fredag 27. januar 2017

Klosterklokketid

Det er en ting som er sikkert, og det er at når klosterklokkene har funnet ut at de er klar for våren, så er det ikke lenge før de blomstrer i store mengder i hagen min. I dag var jeg raskt ute med kamera etter jobb, det gjelder å få tatt bildene mens det fremdeles er godt dagslys. Dette blir derfor et innlegg bare for klosterklokkene. Botanisk navn på disse er Leucojum vernum, og på norsk blir de ofte kalt marsklosterklokke, kanskje for å skille dem fra senereblomstrende sorter. Mine klosterklokker sprer seg villig, og noen år må jeg grave opp de store løksamlingene og tynne dem ut så ikke løkene skal bli for små og ikke komme i blomst. All den overskytende løken setter jeg ned andre plasser i hagen, gjerne ved foten av et tre eller innunder busker. Det er plasser der de kan vise sin ynde den stunden de blomstrer, mens de visne blomstene og bladene kan dø bort uten at de er til sjenanse for senere blomstring i bedene. Når jeg har dem på ulike steder vil også blomstringen vare over lengre tid, og jeg kan nyte dem riktig lenge.

Snøklokkene blir av mange forvekslet med klosterklokker, men har du litt interesse for løkblomster vet du at det ikke er vanskelig å se forskjell. Snøklokkene mine er også godt i rute, men de trenger noen milde soldager før de åpner seg helt. Da får de kanskje også sitt eget bloggportrett her hos meg.

Jeg avslutter med et bilde av den lave ettermiddagssolen. Ha en fin fredag, alle sammen, den siste i januar dette året!

Klem fra Anne-Kristin

15 kommentarer:

 1. Hei. Fine klosterklokker. De har jeg ikke i hagen min. Skal si det har kommet langt hos deg. Ønsker deg en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får vurdere å skaffe deg noen, tidlige blomster er absolutt å anbefale.

   Slett
 2. Hej Ann-Kristin
  Det er da utroligt, så langt klosterklokkerne er fremme i din have. Hos os hedder de Dorthealiljer, det varer noget endnu, inden vi ser dem her hos os.
  Klem
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en fin ting med blogging over grensene er at man lærer blomstrenavn på flere språk. Norske, svenske og danske navn går litt om hverandre. Av en eller annen grunn er disse veldig tidlig i min hage, og det er jeg glad for!

   Slett
 3. Klosterklokker er virkelig fine og et flott innslag i hagen. Selv har jeg ingen i hagen, men håper å få se snøklokker til våren som jeg satte ned i høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får vurdere å sette løk av klosterklokker også. Noe av det kjekkeste med hageblogging er å få tips til nye plantre til hagen. Lykke til med snøklokkene når de kommer!

   Slett
 4. Nydelige klosterklokker, Anne-Kristin! Det er så herlig å se at de blomstrer allerede. Ønsker deg en fin helg!

  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det skikkelig blomstring, ikke bare en forsmak. Håper på fint vær i helgen så jeg kan nyte hagearbeid!

   Slett
 5. Årets första blommande lökar, så värdefulla de är. Tyvärr har mina försvunnit men jag måste nog pröva igen.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla. Ja, de er kjærkomne, du får prøve på nytt og satse på at de overlever.

   Slett
 6. Hei Anne-Kristin

  Det er fantastiskt - Du bor på nordens reviera! Her er de vel en ½ cm oppe, men det er nok meget godt, vi havde -5 grader i nat...

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Kanskje nordens riviera om vinteren, men absolutt ikke om sommeren! Det er forresten ekstra tidlig i år, jeg serat våririsen allerede har store knopper, så de blomstrer kanskje allerede i februar... ha en fin lørdag, jeg har allerede vært ute og tømt varmkomposten, så må skal jeg skrive blogginnlegg om det! Anne-Kristin

   Slett
 7. Hej Anne-Kristin!
  Helt fantastiskt, kan knappt tro det. Har försökt att plantera klosterklockor i min trädgård, och gett upp, för de kommer inte upp.Kanske gör jag ett nytt försök, för de är så fina.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika. Det er vel sånn at ikke alle blomster trives alle steder... du får prøve igjen, kanskje du lykkes til slutt!

   Slett
 8. Hvor er de fine :-)
  Jeg har en hel del i haven, men som flere har nævn, er de slet ikke så langt fremme her i Danmark og slet ikke her hos mig i det nordlige jylland.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlett