lørdag 28. januar 2017

Første tømming av varmkompost

Innsiden av bingen var full av meitemark
For et par år siden arvet jeg en varmkompostbinge av noen venner av meg. Jeg hadde i flere år gått og tenkt på å skaffe meg en, så gaven var virkelig kjærkommen. I fjor kom jeg endelig i gang etter å ha lastet ned bruksanvisning fra nettet og vurdert plassering av den en stund. Jeg har hatt kaldkompost i mange år, så jeg kjenner til gleden over å ha hjemmeprodusert kompost. Men det har vært noen begrensninger i hva som kunne kastes i den, så derfor var det fint å også kunne kompostere annet matavfall enn rå grønnsaksrester.

I varmkomposten har jeg kastet alt av matavfall, kaffegrut og teposer i tillegg til litt hageavfall når jeg har trengt litt ekstra påfyll. Jeg leste at komposten kan tømmes etter ca tre måneder, men ettersom jeg hele tiden tømte nytt avfall på toppen syntes jeg dette virket vanskelig å gjennomføre. Det endte opp med at jeg sluttet å bruke komposten i oktober, så nå har den fått stå i ro i tre måneder. I dag hadde jeg bestemt meg for å tømme bingen og gjøre den klar for nye runder med kjøkkenavfall. Komposten skal ettermodne et par måneder, så jeg fant fram en stor murerbalje jeg har til å samle vann i om sommeren. Den satte jeg i skjulet, like innenfor plassen der kompostbingen står, så det skulle være lett å forflytte komposten.

Murerbaljen skal brukes til oppbevaring av komposten
Det første som møtte meg da jeg åpnet lokket på bingen var store mengder meitemark langs kantene på bingen. På oversiden så komposten fin og mørk ut, ritignok med litt grovere elementer, men helt klart flott jord. Da jeg åpnet bingen i forkant fikk jeg se et rundt 40 cm tykt lag med kompost spekket av meitemark. Glad og lykkelig fikk jeg spadd komposten over i baljen, den var akkurat stor nok til å romme alt sammen. Kvistlaget jeg hadde hatt i bunnen kunne brukes på nytt, så det ble lagt tilbake på plass. Det var ingen tegn til sopp eller andre sykdommer i bingen, så jeg lot være å rengjøre den. På den måten fikk en god del av markene være igjen for å starte en ny komposteringsprosess. Første lag med kjøkkenavfall sto klart til å tømmes oppi, og isolasjonslokk ble lagt på toppen før lokket ble lukket igjen.

En del grovere elementer på toppen
For å unngå at kattene i nabolaget skal bruke kompostjorden til do, plasserte jeg en gammel kurv fra et fryseskap oppned oppå baljen. Jeg satte noen trestokker gjennom kurven og ned i baljen, så den ikke skal kunne skyves av. Da jeg tok de siste bildene kjente jeg de første regndråpene komme, så da var det bare å komme seg inn igjen i stuen. Det er tross alt januar fremdeles, så regnvær i tre varmegrader blir fort bitende kaldt. Men jeg er lykkelig over å ha fått gjort en viktig jobb i dag! Jeg er ennå ikke noen ekspert på området, men jeg lærer heldigvis underveis. Beskjeden som gikk videre til familien var at avocadoskall må kuttes i mindre biter før de legges i kompostbøtten, og eggeskall må knuses. Ha du noen andre råd til meg er det bare kjekt!

Ha en fin lørdag!

Klem fra Anne-Kristin


Framsiden på kompostbingen er tatt bort
Flott kompost
Nesten halvfull binge 
Marken koser seg
Kvistene i bunnen må fjernes
før jeg kan spa ut siste restene
Jeg nærmer meg bunnen i bingen
Kvistene i bunne kan brukes på nytt
Det nærmer seg fullt i baljen
Bingen er tømt og kvistene lagt tilbake i bunnen
En gammel frysebokskurv festes med trelister
 for å beskytte komposten mot katter8 kommentarer:

 1. Det ser jo veldig lovende ut for komposten din når den er full av meitemark! Det gjelder å få den så luftig som mulig, og ikke for våt. Du får det garantert til! :)

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var tørr og fin, så jeg har godt håp om at den skal bli perfekt! Jeg får prøve å vende litt på den innimellom, så ikke det blir for tett i bunnen av baljen. Det er godt å kunne samle matavfall på kjøkkenet igjen!

   Slett
 2. En egen kompost, det er sann hagelykke det! Vi har også en varmkompost og jeg er så glad i den. Min erfaring er at det er ikke så komplisert som mange vil ha det til:-)
  Lykke til med neste omgang kompost og ha en fin helg!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Kompostering gir bare vinning, fantastisk næring til plantene, mindre restavfall og dermed mindre avgifter, og selvfølgelig den gode følelsen av å være med på å opprettholde det fine kretsløpet i naturen!

   Slett
 3. Spännande, har bara kommit till tanken ännu men det blir säkert en kompost här också någon gång :)Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser at de selger kompostbinger med to kammer. Da kan man la den ene ligge og ettermodne mens man starter opp i neste kammer. Du får kanskje skaffe deg en slik.

   Slett
 4. Kjekt å kunne lage sin egen kompost og få ny jord til hagen.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett