lørdag 23. januar 2016

Trädgårdsfärger: prikkete

Skyggesildre
I dag vil jeg delta i xTrädgårdsfärger hos Maribels garden. Tema denne uken er prikkete, noe som ved første tanke virker vanskelig. Men etter å ha sett litt i albumet, finner jeg at det finnes faktisk mye prikkete i hagen.

Noen blomster må du helt nær for å kunne se prikkene på kronbladene, sånn som på Skyggesildren. Denne blomsten tar ikke mye av oppmerksomheten i hagen, men er virkelig nydelig om du går tett på.

Ruteliljen har fått navnet sitt på grunn av de rutemønstrede kronbladene, men jeg tenker at den like godt kan gå under kategorien prikkete.

Noen blomster har prikker i kantene, som for eksempel Klosterklokken. Ytterst i hvert kronblad sitter en grønn prikk, noen ganger er den helt mørk grønn, mens den andre ganger er lys, nesten gul.

Rutelilje  - eller kanskje prikkelilje...
Mange blomster har et sentrum der du kan, om du går riktig tett på, se frøbærerne som står tett i tett og danner en flott prikkete overflate, som for eksempel Spansk Margeritt og Gulkorg.

Noen blomster består av mange små kuleformede klokker satt sammen som en prikkete kjegle, sånn som Perlehyasinten.

Og ser du en hel samling av Kjempekrage litt på avstand, vil de vise mange gule prikker i det hvite havet av kronblad.

Jeg deler dette innlegget på Maribels garden og ukens Trädgårdsfärger. Flere innslag kan du finne her


Ha en fin søndag alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin
Klosterklokke med grønne prikker
Klosterklokke med gule prikker
Gullkorg med prikk på prikk i sentrum
Spansk margeritt med mørkeblå prikker
Perlehyasint - prikk på prikk i kjegleform
Et hav av Kjempekrage - gule prikker i alt det hvite
Maribels garden

13 kommentarer:

 1. Hej Anne-Kristin!
  Så fina prickiga inslag. De små klosterklockorna är favoriter, tyvärr har jag inte lyckats med att få dem att trivas hos mig. Den gula varianten har jag inte sett förut. Så fin.
  Ha en fin söndag!
  Marika

  SvarSlett
 2. Jättefin bild på skyggesildre, ett perfekt exempel. Jag tog också med kungsängsliljan, fast man kan säkert diskutera om den rutig eller prickig. Men snöklockan! Den är ju nästan lite aktuell så här i töväder mot slutet av januari! Vi säger så, tycker jag!
  Ha en fin söndag!
  Marta

  SvarSlett
 3. Ja det var ju en hel del prickigt! Den första är jag inte bekant med - måste googla!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
 4. Många fina bilder med prickar i den allra första bildens blomma var otroligt söt den skulle jag gärna se i vår trädgård.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 5. Så mange fine prikkete blomster! Morsomt tema, som får en til å tenke litt :) Alle har nok noe prikkete i hagen, når de får tenkt seg om. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 6. Så fina prickar du har hittat! :)

  SvarSlett
 7. Så mange fine prikkete planter du har! Gøy å se:)

  SvarSlett
 8. Sikke mange fine prikkede blomster du viser.
  Det er nu lidt sjovt med de forskellige navne, vi har , jeg faldt blandt andet over Klosterklokken, her i DK kaldes den Dorthealilje.

  SvarSlett
 9. Prikker er kult - og disse blomstene er både lekre og kule! Gleder meg til våren, når jeg ser de vakre klosterklokkene. :)

  SvarSlett
 10. Artig med prikkete blomster. Ruteliljen er veldig staselig.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 11. Hej!

  En del blommor måste man titta i ögonen för att se hur vackra de är. Det du benämner Skyggesildre är bestämt en sådan växt. Nu blir det lite språkförbistring för jag har ingen aning om vad denna växt kan heta på svenska?

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Latinsk navn er saxifraga umbrosa. Kanskje det kan hjelpe deg?

   Slett
 12. Hei alle sammen. Så interessant. Men jeg tenker at skal man få en fin hage er det viktig å fjerne alt av ugress. Jeg fant en blogg i går som omhandler hagestell. http://dris.nu/

  SvarSlett