søndag 5. april 2020

Palmesøndag og hagekos

Påskeferien har begynt, og vi er så "heldige" at vi ikke har noen hytte å ikke reise til. Som alltid tilbringer vi påsken hjemme, og aller helst i hagen. Det begynner virkelig å vokse i bedene, så nå er det på tide å få bort diverse ugress som er kommet opp. Visne planterester og sommerblomster fra i fjor må også bort for at vårblomstene virkelig skal komme til sin rett.

De tidligste løkblomstene er feridg fo i år, men ennå er det noen krokus og våriris i enkelte av bedene. Siste uken har de første narsissene sprunget ut, påskeliljer og Narcissus "Rip van Winkle" har sprunget ut i løpet av de siste dagene. Bredbladet perlehyasint, Muscari Latifolium og Kuleprimula, Primula denticulata er typiske aprilblomster i hagen, og de trives så godt at jeg kan dele og flytte dem til stadig nye steder.

Anemone blanda er ny av året i hagen min, nå blomstrer noen blå og lys lilla i to forskjellige bed. Det blir spennende å se om de vil trives og komme tilbake neste vår. Kubjelle, Pulsatilla, har store lodne knopper, så kanskje de springer ut i løpet av påsken. I morgen er det meldt flott vær med relativt høye temperaturer, så da kan litt av hvert finne på å springe ut.

Tidligere i år skrev jeg om erfaringen min med bokashi som jeg blandet inn i den gamle jorden etter tomatplantene i drivhuset mitt. Musene hadde virkelig kost seg i pottene i løpet av vinteren, og da jeg skulle vanne jorden vasket jeg frem en del døde mus i pottene. De døde musene ble jeg kvitt, og forrige uke tok jeg fatt på å vaske og rydde i drivhuset. Pottene med jord ble tømt i trillebåren, nå var all bokashien omdannet til flott, svart jord. Jeg blandet den med litt plantejord og fylte pottene igjen, før jeg satte dem tilbake i det nyvaskede drivhuset. Nå står de klare når tomatplantene skal plantes ut en gang i slutten av mai.

Jeg fikk luket ferdig i halvparten av det største staudebedet og i lyktebedet, før jeg ga meg i dag. Det har ikke blitt så lange stunder med hagejobbing hittil, men om temperaturene stiger litt tenker jeg det blir vanskelig å gå inn.

Jeg håper dere koser dere med hjemmepåske, også dere som helst ville ha vært på hytten eller på reise i innland eller utland.

Klem fra Anne-KristinDisse påskeliljene står blant blåbærlyng utenfor hagegjerdet
 
Pulsatilla "Rote glocke"Min første keiserkrone "Frittillaria imperialis"

4 kommentarer:

 1. Härliga bilder av våren som kommer snabbt nu :) Nästan utan undantag firar jag påsken hemma så i år är ingen förändring. Det brukar bli årets första riktiga trädgårdshelg. I år har jag gjort rätt mycket redan men det känns ändå som den stora trädgårdshelgen närmar sig.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina,
   Det ser ut som om det kan bli noen fine hagedager, men i dag er det bare regn.

   Slett
 2. Hej Anne-Kristin!
  Helt underbara bilder på alla vackra vårblommor. Här har krokus blommat ett tag, påskliljorna börjar så smått. Bollprimula är en favorit som tyvärr inte riktigt trivs hos mig. Påsken firar vi hemma, inga resor planerade nu. Det får vänta tills världen mår bra igen.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
 3. Dziękuję za piękne kwiaty z Twojego ogrodu! Urocze pierwiosnki i sasanki!
  Dobre zdjęcia!

  SvarSlett