søndag 10. januar 2016

Hvordan skal hageåret 2016 bli?

Våren er faktisk ikke så langt unna
Noe av skjortesømmen er allerede ferdig
Vi skriver 10, januar 2016, i Bergen har det vært minusgrader i over en uke, helt ned i minus ti, men i dag viser gradestokken pluss en. Det kommer noen lette snøfnugg innimellom, men ikke nok til å dekke noe som helst. Da vi ryddet bort julen klippet vi av grenene på julegranen og la på noen av rosebuskene, men det rakk ikke så langt. I fjor på denne tiden hadde jeg allerede hatt mine første økter i hagen, men i år må det nok vente.


Egentlig er det litt bra, for jeg har virkelig mye å gjøre med bunadsyingen framover. Forkleet til fanabunaden er ferdig, så nå må jeg fortsette på skjortesømmen. Men hele tiden ligger hagedrømmene og gir liv til fantasien min. Hvordan kommer dette hageåret til å bli? Fram til slutten av mai må jeg bruke mesteparten av tiden på bunadssøm. Det vil si at noen store nye prosjekter kan jeg ikke legge inn før juni. Da blir det lette lukejobber i tillegg til såing og planting som blir prioritert.

Jeg er klar for å grave ut tomten til drivhusetJeg tror jeg skal konsentrere meg om noen få prosjekter i år. Først og fremst blir det jo kjekt å endelig kunne dyrke i drivhuset mitt! Utfordringen med det blir å begrense seg når det gjelder vekster, huset er ikke større enn i underkant av seks kvadratmeter, så jeg kan nok ikke få alt jeg vil. Da står valget egentlig mellom mye av litt, eller litt av mye. Fjellhagen har jeg brukt en del tid på de siste to somrene, så der må jeg passe på å holde ved like i tilleg til at jeg ønsker meg nye planter der. I fjor brukte jeg også tid til å fjerne skvallerkål fra det lille berget på andre siden av Kirsebærstuen, og den delen vil jeg komme i mål med. Berget har plass til flere krypende planter, jeg tenker gjerne kinasøte og kryptimian kan bli fint. Jeg vil også lage en fin overgang mellom berget og plenen, nå vokser plenen seg oppover berget flere steder.

Det tok tid, men i slutten av august sto drivhuset ferdig

Det første staudebedet jeg laget i hagen har fremdeles for mye ugress, og det bør graves helt opp og renses. Om jeg får gjort dette i år får tiden vise. Det er kanskje lettest å gjøre det om våren, men i så fall får det vente til neste år. Det nye staudebedet jeg begynte på i fjor, med lykten som utgangspunkt, har jeg lyst til å lage mye større. I høst satte jeg løk av tidligkrokus og våriris, og jeg gleder meg til å se dem i blomst. Dette beder ønsker velkommen inn i hagen, og da er det fint å ha blomstring fra tidlig vår. Til sommeren håper jeg å få blomster på New Dawn rosen som jeg plantet der i vår.

Grønnsaker blir det garantert i hagen også i år. I tillegg til dyrking i drivhuset blir det såing i pallekarmene. Jeg kjøpte to i fjor, og i år vil jeg kjøpe et par til. Til nå har jeg hatt gode erfaringer med purre, gulrøtter og sukkererter i tillegg til hvitløk, ruccola og en del urter. Jeg har ikke bestemt meg for hvilke nye grønnsaker jeg skal prøve meg på.

I fjor ble det to pallekarmer, i år skal jeg kjøpe flere

I fjor arvet jeg også en varmkompostbinge av en venninne. Den skal jeg finne en brukbar plass til så jeg kan få raskere kompost enn jeg gjør i kaldkomposten. I tillegg kan jeg få utnyttet mer av husholdningsavfallet. I år har Bergen kommune endret renovasjonsavgiften, så om vi tømmer bosset mer enn en gang i måneden, må vi betale ekstra. Jeg har samlet røtter av blant annet skvallerkålen  og kastet i restavfallet, så ikke den skal fortsette å formere seg i kompostbingen. Om jeg får mindre av det andre avfallet kan jeg kanskje fortsette med å kvitte meg med uønskede røtter som tidligere. Hvis jeg får bort all jord tar det ikke så stor plass, tenker jeg.

Berget skal få flere planter i år, bli ugressfritt og få en fin kant mot plenen.
Nå skal jeg finne fram bunadsbroderiet og nytte det gode dagslyset. Så blir det fin middag i dag, for i dag har jeg og mannen vært kjærester i 25 år!

