lørdag 27. september 2014

På tide å se framover

Selv om mange av dere fremdeles har mengder av nydelige georginer, roser og annet som blomstrer i hagen må jeg innrømme at hos meg er det etterhvert ganske avblomstret. Jovisst har jeg enkelte roser, og noen av staudene har remontert, men det meste er falmet og vissent i hagen nå. Den første høststormen har vært over oss, regnet har øst ned i noen dager, ogt jeg har funnet fram vedkjelen fra kjelleren og har fyrt i peisen for første gang i høst. Så nå pakkes sommeren bort for meg. Kanskje blir det noen dager med opprydning i hagen, men nå ser hageøynene framover mot neste sesong.

Tagetes
Det jeg synes er kjekt er å samle frø til nye planter. Helt fra jeg var liten har jeg samlet frø i det små. Å plukke av de visne blomstene på tagetesen, åpne opp det ytterste laget og finne mengder av små "pensler" som kunne legges i en melittapose fram til neste vår da jeg kunne plante dem. Og de morsomme små "åmene" på ringblomstene som jeg la til tørk på et fat før de også ble lagt i pose. Dette er fine barndomsminner for meg.

Ringblomst
I år har jeg prøvd meg på noen nye sorter som jeg er spent på om jeg får til. Spansk margeritt synes jeg er flott både i bed og i krukker, og i år gikk jeg på jakt etter frø på denne planten. De fleste blomstene ble det ikke noen frø av, men innimellom fant jeg frø som hadde utviklet seg og blitt store. Jeg har også tatt frø av et par stauder i år. Min nydelige blå ridderspore hadde vært morsomt å frøformere. Kanskje noen av dere vet om de blir like morplanten eller ikke? Tidligere i uken kom jeg over en høstfloks som jeg ikke har i hagen. Jeg oppdaget frø inne i de små blomsterstandene, ett i hver visne blomst. Jeg er usikker på om disse var helt modne, men jeg taper jo ingenting på å prøve. Noen flere sorter har det også blitt, men det er begrenset hvor mange potter jeg kan ha stående rundt i vinduene på våren.

Jeg ønsker dere alle en fin lørdag, den siste i september.

Hilsen Anne-Kristin
Spansk Margeritt
Høstfloks

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar