tirsdag 31. mai 2016

Våren takker for seg

Epletreet Prins har blomstret fint denne uken
I dag skriver vi 31. mai, og dermed har vi kommet til siste dag av årets vår, og i morgen kan vi si at det er sommer på ordentlig. Dagen i dag begynte med regn og tåke, men etter hvert som begynte det å sprekke opp, og litt utpå dagen ble det nydelig sommervær. Jeg tok en runde med kamera etter jobb, og fikk dokumentert avslutningen på mai i hagen. Noen blomster er på hell mens andre akkurat har begynt blomstringen. Jeg ser at de første rosene har begynt å sprekke opp i den grønne knoppen, men det tar nok enda noen dager før de begynner å springe ut. Det regnet en god del i går, så bortsett fra i drivhuset var det ingen behov for vanning i dag. De største agurkene er blitt flotte, ikke mer enn 20-25 cm, men tykkere enn de fleste agurker. Det skal være slangeagurk, så jeg hadde trodd de skulle blitt lengre. Kanskje noen kan gi meg tilbakemelding på om det er vanlig at de vokser mer i lengden til slutt?

Etasjeprimula
Det bedet jeg er mest fornøyd med, og som jeg har jobbet mest med de siste par årene, er fjellhagen. Der er det både opphøyet berg, flatt berg og noen fine revner i berget der det er fint å plante. I tyillegg er det bed med jord i flere nivåer rundt hele området. Fjellhagen grenser opp mot kirsebærstuen, og har en del lett skygge i løpet av dagen. I denne fjellhagen blomstrer etasjeprimulaen fint nå. Den har ikke helt kommet i etasjer ennå, men det kommer litt etter hvert. Vet ikke navnet på denne, den ble kjøpt fra en benk med stauder til halv pris og hadde ingen etikett. Hagesildren, Saxifraga arendsii blomstrer også nå, den sprer seg voldsomt, men i fjor flyttet jeg et helt "teppe" av den til berget, og der har den klart å slå rot også. Sibiririsen fra bestefarshagen, som jeg tok avlegger av i fjor, har begynt å vise sine blå kronblad i toppen av knoppene. Om noen dager er den nok i full blomst den også. I samme bedet i fjellhagen har også akeleiefrøstjernen så smått begynt blomstringen.

Hagesildre
På motsatt side av huset står den hvite syrinen full i blomster, ikke alle er helt åpne, men de fleste er godt på vei. Peonen Paeonia officinalis, Rosa Plena, blomstrer flott nå, fargen på denne endrer seg fra mørk cerise til lysere rosa i løpet av de dagene blomsten varer.

Jeg har beukt en del tid på å få skikk på staudebedet mot gjerdet på sørsiden av hagen, men det tar tid å få bukt med alt ugresset. Jeg fikk renset godt opp i Storhjelmen, hele rotklumpen ble gravd opp og hver enklet plantedel ble fri for ugress og plantet tilbake. Jeg skal nok få orden på dette bedet også i løpet av sommeren. Humleblomsten, Geum får representere blomstringen i det bedet i dag. 

I morgen er det altså første juni og årets første sommermåned er i gang. Jeg gleder meg virkelig til å kunne nyte varme dager i hagen. Høste av markens grøde både fra pallekarmer, drivhus, busker og trær. Kunne spise måltidene ute, sitte med kaffekoppen i solen om morgenen. Jeg er sikker på at dette blir en perfekt sommer!

Ha en vidunderlig kveld, alle sammen!

Klem fra Anne-KristinAkeleiefrøstjerne

Sibiririsen er i ferd med å springe ut
Det er mye ramsløk i hagen, den skal bli til ramsløkpure.
Rabarbraen har vokst seg stor og kraftig.
Humleblomst - Geum
Et lite innsekt koser seg


Hvit syrin mot blå himmel er nydelig

Peonen blekner mot lys rosa når det går mot avblomstring

Kanskje blir det frø fra denne

Nylig utsprunget har den ennå sin cerisefarge

2 kommentarer:

  1. Fine bilder! Vil gjerne holde litt til på våren! Den går så altfor fort....men sommeren får vi håpe gir oss mange fine dager i og utenfor hagen!

    SvarSlett
  2. Nu är sommaren verkligen här, varmt och fint. Du har mycket fint som blommar hos dig, tror jag har en likadan pion, den blommar tidigt och blir väldigt blek i färgen efter ett tag, den har inte slagit ut hos mig ännu.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett