mandag 15. april 2019

Er hagen en løgn?

Det er påskefri og solen skinner fra skyfri himmel i Bergen. Nattefrosen tar ikke glansen fra de fantastiske vårdagene, heller ikke den iskalde trekken i skyggen. For i solen er det nydelig, flere og flere blomster springer ut, og livet er egentlig nesten bare skjønt. Påsken skal stort sett tilbringes i hagen, men det blir også tid til fjellturer i og rundt Bergen.

Helleborus og tulipaner i fjellbedet
Narcissus "Ice King"
Du lurer kanskje på hva jeg sikter til med overskriften min? Det har seg slik at jeg forrige uke ble kontaktet av en journalist som skulle skrive om hage i en avis, og hadde funnet bloggen min og ønsket å komme og lage en reportasje om vår i hagen. Jeg ble egentlig litt skrekkslagen, for jeg kan dessverre ikke si at jeg har noen prakthage å vise fram. Men jeg skjønner at på blogginnleggene mine kan det se ut som om alt i hagen min er blomster og prakt. Jeg har fremdeles store områder der det bare er dårlig plen og ingenting å vise, i tillegg har jeg en del skrot som jeg ikke klarer å bli kvitt og som ikke ser pent ut. Jeg har altså ikke noen visnings- eller besøkshage for andre enn familien. Drømmen min er å kunne invitere hagevenner på besøk, men foreløpig tror jeg de fleste ville blitt skuffet. Det betyr ikke at du ikke får komme på besøk, hvis du vil, så lenge du ikke forventer så mye. I vår har jeg jo utvidet så jeg har fått et stort nytt bed. Jeg har også planer om å utvide lyktebedet samt et lite bed på østsiden av huset. Med et svært begrenset hagebudsjett går det sakte framover, men heldigvis får jeg byttet både planter og frø, så det blir litt nytt etter hvert. Det har ikke akkurat vært et pluss med hjorten som har ødelagt og spist så mye av plantene, men nå har jeg ikke sett spor av den i hagen på et par måneder, så kanskje flere blomster får komme til sin rett i år.

Da flytter jeg fokus over på blomstringen i dag, en hagerunde med fotoapparatet var kjekt. Mange av bildene blir bleke i det sterke morgenlyset, jeg er dessverre litt utålmodig når jeg fotograferer og bruker autofokus. De første blomstene på selvsådde ministemor har sprunget ut i bedene, det er de første jeg har plantet ut i år. I fjor la jeg merke til at jeg ikke hadde så mange vanlige gule påskeliljer, så jeg kjøpte en hel del løk og satte ned i høst. Det er et flott syn når de nå blomstrer for fullt, akkurat i påsken. Blodripsen har flotte blomster, den er en skikkelig insektsmagnet. Det var opprinnelig to kjempestore av sorten da vi flyttet inn, men de har dødd etterhvert, og nå er det bare en liten avlegger igjen ved gjerdet.
Første tulipan er på vei til å springe ut

Tulipanene har begynt å få farge på knoppene, jeg satte også ned en del løk av dem i høst, hovedsaklig på østsiden av hagen der hjorten nesten ikke har vært de siste par årene. Første aurikkel har også kommet med en liten blomst, denne er arvegods og jeg har ingen anelse om hva den heter. Kuleprimula og perlehyasinter blomstrer også flott nå, det er fint å ha blomster som trives og formerer seg. Kubjellen jeg kjøpte for to år siden ser også ut til å ha etablert seg, den har nå mange fine blomster som åpner seg i solen. De neste løkblomstene som snart er klare fpr full blomstring er ruteliljene. Etter blomstring har jeg tenkt å dele dem og sette noen av dem et nytt sted.

En ting kan jeg si, navnet på bloggen min er ingen løgn, jeg er stort sett virkelig lykkelig i hagen min.  Jeg kan ikke konkurrere med dem som bruker all sin tid og store summer på å få en prakthage, men det er neppe det som skal til for å være lykkelig. Dessuten tror jeg at vi vanlige hageelskeres stemme også kan ha en viktig rolle i hagebloggland. Og joda, ved gjennomsyn ser jeg at det kan virke som om hagen min er stappfull av blomster, også i dette innlegget.

Ha en fantastisk mandag, enten du har påskefri eller ikke.

Klem fra en lykkelig Anne-Kristin

Fra fjellbedet
 

Ruteliljene er snart klare for å åpne seg


Gullkorg etter bestefar

Den er litt ujevn i blomstene i år
Kjekt med mange påskeliljerÅrets første hjemmesådde ministemor


20 kommentarer:

 1. Ingen tvivl om, at billeder er taknemmelige og sikkert kan skabe en illusion om en have, som slet ikke findes i virkeligheden. Derimod tror jeg ikke, at det er muligt at gøre det samme gennem den tekst, man skriver, og din haveglæde skinner tydeligt igennem, ingen tvivl om det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marie. Tusen takk for det, jeg tenker at hageglede alltid kan deles. Ha en fin ettermiddag.

   Slett
 2. Hei Anne Kristin.
  Flotte bilder. Det har kommet langt hos deg.
  Tilbake til innlegget ditt. Når vi viser bilder fra hagen vår vil vi at bildene skal være best mulig. For sin egen del og for å inspirere andre. Vi som har holdt på med hage noen år vet jo at alt kan ikke være tipp topp. Jeg synes journalisten burde sett hvordan du skriver innleggene dine. Det er kjærlighet til hagen det. Stå på Anne Kristin.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Hanne-Lise. Tenk så avhengige vi er av passelig med regn, sol, varme mm, og å unngå skadedyr i hagen. Jo, det er som ekte kjærlighet, i gode og onde dager. Ha en fin påskeuke.

