torsdag 29. desember 2016

2016 - et år med oppturer og nedturer i hagen

Crocus Chrysantum Cream beauty
Våriris Iris R "Cantab" og Crocus "Jeanne d'Arc"
For oss hageelskere er det utrolig mange små og store gleder i hagen i løpet av et år. Å se de første spirene i såpottene på senvinteren, de første små løkblomstene om våren, all den overdådige blomstringen gjennom sommerhalvåret, og høsting av egendyrkede grønnsaker, urter, frukt og bær på ettersommeren. Alt dette og mere til er det som gjør at vi stadig søker etter nye planter og ideer på blogger og andre steder på nett, i tillegg til butikker og ulik hagelektyre. Vi vet at det alltid vil være planter som dør, blir spist av dyr eller bare ikke trives noe særlig akkurat hos oss. For meg ble 2016 et hageår som begynte flott med nydelig løkblomstring. Noen nye innkjøp av løker etter inspirasjon fra bloggerne var gode valg; tre ulike våriris og noen tidlige krokus var jeg veldig fornøyde med.

Etter at drivhuset jeg fikk til femtiårsdagen var på plass var jeg ivrig på å få fram planter å ha inni, det ble sådd frø av fire ulike tomater, agurk, to typer paprika, chili og physalis. Det mest vellykkede ble agurkene som var nydelig saftige uten den vasne smaken som jeg gjerne forbinder vanlige agurker med. Chiliene fikk også mange frukter, mange av dem er tørket så jeg har til bruk i gryteretter og pastasauser hele vinteren. Physalisen fikk fruktene sent, så mange av dem ble uspiselige etter den første frostnatten i høst. Papirka ble det bare tre av, og tomatene fikk jeg heller ikke til. Jeg konkluderte med at jeg hadde for mange planter, så det ble en del muggsopp på dem. Men så var det første året mitt som drivhusdyrker, så neste år får jeg la erfaringene mine legge føringer for hva jeg skal fylle drivhuset med i andre sesong.

Iris R "Katharine Hodkin"
Det store prosjektet med å få ryddet opp på berget i nordøstdelen av hagen gikk noenlunde bra. Jeg ble ikke helt ferdig, men det ble plass til blant annet noen små felt der jeg satte narsissløker. Det som skulle bli en aktiv hagehøst gikk helt i vasken, da nesten hele juli og august forsvant i et ustoppelig regnvær. Da regnet så ut til å avta og sommeren kom tilbake kom også hjorten inn i hagen min. Den spiste opp det meste av blomsterknopper og skudd på blant annet høstfloks, roser, hosta og hortensia, i tillegg til det meste av grønnsaker og frukt. Dette tok helt hagegløden fra meg, og jeg var nesten ikke i hagen i det hele tatt. Hagebloggene unngikk jeg og, for det er ikke alltid så lett å se hvordan alle andre lykkes med det meste.
Min første Helleborus "Lucy Black"
kom med flotte blomster som sto hele sommeren.

Nå er imidlertid 2016 nesten omme, og jeg har kommet igang igjen med både blogging og lesing av andres flotte hageblogger. Nå jeg ser framover mot neste hageår, men hvilke planer og drømmer jeg har kommer som et eget innlegg en av de nærmeste dagene. Nå sier jeg tusen takk for det gamle til dere som har "besøkt" meg dette året, og spesielt takk til alle dere som kommenterer, jeg setter stor pris på det dere skriver. Noen av årets gode minner kommerher, rekkefølgen er ikke nødvendigvis kronologisk.God klem til dere alle fra

Anne-Kristin


Japansk kirsebær
Clematis Alpina 
Verdens beste agurk - "Johanna"
Nelliken blomstret fantastisk på sitt nye voksested i fjellhagen
De fleste rosene på Heidelberg fikk stå i fred i husveggen,
men hjorten oppdaget også den til slutt.
Ridderspore - Delphinium Pasific hybrid "King Arthur"
Noe hvitløk ble det, selv om hjorten tok mye av den.
Chili og paprika i drivhuset
New Dawn fikk sine første roser i år - men de fleste ble spist av hjorten
Den ene paprikaen falt av mens den ennå var grønn,
men smakte likevel fortreffelig
Ukjent stilkrose
Kuleprimula liker jeg godt når de vokser i fargeblanding
Våriris kommer jeg nok til å skaffe meg flere av
Crocus "Prins Claus"


12 kommentarer:

 1. Hei. Ikke bare med den hjorten nei. Vi har rådyr nederst i hagen. Der skal vi til med nyttehage. Leste en plass at de skyr buksbom og ligusterplanter. Vi har tenkt å prøve det. Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Av favorittene mine er det høstfloks, roser og tulipaner det går hardest ut over. Heldigvis har den latt peoner og liljer stå i fred. Jeg får bare passe på å kjøpe mer av det den ikke spiser.

   Slett
 2. Herlig gjensyn med vårblomster! Ja, hagelivet består av begge deler, både opp og nedturer. Synes du fikk flotte grønnsaker!

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Grønnsakene var fåtallige, men fine i kvalitet og smak!

   Slett
 3. Det var ikke godt med hjorten - ærgerligt at du mistede hagelysten der, men jeg fornemmer at du er klar til et ny hageår og jeg ser frem til at følge dig fremover.
  Hvor er det bare et smukt billede af New Dawn rosen - en lækkerbidsken :)
  Godt Nytår

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hagegleden knekkes ikke for alltid, jeg synes fem måneder er mer enn nok! I går sådde jeg chilifrø og staudefrø av valmue, så nå er jeg virkelig i gang!

   Slett
 4. Hei Anne-Kristin

  Nej det er ikke altid let at se på andres succes når man selv har problemer, Det er derfor jeg er så glad når vi også blogger om det der går galt. for det er der jo ting der gør i alle haver, ellers satser vi ikke nok!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i, Karsten. Skulle det være bare lett kunne man valgt seg en annen livsstil. Nå er jeg i gang med frøsåing, så er jeg tilbake på sporet. Ha en fin dag!

   Slett
 5. Trädgårdslivet är både med- och motgångar men det är väl också ett skäl till varför det är så utmanande och spännande. Vi hanterar levande växter vilket inte alltid går att kontrollera och så detta med extremväder vi får se alltmera av. Här är torkan den värsta fienden.

  Gott Nytt År!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, om det er en perfekt hage kunne man kjøpt gartnertjenester og ferdige planter som ble byttet ut etter hvert som de ble stygge. Høres kjedelig ut, synes jeg. Nå er de første frøene sådd, så nå venter jeg bare på en tørr mildværsdag, så er jeg ute i hagen med rive og trillebår igjen!

   Slett
 6. Ja du, detta året var lite trist när det gäller vädret, nu får vi hoppas att det blir en perfekt sommar 2017 :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. Drømmer om framtiden er vel det som på mange måter driver oss. Vi ser for oss hvordan det skal bli med deilige sommerstunder i hagen! Et riktig godt nyttår til deg!

   Slett