lørdag 10. mars 2018

Tømming av varmkomposten

I løpet av noen vintermåneder har komposten sunket godt sammen.
Jeg er ikke så vant til å måtte vente til langt ut i mars med å komme skikkelig i gang med hageåret, men sprengkulden fra Sibir kom også til Bergen i slutten av februar. Denne siste uken i februar pleier det å være vinterferie, og da er jeg som regel ute med greinsaks og beskjærer frukttrær og bærbusker.  Det var dessverre ikke mulig i år, men etter en vinterferieuke der gradestokken var helt nede i minus femten, har det gradvis blitt mindre kaldt, og de siste dagene har vi igjen fått plussgrader. I ettermiddag leste jeg pluss syv på det meste på bilens måler, og da var det ikke snakk om å gå inn da jeg kom hjem.

Selv om litt var frosset, var mesteparten lett å få ut.
Valget var ganske lett, jeg savner kompostbøtten i kjøkkenskapet og synes alt for mye flott matavfall har gått i restavfallet. Jeg lar varmkomposten få en pause de kaldeste vintermånedene, men nå syntes jeg det var tid for tømming. Jeg er nok ikke verdens flinkeste med komposteringen, det blir litt tilfeldig når jeg fyller på med strø mellom avfallslagene. Det er kanskje grunnen til at komposten ikke har blitt helt ferdig, men ennå har rester etter kvistavfall og løv. I tillegg inneholdt den flere hundre små meitemark, så noen har visst kost seg ekstra godt i bingen.

Mange hundre små meitemark kravlet rundt.
Prosjektet i dag var altså å få siktet komposten slik at den ferdige kompostjorden kan stå og ettermodne i en stor murerbøtte til det er tid for jordforbedring. Det var litt frost i deler av komposten, og forøvrig var det meste av den godt fuktig. Dermed var det ikke helt lett å få siktet den, så en del ble lagt til tørk i skjulet, slik at jeg kan sikte den om en ukes tid eller så. Men rundt 35-40 liter fin kompostjord ble etterhvert spadd over i murerbøtten. Jorden skal senere fordeles på rosene, som jordforbedring i grønnsakshagen og litt blandes i pottene i drivhuset.

Selv om det fremdeles var mye planterester igjen,
var det mulig å sikte ut en god del ferdig kompostjord.
Etter mye tung jobbing og et par korte kaffepauser i solen, var kompostbingen tømt. Så var det tid for å klargjøre bingen for en ny sesong. Et godt lag med kvist i bunnen skal hjelpe på luftingen nederst. Før jeg la tilbake den delen av komposten som ikke var omgjort nok, la jeg et lag tørt gress oppå kvistene. På den måten forhindrer jeg at kvistlaget blir tettet igjen av laget med halvomdannete planterester. Til slutt kunne jeg glad og fornøyd sette kompostbøtten i kjøkkenskapet. Det var på tide, synes jeg.

Jeg hadde håpet på at de første krokusene skulle åpne seg i ettermiddagssolen i dag, men solen var nok ikke sterk nok. I morgen skal det visstnok bli sludd og regn, så da blir det bare å vente på neste solskinnsdag.

Ha en fin lørdagskveld alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin
Mye småkvist kan brukes på nytt i bingen.
Etter et lag med kvist i bunnen la jeg et mellomlag med vissent gress.
Ferdig - 35-40 liter kompost

En god del meitemark ble med under siktingen
Det er deilig når en tung jobb er vel gjennomført.
10 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin!
  Så godt at du har kommet i gang i hagen. Kompost er så godt å kunne bruke i hagen. Min kompost fryser hver vinter, men jeg håper at den vil tine opp igjen utover våren.

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i dag var det virkelig deilig ute. Det er fryktelig slitsomt for ryggen, så nå er jeg skikkelig fornøyd.

   Slett
 2. Hei Anne-Kristin

  Alletiders at du nåede det før næste omgang kulde når os, putin er en værre en!
  Kompost er bare så godt, langsomtvirkende og effektivt på samme tid:)

  Ha en dejlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Huffda, det har jeg ikke fått med meg. Jeg krysser fingrene for at vi går fri, jeg trenger vår nå. Ha en fin lørdagskveld, Karsten.

   Slett
 3. Flinkingen! Vi har også kost oss i solen i dag, og den varmet faktisk! Alt i hagen er litt på etterskudd men så lenge plantene dukker opp sånn etter hver så er vi fornøyde :-)) God helg!

  SvarSlett
 4. Det lät som ett tungt men härligt jobb att få gjort. Det känns så väldigt bra efteråt :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 5. Hej Anne-Kristin!
  Så gott att komma igång, här får vi vänta ett tag till. Det kalla vädret har försvunnit, och fåglarna har börjat kvittra igen. Snart blir det vår.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
 6. Jeg tømte en velfylt varmkompostbinge i høst, som nok er klar til å pres i ventende bed til våren :)
  Krever en del styr, men er gull for plantene!

  SvarSlett
 7. Fin kompost du har lavet!

  SvarSlett
 8. Gøy med kompost, jeg har bare kald kompost, i fjor på denne tiden var jeg i full gang med den, men i år har det ikke vært mulig. Håper det snur snart. Ha en fin søndagskveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett