lørdag 30. januar 2016

Färger och form i Blommig fredag!

Jeg lar meg friste og vil i dag delta i Blommig fredag, en ukentlig oppfordring om å dele innlegg med et gitt tema. Tema denne uken er farger og form, noe som egentlig kan omhandle det meste, tenker jeg. Jeg vil prøve å finne bilder jeg ikke har delt på bloggen før, men må kanskje også bruke noen som tidligere har blitt vist. Så blir det spennende å se om noen synes bidraget mitt er verd en kommentar, eller en ny følger... 
Klosterklokke - hvit klokkeform

Status i Bergen og hagen min etter stormen Tor i går er; ingen ødeleggelser av betydning, ingen trevelt (selv om jeg skulle ønske noen av de som står utenfor hagen og skygger for kveldssolen om sommeren godt kunne bli borte) bare noen småting som har forflyttet seg litt. Det jeg var mest spent på var hvordan det skulle gå med det nye drivhuset, men det har stått støtt!

Jeg har allerede lest en del av innleggene i Blommig fredag, og jeg har begynt å fundere på om jeg har noen favorittformer og farger i hagen. Den første ofrmen jeg tenker på er klokkeformen, den første som blomstrer i hagen min om våren gjennom klosterklokkene. De første av dem har allerede bøyet hodet, og vil kanskje springe ut ved første solrike dag. Klokkene har flere representanter blant løkvekstene, men også mange i staudehagen. Spaniablåstjernen er vakker og finnes i blå, lys rosa og hvit. 

Krokusene og tulipanene fyller vårhagen med sin vakre begerform og sine utallige farger, både ensfargete og flerfargete. Her viser jeg to av hver sort.
Lilla krokus med nydelig hvitt mønster
Krokus Cream Beauty er den første i hagen min om våren.
Frynsete tulipan i bed med ugress.
Tulipan med rosa og grønne nyanser i begerform

Fiolett kuleprimula - denne har jeg også i hvit og lilla. 

 Noen av blomstene i hagen har ballformer som sammensatt av mange enkle former av stjerner. Ramsløken har spisse stjerner mens kuleprimulaene har rundere stjerneformer.
Ramsløken kan nytes både med øye og gane

 Noen av blomstene i hagen er lange og smale og er alltid vanskelig å få tatt fine bilder av, synes jeg. Riddersporen har nydelig farge, men alltid skal villniset utenfor hagen lure seg med. Sylinderformen passer godt i store stauderabatter der de gir fin høyde i bedet. Astilben har også en lang og smal form, men mer pyramideformet. Den har jeg i ulike nyanser av rosa, fra nesten helt hvit til mørk rød.

Astilbe 
 Noen andre blomster jeg synes er vanskelig å ta bilder av er irisene. Jeg er veldig glad i nærbilder, men enten forsvinner halve blomsten, eller så får jeg med en masse bakgrunn som jeg ikke ønsker. 
Våriris - i høst satte jeg løk av tre nye sorter
- jeg gleder meg til de blomster
Sibiriris - fra bestefars hage

De største favorittene mine i hagen er peonene! Helt fra de kulerunde knoppene som gradvis åpner seg og avdekker et vell av myke silkeaktige kronblad er det vakreste jeg vet! Jeg har noen som er arvet, noen som er fått i gave og noen som er kjøpt. Og jeg vet det vil komme flere. Den runde formen finner du også i rosene. De har jeg hatt litt vansker med å få til. men jeg tror at litt mer aktivt stell vil kunne få orden på mye.
Rosa peon - kanskje det er Sarah Bernhardt?
Den samme som over, men i knopp
Denne fikk jeg i gave - den blomstret for første gang i fjor
Dronning Margrethe - perfekt form til deling på Instagram

Det finnes enda flere former og farger i hagen min, det blir vanskelig å få med alle. Noen favorittform vil jeg ikke velge, heller ikke favorittfarge. Jeg synes alle fargene og formene utfyller hverandre i hagen min, skulle jeg velge ut bare noen ville jeg ikke kunne elske hagen min som jeg gjør. Det eneste jeg kan si er at akkurat nå er hagen ganske kjedelig med sine hvite, grønne og gråbrune nyanser. Når de første lysegule krokusene springer ut er det fest hos meg, for da er fargene på plass igjen i hagen!

Takk for at du leste alle hagetankene mine i dag! Vil du lese flere blogginnlegg om farger og former kan du klikke her Da kommer du til bloggen Bland rosor och bladlöss, det er der denne utfordringen ble gitt.

Ha en fin helg!

Klem fra Anne-Kristin
23 kommentarer:

 1. Så mange flotte bilder du viser! Klokkeform er jeg også veldig glad i selv om jeg ikke har så mange av de i hagen. Nydelige peoner!
  Så bra at hagen din slapp å få noen skader. En vet aldri hvordan det blir med så kraftig vind.
  God helg!

  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! I morgen går vi inn i februar, og her betyr det at både klosterklokker og snøklokker kommer i blomst. Deilige tider vi går i møte!

   Slett
 2. Fantastiskt fina bilder på blommor i både härlig färg och form.

  Trevlig helg

  SvarSlett
 3. Hei Anne-Kristin

  Det var da former og farver!
  selv er jeg nok mest til det rene og enkle - men jeg holder også meget af at blive overrasket af det uventede:)

  Ha en dejlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleden i å oppdage nyutsprungne blomster er den samme uansett fargevalg og annet. I morgen skriver vi februar, så da blir det fart på hagen, tenker jeg!

   Slett
 4. Mye lekker farge og form å se her :-)) Håper stormen farte fint med deg?!Fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Stormen laget ikke mange spor, noen hagemøbler flyttet litt på seg, det var i grunnen alt.

   Slett
 5. Härliga former allihop! Pioner är en favorit här också. De är så överdådiga på något sätt.
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
 6. Vilken variation av färger och former! Vårblommorna får mitt hjärta att slå lite fortare, oj vad man längtar nu!
  Trevlig helg!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå lengter vi vel alle, men de første tegnene begynner å vise seg...

   Slett
 7. Så mange nydelige blomster! Nå lengter jeg mot vår......

  SvarSlett
 8. Pion er en av favorittene dine, og det skjønner jeg godt.
  Jeg oppdaget ganske nettopp at en trepion har satt blomsterknopp (kaldtavdelingen i drivhuset).

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint med knopp på trepeonen! Jeg fikk frø av Karsten på Grønne nedslag, og de er i jorden. Hvis jeg får dem til får jeg også min første trepeon!

   Slett
 9. Välkommen till blommig fredag. Många härliga bilder och fascinerande med alla dessa olika och underbara former som blommorna har.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 10. Jeg synes særlig dine blå bidrag er vakre:)

  SvarSlett
 11. Dette er bilder som får det til å krible i min mage, så flott.
  Vinter er fint men våren og sommer er best, god ny uke til deg.

  SvarSlett
 12. Flotte former og farger i hagen din :-) og fine bilder som fikk meg til å lengte til sommeren...
  Ha en fin søndagskveld :-)

  SvarSlett
 13. Virkelig herlige farger og former!
  Heldige du som får klosterkokker i blomst snart:)
  Ønsker deg en fin ny uke:)

  SvarSlett
 14. Så många fina, klosterklockan, har inte trivts hos mig, men skall göra ett nytt försök.Fluffiga härliga pioner, och fina klockor.
  Allt gott!
  Marika

  SvarSlett