onsdag 1. mars 2017

Hurra, det er vår!!

Nye våriris fra hagesenteret denne uken
Det er ikke store plassen å bevege seg på
Endelig kan vi skrive første mars, og da er de tre vintermånedene over og første vårmåned kan nytes som den bør; i hagen! Været i Bergen i dag kan nesten kalles aprilvær, om enn litt kaldt sådan. Sol, snø, hagl og regn om hverandre, så jeg har løpt litt inn og ut etter været. Det store og litt kjedelige prosjektet jeg begynte på i fjor, var å få bort skvalderkålrøttene under min lille hekk. Nå husker jeg ikke lenger hvor jeg fikk inspirasjonen, (bare rop ut om det var på din blogg) men på bakken langs hekken vil jeg ha klynger med snøklokker som kan ønske velkommen inn til oss. I fjor fikk jeg bort mye av røttene i framkant, og tre tuer snøklokker ble flyttet som en begynnelse. Disse kom fint opp igjen i år, så nå var det på tide å fortsette på arbeidet. Området jeg fikk ryddet i fjor ble forsiktig gjennomgått, og de få røttene som var kommet ble fjernet. Et par meter videre i forkant av hekken ble grunnen vendt om med greip, og røttene lagt i en sekk. Etter dette var det på tide å begynne mellom hekken og gjerdet. Dette er en krevende jobb, for det er ikke mer enn rundt 30 cm plass å jobbe på. På en times tid fikk jeg rensket godt opp, ikke hele lengden, men omtrent halvparten. Det er mulig jeg fortsetter i morgen, dette området regner jeg ikke med å bli ferdig med på kort tid, og jeg må nok ta en god økt hver vår framover.

Da jeg var fornøyd med dagens innsats hentet jeg snøklokker ulike steder i hagen der de stod for tett, og så plantet jeg dem, fem-seks løker i hver klynge, med 50-60 cm mellomrom. Jeg har erfart at det går fint an å flytte snøklokkene selv om de er i blomst.

Skvalderkålrøtter er lett gjenkjennelige.
Som en forlengelse av hekken er det første staudebedet jeg laget i hagen. Her plantet jeg de første staudene jeg kunne ta med meg fra bestefarshagen. Blant dem var tre ulike høstfloks, bispelue, storhjelm og bergblomst. Høstfloksene har ikke trivdes godt, og er nesten borte, så nå har jeg tenkt å redde dem over i andre bed. Bergblomen og bispeluen har blitt alt for store, og disse har jeg allerede delt og flyttet til fjellhagen og på berget. Jeg har liksom ikke helt fått til å holde dette bedet, det ble for mye ugress de årene hagen lå på vent. De siste årene har jeg klart å rydde opp i deler av bedet, men jeg har ennå ikke kommet i mål med å fullføre opprenskingen. Dette har jeg imidlertid tenkt å få fullført i år. Jeg skal ha en god utvidelse av lyktebedet mitt, så der kan jeg flytte alle plantene som ikke har trivdes. Jeg gleder med allerede til å gå i gang, men venter kanskje noen uker til.

Noen flere krokus har sprunget ut den siste uken, men da jeg fikk hentet kameraet forsvant solen bak noen svarte skyer, så da ble det ikke så mange krokusbilder i dag. På mandag fikk jeg kjøpt noen krokus jeg har ønsket meg, Crocus tricolor. På et hagesenter hadde de løkblomster, tre for hundre kroner, så da ble det to med krokus og en lyseblå våriris. Krokusene er ennå ikke i blomst, men irisen står nydelig.
Et stykke på vei

I den ene pallekarmen så jeg nå at hvitløken er på god vei opp, så heldigvis har den ikke dødd i løpet av vinteren, sånn som i fjor. Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal dyrke i pallekarmene i år, det blir nok gulrøtter og purre i hvert fall. Og sukkererter er en selvfølge hvert år. Jeg tror dette blir en fin vår!

Ha en fin vårkveld, alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin










Røttene ble lagt i en sekk,
 de går i restavfallet for brenning.
Ferdig med et par meter
Det er klart for planting i forkant
Om noen år står kanskje tuene tette langs innkjørselen
Det første staudebedet jeg anla i hagen
Krokusene har kommet i blomst
Halvannen meter av bedet er nesten bare ugress.
Det er alltid kjekt med nye planter, og fint når "potteutvalget" er litt uvanlig
Irisene ble delt fra hverandre og plantet i to ulike bed.
Iris Katharine Hodkin - endelig ble navnet riktig
Hvitløken er på vei opp i pallekarmen.
Jeg avslutter med krokus, disse er fra bestefarshagen.