Nå kom jeg forresten på at dette er mitt første blogginnlegg i det nye året, så om enn litt sent; et riktig godt nyttår til alle dere som følger meg, enten fast eller sporadisk! Skriv gjerne en kommentar, eller følg meg som fast leser om du vil! Jeg setter stor pris på begge deler!

Klem fra Anne-Kristin

Fjellhagen i mai, sett fra vest
Lyktebedet blir nok utvidet i år, tiden får se hvor stort det blir.
Kirsebærtreet i full blomst i mai
Crocus Cream Beauty - blomstrer gjerne i slutten av februar
Gulrøttene er ikke så store, men de er økologiske og veldig gode!
Jeg håper det blir en varm sommer med mulighet
 for mange gode stunder i kirsebærstuen


22 kommentarer:

 1. Hei! Jeg var i Bergen på torsdag, også denne gangen var det strålende solskinn:) Du har mye å henge fingrene i for tiden! Bunadsøm er ett stort arbeid, veldig flott det du har vist hittil, så flink du er! Ha en fin søndag og 25årsjubileum!

  SvarSlett
 2. Vilket otroligt fint broderi! Härligt att få flytta in i ett sprillans nytt och fräscht växthus!
  Ha det gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, drivhus har jeg ønsket meg i alle år, og nå gleder jeg meg virkelig til å kunne ta det i bruk!

   Slett
 3. Nydelig broderi du syr! Bunadskjorter høres tidkrevende ut :)

  Kos deg med middagen og dagen!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, godt håndarbeide tar tid. Det er kjekt å kunne ta vare på norske håndarbeidstradisjoner. Synd at så mye går i glemmeboken fordi folk ikke gidder å bruke tid på dette. Ha en fin januaruke!

   Slett
 4. Herlige bilder av krokus. Både de gule og lilla. Det ser helt nydelig ut, og gjør godt på en vinterkveld. Koselig å se bilde av kirsebærstuen din. Den er så koselig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i fjor ble kirsebærstuen knapt brukt, det var aldri varmt nok! Den passer best når det er for varmt på de andre plassene i hagen. Jeg satser på høyere temperaturer i år!

   Slett
 5. Så heldig du er som har fått deg drivhus. Det blir spennende å se planene dine for året tre i kraft.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde jeg ønsket meg i mange år, så det var kjekt at familien spleiset på det til femtiårsdagen min!

   Slett
 6. Hej. Også godt nytår til dig:) Det var spændende læsning. Jeg håber, dine planer bliver ført ud i haven. Det er et meget smukt kirsebærtræ du har og det ser rigtig mysigt ud på siddepladsen!

  SvarSlett
 7. Ja plassen er deilig, og perfekt på virkelig varme dager! Jeg satser på mange av dem i år!

  SvarSlett
 8. Hei Anne-Kristin

  Det er altid godt med planer og visioner!
  "Berget" ser spændende ud, store muligheder der!

  Ha en dejlig aften. Og tillykke med de 25 år

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, berget kan bli riktig fint, det har mange fine groper å plante i.

   Slett
 9. Hageøkter på denne tiden, du! Her er det bare snømåking og mating av fugler som gjelder! Men planlegging er gøy :) Mye spennende på gang hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag kom det snø, så nå blir det kanskje snømåking her også!

   Slett
 10. Gøy å planlegge hagen, og så flink du er til å brodere.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 11. Nydelig bunadssøm!! Ja, du har jammen nok å henge fingrene i denne våren. Da er det godt å tenke på at hagen ikke går noen steder, selv om kanskje noe må utsettes. Men sommeren er heldigvis ganske lang, så noen planer får du nok satt ut i livet.
  Lykke til med bunadssømmen, ha en fortsatt fin vinteruke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg klarer nok ikke å holde meg unna, og etter 21. mai slipper jeg å tenke på å holde fingrene rene for jord!

   Slett
 12. Det är härligt att drömma om sommaren och planera för kommande projekt! Då går tiden fortare.
  Trevlig helg!
  Titti

  SvarSlett
 13. Måste få berömma den fantastiskt fina skjortsömnaden! Vad skicklig du är!

  Trädgård och natur är mitt stora intresse men när jag var yngre sydde jag folkdräkt med skjortsömnad som påminner lite om det du visar.

  Ha en skön dag
  Kristina

  SvarSlett