torsdag 29. mars 2018

Det blomstrer for fullt i påskehagen

Iris Reticulata "George"
Vi er inne i påskeuken, og deilige fridager kan endelig nytes i hagen. I går var det strålende sol, og temperaturen i solen var slik at jeg kunne jobbe i t-skjorten. Bakken er fremdeles ganske frossen, det sørger nattetemperaturen for. Likevel er det en del som kan gjøres i hagen, og solen gjør at du nesten kan se at løkplantene vokser fram time for time. Den kjekkeste overraskelsen i går var at første våriris sprang ut. Det er Iris Reticulata "George" som er først ute, og det merkelige er at denne står på nordhjørnet av huset, så den plassen får ikke så mye sol akkurat. Flere nye krokus har kommet i blomst, både de helhvite og hvite med lilla striper har kommet de siste dagene. Disse er alle fra bestefars hage og derfor har jeg ingen navn på dem. Hjorten lusker fremdeles rundt om natten, og hver morgen er jeg forberedt på at den kan ha spist opp de små krokusene eller våririsene i bedene. Jeg har et par små metallkurver som egentlig skal henge på veggen i kjelleren, og de har jeg satt over noen av krokusene til beskyttelse. Kan jeg redde i hvert fall noen av dem er det bedre enn ingenting. Jeg fester dem til bakken med blomsterstøtter av metall, og selv om det ikke ser så pent ut kan jeg da nyte blomstringen om dagen da jeg kan ta bort kurvene.

Eranthis
En nykommer fra den samme hagen er Eranthis, vinterblom, en blomst jeg lenge har ønsket meg i hagen min. Den dukket plutselig opp hjemme i et bed hos foreldrene mine, som altså overtok bestefars hus og hage for 24 år siden. Kanskje den har vært der i mange år uten at vi har lagt merke til den, eller vi ikke visste at det var Eranthis og ikke en vill sort... I alle fall ville min far at jeg skulle få en avlegger av den, så nå er den på plass i bedet mitt. Jeg hadde tenkt å plante den i et annet bed, men det var tele i jorden alle andre steder enn i sørveggen. Det er godt mulig jeg flytter den senere, jeg har ikke bestemt meg ennå.

Utebordet på altanen får en vårpuss.
Dagen i går ble brukt til å rydde opp i bedene der det ikke var gjort. Vissent løv og sommerblomster ble fjernet og stauderester klippet bort. Litt raking og klipping av greiner fra noen busker ble også gjort. Og endelig hadde vi funnet en butikk som solgte akasieolje til utemøblene, og dermed ble utebordet pusset og skurt rent. Et godt lag med olje gjorde at bordet ble helt som nytt. De fire stolene får vi ta i løpet av de neste dagene, så kan vi igjen invitere gjester på altanen uten å være flau over møblene.

Nå er solen kommet fram i Bergen, og selv om det er et tynt skyslør på himmelen, regner jeg med at det blir en fin dag både for fjelltur og hagekos. Kanskje enda mer springer ut i løpet av dagen...

Ha en fin påske, alle lesere.

Klem fra Anne-Kristin
Sannsynligvis Crocus "Vanguard"
Samme krokuser i annet lys
Våririsen begynte å åpne seg i morgensolen.
En liten time senere...
Klosterklokkene er nå også i full blomst i skyggebedene.
Hvite krokus
Legg til bildetekst


Krokus med nokså kraftige lilla striper.


Disse krokusene har bare noen tynne lilla striper i midten av kronbladene.


Fluene er på plass

En trådkurv beskytter krokusene
Kurven er ikke så stor, men har plass til en liten krokussamling
Allium er på vei opp i mange bed, disse har jeg ikke hatt før.
Begynnende krokusblomstring i et av de andre studebedene.
Jeg avslutter som jeg begynte med våririsen. I fjor sprang denne ut
17. februar, så vi ligger godt etter i år.


GOD PÅSKE!


16 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin!

  Så mye fint som blomstrer hos deg allerede. Nydelige stripete krokus du har. Vet du navnet på de?

  God påske!
  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Nei, det har jeg dessverre ikke. De kommer fra min bestefars hage, så han plantet dem der for mer enn 40 år siden.

   Slett
 2. Du verden så langt våren har kommet hos dere - ser deilig ut! Her har våren stagnert totalt og det skjer stort sett ingenting. Kalde netter og bare en eller to varmegrader om dagen hjelper ikke mye.
  Når jeg ser alle dine vakre bilder lengter jeg ennå mer enn tidligere, håper vi også får nyte av vårblomster snart :-)
  God Påske!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Det er ikke kommet så langti alle bedene mine, og natten har ennå frost i seg. Men i solen er det nydelig.

   Slett
 3. Krokus er sådan nogle glade blomster, og dit indlæg skaber masser af godt humør.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marie. Så kjekt å kunne spre godt humør. Krokusene er fantastiske, bare synd at hjorten liker dem. De var her i natt og spiste opp en hel del, dessverre.

   Slett
 4. Hei Anne-Kristin

  Sikken en flot blomstring, ja det ligner Vanguard!
  Du har jo selv set idag hvor langt bagud vi andre er...

  Sådan kan det gå, men Vestlandet er jo norden reviera...

  Ha en glad påske

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Det er fint når blomstringen er i gang, men jeg tror ikke dere er så langt etter. I natt har hjorten vært og spist en hel mengde krokus i to av staudebedene mine, så det er godt at jeg parkerer bilen foran det flotte bedet i sørveggen. God påske til deg også.

   Slett
 5. Hej Anne-Kristin!
  Så fint det blommar hos dig, har några krokus på gång, men de har inte slagit ut ännu. På andra sidan huset är de fler, men de har inte kommit upp ännu, snön är borta men marken är frusen. Hoppas på lite värme i Påsk, idag var det kallt, men soligt.
  Ha en fin Påskhelg!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika. Sol er en god hjelp både på humør, snøsmelting og vekst i hagen. Kanskje dine krokus springer ut i løpet av de siste påskedagene. Fortsatt fin påske til deg.

   Slett
 6. Härliga bilder med mycket solsken och blomning :) Påskhelgen är nog en helg med utepyssel för många.. Jag ska ta ut en hink gödsel och ge en första giva tror jag.

  Ha en härlig och Glad Påskeferie! Carina

  SvarSlett
 7. Hei Anne Kristin.
  Flotte krokuser. En blir i godt humør av bildene. Det har kommet langt hos deg. Fortsatt god påske.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 8. Åh! Dette må jo være det beste argumentet for å bosette seg på Vestlandet...
  God påske!
  Klem

  SvarSlett
 9. Hej Anne-Kristin!
  Det är härligt att se hur långt våren kommit hos dig. Otroligt mycket som blommar och så många olika fina krokusar du har. Ser att du har en trådkorg som skydd. Måste hitta på något jag också när det är dags för mina snökrokus att komma upp. Dom brukar rådjuren äta upp nästan direkt.

  Tack för ett härligt blomstrande vårinlägg och en god fortsättning på påsken!
  /Anita

  SvarSlett
 10. Vakkert, vakkert, jeg elsker irisene!

  SvarSlett
 11. Aldeles nydelig blomstring hos deg. Nå kan jeg ikke vente på å få plantet løker i egen hage som vi nå har overtatt. Jeg har brukt ett år på å se hva som dukker opp hvor, så jeg ikke graver opp noe som ikke burde vært gravd opp. Har registrert at det er stor manko på de aller tidligste vårblomstene, som krokus, våriris og snøklokker. FLotte bilder. Ha en fin uke!
  /Marianne

  SvarSlett