   Slett
 3. Vi vil vel alle vise frem hagen penest mulig, og er vel selektive i hva vi viser frem. Hageglede viser du veldig godt frem, og det er flotte blomster hos deg nå.
  God påske, Anne-Kristin!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Takk skal du ha, så lenge vær og skadedyr ikke ødelegger for mye er hagegleden helt på topp. Nå begynner det vel å blomstre godt hos deg også! Ha en fin påskeuke.

   Slett
 4. Det absolut viktigaste är din glädje över trädgården och det som växer där. Vad andra tycker saknar betydelse, det är din trädgård och din glädje!

  Ha det så gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla. Jeg er så enig med deg, og jeg ønsker ikke å dele hagen min med alle byens avislesere akkurat nå. Jeg vil bare kose meg med hagen og dele tankene mine med hagevenner her. Ha en fin kveld.

   Slett
 5. Lykkelig i hagen. Det er vel kanskje det viktigste når en holder på med hage, og har det som hobby. Gleden ved å holde på, og bare være i hagen, er vel det som egentlig er drivkraften. Opplever selv at det er rekreasjon, et sted der tankene kan flyte fritt....
  Flotte bilder fra hagen din, akkurat nå.
  Kos deg i påsken/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Eirin, det gir så mye å kunne stelle med sitt i hagen. Om plantene får være i fred for hjort kan det jo være at det blir mer å vise fram senere. Ha en fin påske du også.

   Slett
 6. Hei Anne-Kristin

  Jeg forstår godt dine tanker omkring det med journalisten. Men de vil jo bare have en god historie - og det bliver sikkert god reklame for din have og din haveglæde!
  Hernede er vi ikke meget længere end dig - flotte sager duy viser!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Jeg takket høflig nei til journalisten, jeg var slett ikke klar for dette i år. Men det ga meg et ekstra puff mot å utvide flere av bedene samt å få bort en del gamle materialer og annet som har blitt «glemt». Ha en fin påskeuke.

   Slett
 7. Hej Anne-Kristin!
  Lyckelig i Hagen, är ett så passande namn på din blogg. Det är lycka att se växterna titta fram på våren, att planera ett nytt projekt och få det att bli som man ville. Jag lider med dig när hjortarna har ätit upp dina växter, och njuter med dig när du visar fina vårblommor. Nej hagen är ingen lögn, det är verklighet för oss alla som älskar att pyssla om våra trädgårdar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord, Marika, så kjekt at jeg klarer å formidle hagelykken (og ulykken) min på en god måte. Ha en fin påske.

   Slett
 8. Mange av hagene du ser i reportasjer (ja, kanskje de fleste) har stygge og mangelfulle sider. Skrot også. Flinke fotografer finner flotte motiver likevel, og journalister formidler plantekunnskap og -glede. Jeg vet, for jeg har hatt journalistbesøk selv :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose, så kjekt med tilbakemelding fra en som har refaring fra journalistbesøk. Kanskje jeg skal være modigere og takke ja om det blir noen neste gang.

   Slett
 9. Vet du hva? Jeg tror at alle hager har sine dårlige sider. Noen ganger er det lite i blomst, noen ganger ugress, rot eller lang og rufsete plen. Slik er det bare. Det som er så bra er at når vi tar disse fine bildene våre, så fokuserer vi vekk fra det som ikke er bra og over på det som er bra. I stedet for å kikke ut å se rot eller en kjedelig hage, ser vi alle de små skattene i hagen og forstørrer dem. Vi ser det positive og ikke det negative. Tenk om alle gjorde det i alle sammenhenger! Da hadde verden blitt snillere, hva?
  I forhold til at hagen er en løgn, så er vel journalister lystløgnere også. Det handler om å formidle det man ønsker, eller det man tror at leserne vil ha. Tenker at journalisten hadde kommet til å vist hagen din på en glimrende måte :)
  Og forøvrig så er det mange som ønsker å bedras. De som tror at alt man leser, ser i magasiner og på tv, er akkurat det man ser - hverken mer eller mindre - de blir nok godt lurt. Det meste er regissert på et vis. Rett og slett for å vekke de følelsene og reaksjonene som ønskes.
  Nei, nå lot jeg meg rive med her...
  Over til bildene dine; De er så fine! Spesielt det ene humlebildet med blodripsen. Jeg kan drømme om hvordan det skal se ut her om en måned når jeg ser blomstringen din. Foreløpig ligger snøen her og trykker fortsatt. De aller første krokus har dukket opp i snøkanten. De er vakre når jeg tar nærbilder, men hadde jeg tatt et oversiktsbilde av brun plen, askeskitten snø og noen få krokus i en klynge, hadde det ikke vært mye å se på ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så glad for at du lot deg rive med, dette var virkelig en støtteerklæring! Tusen takk til deg! Akkurat nå begynner hagen faktisk å se veldig fin ut, mange av tulipanene er på vei til å springe ut og til og med det store morelltreet har så vidt begynt å blomstre. Nå skal påskedagene nytes til fulle. Ønsker deg en deilig påske og håper snøen smelter raskt hos deg så blomstringen kommer skikkelig i gang. Klem til deg.

   Slett
 10. Härliga bilder önskar dig en riktigt glad påsk kram Nina

  SvarSlett