onsdag 15. mai 2019

Lyktebedet utvides på ny

Endelig ser det ut som om maivinteren er over, og sommeren er atter på vei tilbake til Bergen. Med vindusposter og drivhus fulle av ulike typer Cosmos og kjempeverbena har jeg virkelig ventet på at det skal bli mulig å plante dem ut i bedene. Da jeg sådde frøene hadde jeg ikke noen konkret plan om hvor jeg ville plassere sommerblomstene, og ettersom disse er blomster som er høye er det ikke alle steder de kan passe inn. Til slutt endte jeg på at kjempeverbenaen får stå i lyktebedet og forhåpentligvis bli god nabo til New Dawn rosen og stauder som ridderspore, høstflox og litt annet. Men ettersom det har blitt plantet en del stauder i lyktebedet har plassen blitt mindre for høye sommerblomster, så dermed måtte det en utvidelse til. Jeg brukte en vanlig hagespade til å stikke kantene med denne gang ettersom bedet er bueformet. Jorden er nokså tørr, så det var ganske lett å riste løs jorden fra gresstorven.
15-30 cm utvidelse langs kanten av lyktebedet.

Da jeg sådde kjempeverbena i vinter var det bare ett frø som spirte, de andre måtte ha et par uker i kjløleskapet før de også fikk fart på seg. Den første planten hadde altså fått vokse seg omtrent en meter høy og hadde fått blomst i toppen. Den plantet jeg ut i bedet i dag, så får jeg se om den klarer seg. De andre plantene er mellom fem og femten cm, så de er kanskje av en mer normal vårstørrelse. Disse tenker jeg å plante ut i løpet av helgen.
Plenkanten er snart jevn og fin

Allium har begynt å sprekke opp i knoppene, men ennå er ingen helt sprunget ut. Førstye peon har sprunget ut i dag, og det ser ut som om det kommer blomster på alle peonsortene mine i år. Tulipanene har vært en fantastisk opplevelse i år, nå er de første avblomstret mens mange ennå står på sitt beste. Om to dager er det syttende mai, og været er meldt å bli fantastisk på nasjonaldagen i år.

Jeg ønsker alle norske lesere en riktig god 17.-mai, og alle andre en deilig maiuke.

Klem fra Anne-Kristin


Ferdig med stikkanten
Flere av staudene vokser helt i kanten
og har lett for å bli tråkket på
Den hvite kurven som har beskyttet høstfloksen skal nå fjernes,
jeg satser på at hjorten ikke kommer tilbake.
Japansk kirebærtre i bakgrunnen

Blomstringen i år er fantastisk
Gresstorven blir fjernet bit for bit

Riddersporen til høyre får bedre plass å vokse på

Utvidelsen av bedet er tungt arbeid,
så pauser med blomsterfotografering må til
Tulipaner i ettermiddagssol
Japansk lønn i bakgrunnen begynner å få blader
Hostaen har nydelige blader på denne tiden,
 senere blir de mindre lysegrønne

Noen av ministemorene jeg sådde i januar
Årets første peon, paeonia officonalis, rosea plena
Så er endelig bedet ferdig utvidet, bildet er tatt fra husets altan
Alllium på vei til å blomstre
Peonene har kommet langt, men ennå er det noen uker før de blomstrer

Ettermiddagen gir lett skygge til bedet

Jeg er fornøyd med utvidelsen, kanskje blir det en ny
 runde neste år, det er mye plen å ta av.
Fint å ha et stort bed i innkjørselen,det ønsker velkommen på en god måte.
Om hjorten holder seg borte vil lykten
være dekket av lyse rosa roser til sommeren
Kjempeverbena i ettermiddagssol


4 kommentarer:

 1. Hej Anne-Kristin!
  Här var det mycket fint, underbart med körsbärsträd i blom. Mina sådder av Jätteverbena blev inget i år, fröna grodde, men sen glömde jag bort dem. Du ligger före, mina tulpaner har precis slagit ut, och värmen har kommit tillbaka. Så härligt.
  Ha det fint och en glad 17;de Maj /Marika

  SvarSlett
 2. Hei Marika, det er første gangjeg sår kjempeverbena, så det blir spennende å se om det passer inn i samplantingen. 17. mai ble fantastisk.

  SvarSlett
 3. Ler gott när jag ser den där gräsremsan som ska bort. Så har många rabatter växt här - år efter år efter år :) Snyggt blir det och verbenan måste bli jättefin där.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlett
 4. Hei Carina, med slike remser blir det plass for nye planter uten at det blir for mye tomrom. En perfekt måte å få plass til flere blomster, så her tenker vi likt. Nå har jeg plantet ut 30 verbenaplanter rundt i bedet, jeg tenker st det kan bli flott. Ha en fin lørdag.

  SvarSlett