lørdag 2. juni 2018

Varmt og knusktørt

Sibiriris
Varmerekordene har falt i hopetall i Bergen i mai, og juni starter med de samme høye temperaturene. At det går flere uker uten en dråpe regn er ganske unormalt i Bergen, og når temperaturene har lagt på rundt tretti grader hele siste uken er det helt unikt. Varmen fører ikke til mye hagearbeid, jeg mister all energi når temperaturen stiger over 25 grader. Dessuten er det så tørt nå at det ikke går an å gjøre noe særlig, bortsett fra å luke i grusen. Ennå har ikke brønnen vår gått tom for vann, men vi har allerede begynt å vaske klær hos foreldrene mine, og samtidig fylle opp de vannkannene vi har med vann til drivhusplantene.

Papaver orientale "Beauty of Livermere"
I hagen er frukttreblomstringen over, og det må være flere innsekter enn jeg trodde, for det har aldri vært så mange pærer på gang som i år. Da regner jeg med at også plommer og epler vil få mange frukter, så får det veie opp for at veksten i pallekarmene stopper opp i tørken.

I forgårs sprang første blålilla iris ut, denne er en navnløs jeg fikk av en kusine som kom til meg med mange overskuddsplanter for to år siden. Den har ikke blomstret før i år, så det var kjekt å oppleve. I går sprang sibiririsen ut, og i dag var den første blomsten på valmuen sprunget ut. Det går så alt for raskt i denne varmen, snart er vi vel i gang med juliblomstringen.

Det blir lite blogglesing i sommervarmen, og lite å skrive om annet enn å fortelle om nytt som har sprunget ut. Jeg er redd noen av plantene kommer til å tørke ut, for jeg kan ikke vanne annet enn i drivhuset. Enkelte andre planter får overskuddsskvetter når noe skal skylles, og blomstene i krukkene får også litt. Det fine er at badetemperaturen i sjøen allerede er over normalen, så jeg har virkelig kost meg i vannet.

De neste dagene skal temperaturene synke noen grader, men det er ingen tegn til nedbør. Jeg får fortsette å nyte late dager etter jobb, så får regnet komme når det er tid for det.

Jeg ønsker dere alle en fin lørdagskveld.

Klem fra Anne-Kristin


Fargegjengivelsen på disse bildene er ikke helt bra,
 den reelle fargen er som på bildet øverst i teksten.

Iris av ukjent sort

Bondepeonen er på hell, under kan du se hvordan fargen
 har endret seg fra magentarød til lys rosa.
Nyutsprunget 23. mai
Etter noen dager i solen
2. juni
Rosene på denne "villbusken" er søte, synes jeg.
Helt vanlig lys lilla rhododendron.
Det virker som om alt blekner i denne varmen.
God helg!


18 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin

  Ja, nå kommer alle blomster på en gang. Jeg tror ikke det blur mange planter som blomstrer på høsten i år.
  Flotte iris og peoner.
  God helg!
  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit
   Jeg oppdaget at jeg ikke hadde lagt inn bildene av den ukjente irisen min, men nå er det ordnet. Jeg får skylde på varmen. Når det går så fort fra blomstring til avblomstringe er det bra å ha remonterende roser i vente. Ha en fin helg videre.

   Slett
 2. Hei Anne-Kristin

  Vi lider alle i varmen, vi må håbe det nye svenske langtidsvarsel stemmer: "normalsommer fra midten af denne måned"...
  Flotte blomster du viser - her er der ikke meget der afløser hinanden, det hele kommer samtidigt:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Vi får håpe det svenske varselet er riktig, det kan jo ikke hode seg tørt i all evighet. Jeg glemte å sette inn bilder av den nye irisen min, men nå er det ordnet. Jeg skylder på varmen... ha en fin helg videre.

   Slett
 3. Hej Anne-Kristin!
  Undrar också över vad vi har kvar, när allt verkar blomma på en och samma gång. Hoppas så att pioner och liljor låter vänta på sig ett tag till. Har densamma pionen som du har, Rosea Plena, helt otrolig då den byter färg eller bleknar. Vackra Iris, jag delade mina förra året, så det blir inte många blommor i år. Det varma vädret fortsätter och inget regn här heller.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
 4. Hei Marika. Alle silkepeonene mine har snopper, og kanskje en av dem kommer i blomst i løpet av uken. De andre har ennå bare små knopper, så det er håp om at de kommer når været er mer normalt. Ha en fin søndag du også.

  SvarSlett
 5. Tenk at Pionene dine er på hell allerede. Her står de første på vippen til å springe ut.
  Denne tørken er ikke uvanlig her hos oss, faktisk er det dette som er vårt normale med tanke på nedbør. Men temperaturer på rundt tredve grader og stekende sol dag ut og dag inn er ikke helt vanlig her heller.
  Håper dere klarer dere unna vannmangel. Vi har også egen brønn og jeg vet akkurat hvordan det er når man hele tiden er urolig for at den skal gå tom. Vi får krysse fingrene for nedbør :-)
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Det er bare den første bondepeonen som er på hell. Den kommer som regel omkring en måned før silkepeonene. Jeg krysser fingrene sammen med deg.

   Slett
 6. Kanskje det blir noen pærer på treet her også, det hadde vært kjekt. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg. Det høres bra ut. Ha en fin kveld du også.

   Slett
 7. Thank you for sharing these beautiful photos.
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlett
 8. Hei Anne-Kristin, dere har akkurat det samme været som vi har her i Vestfold. Kjenner igjen alt du skriver om.
  De siste dagene har jeg kun vannet. Vi har 25 grader i sjøen, ingen ting å klage på. Nå tror jeg den voldsomme varmen er over, men ikke tørken.

  Den blå-lilla irisen var nydelig!
  Ha en ny fin uke.

  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid. Nå når temperaturen går litt ned blir det litt mindre fordamping, og det hjelper i krukker og drivhus. Er vi heldig kommer det kanskje en andre blomstring på endel stauder på sensommeren.

   Slett
 9. Hej, hej!

  Det blommar fint hos dig trots torkan! Och du själv ser ut att må prima i det blåa vattnet. Det är så dubbelt, detta väder. Själv njuter man medan växterna vill ha regn.
  Ha det gott i blå böljorna!
  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anja. Jeg kan jo tenke at jeg er en vannlilje... Vi får spøke litt, det hjelper ikke på tørken om vi henger med hodet selv. Og finvær er absolutt å foretrekke framfor kjøle og regn.

   Slett
 10. Vi har det også både tørt og varmt her hos os og jeg er også lidt bekymret for at alt blomstrer af alt for hurtigt, men som du skriver må vi jo nyde vejret og håbe på lidt vand senere.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lene. Det er visst tørt og alt for varmt over hele Skandinavia, men vi får nyte blomstringen den korte stunden den er her. Ha en fin uke.

   Slett