17 kommentarer:

  1. Så flink du har vært! Skvallerkål er et forferdelig ugress, og jeg prøver å holde det borte fra hagen. Røttene er jo veldig lange, og det skal bare en liten rotbit til og så er det i gang igjen. Nydelige våriris, og fargen på de er så fin.

    Klem, Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Det viktigste med skvalderkålen er bare å ikke gi opp, får den vokse fritt brer den seg raskt videre. Men jeg kjenner at det tunge arbeidet tar på muskler og korsrygg.

      Slett
  2. Hei. Skal si du står på. Skvalderkål. Noe skitt å ha i hagen. Før hadde jeg også en del. Fikk det rådet å Ikke grave opp røttene. Heller knipe stengelen helt nede ved jorda. En må være hele tiden passe på. Etterhvert vil røttene dø ut. Nå har jeg ingenting. Kanskje noe å prøve hvis det kommer igjen. Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet at planten trenger bladene for å overleve, det er jo derfor den ikke spres i plenen, for eksempel. Bak hekken er det vanskelig å komme til og knipe bort, men når jeg får bort mesteparten er det lett å knipe toppene når det dukker opp nye skudd. Uansett, takk for tipset!

      Slett
  3. Ikke dårligt med næsten april vejr her den første marts 😀Dejligt at det nu er forår sådan helt officielt og sikke flittig du har været med at bortluge skvalderkål rødderne. Sneklokkerne er så fine.
    Nyd din aften

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er ganske fornøyd med innsatsen i dag. Håper på litt oppholdsvær i morgen også, så kanskje jeg blir ferdig og kan stryke et punkt på den lange listen min.

      Slett
  4. Det är det som är så bra med ett rejält grävjobb - det kommer komma lite men då kan man gå in och göra punktinsatser. Det är jättefint med blommande vårlök under häcken. Jag hade massor av krokus och snödroppar under avenbokshäcken :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Noen ganger må man bare gjøre den store jobben, og så følge opp det som kommer så snart det viser seg. Kanskje jeg planter krokus mellom snøklokkene, jeg får se...

      Slett
  5. Hei Anne-Kristin

    Her har det også været aprilvejr idag, alletiders her i starten af marts.
    Jeg har fjernet skvalderkål præsis som "fruens Flora" beskriver det, det er ikke svært. men det er klart at hvis jeg graver et bed og finder rødder så tar jeg dem op:)
    Alletiders med nyindkøb af forårsblomster, det supplerer de gamle godt!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er et godt tips, men her var det nok nødvendig med en større innsats, spesielt ettersom det er så vanskelig å komme til. Senere kan jeg knipe av når nye skudd viser seg. Morsomt med aprilvær både her og i Danmark i dag, men får likevel ønske deg en fin marskveld!

      Slett
  6. Sikken et arbejde du er i gang med her i aprilvejret. Jeg morede mig lidt over, at du skrev, at du ikke nåede ud med kameraet, mens solen skinnede. Det var heller ikke nemt her, selvom man gik lige efter det, var solen væk igen, så snart jeg kom ud. Ja det var rigtigt aprilvejr.
    Hilsen Lissbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, tenk at vi har hatt så like forhold i dag!uansett er det deilig endelig å kunne si farvel til vinteren, i hvert fall på kalenderen. Ha en fin marskveld!

      Slett
  7. Hej Anne-Kristin!
    Gillar din rubrik "Hurra det är vår", skulle gärna ropa det högt. Men får snällt vänta ett tag till. Härliga vårbilder, och fint blev det.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Rop i vei, Marika! Bruk lyset som unnskyldning, den mørkeste tiden er over, selv om du kanskje fremdeles har vintervær.

      Slett
  8. Bra jobbat, det gäller att vara envis, i alla fall envisare än kirskålen.

    Här har fallit snö i natt, ingen vår egentligen ännu för tjälen ligger kvar men all nederbörd som kommer behövs i den torra marken.

    Allt gott!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Gunilla! Her er marken gjennombløt, så vi trenger helst litt tørke.

      Slett