søndag 30. oktober 2016

Senhøst i hagen

Høst i hagen
Siste del av sommeren var nesten som et mareritt i hagen min. Det som overlevde århundrets våteste juli, ble stort sett spist av hjorten. Men nå er sommeren 2016 definitivt over, og jeg kan tenke framover mot neste års blomstring og matproduksjon. For noen uker siden plukket jeg en stor mengde peppermynt og hang til tørk i drivhuset. I dag gikk jeg for å ta inn de tørkede grenene, så jeg kunne klargjøre en stor porsjon myntete. Det går en del te i løpet av vinterhalvåret, og spesielt husets femtenåring synes denne teen er deilig. Jeg burde nok ha tatt inn grenene allerede for et par uker siden, for etter de siste våte ukene hadde det blitt mye fuktighet i drivhuset. Dermed var ikke bladene på grenene tørre og fine som i fjor. Jeg tok dem inn og la dem på kjøkkenbenken for å se om de blir brukbare etter noen dager inne. Prøvetygging av et blad frambrakte fin peppermyntesmak, så jeg tror bladene kan brukes, bare de får ettertørke så de ikke mugner.

Peppermyntetørking
Årests hvitløkavling ble ikke stor, for hjorten klarte først å spise opp vårspirene av dem jeg satte i fjor. Så satte jeg nye fedd på vårparten, men de ble for det første ikke særlig store, og for det andre forsynte hjorten seg grovt av dem også. Noen fikk jeg da likevel høstet, så noen små ganger har jeg kunnet bruke egenprodusert i høst også. I dag fikk jeg satt ned nye fedd, så nå satser jeg på at de får stå i fred. Jeg la hønsenetting over pallekarmen, så er det litt vanskeligere å komme til.


Ennå kan jeg ta inn paprika og chili fra drivhuset
Forrige helg var jeg i Spania for å delta i en korkonkurranse der. Den ene dagen skulle vi synge i Barcelona, og på et gatemarked fikk jeg kjøpt med meg litt blomsterløk. Det ble tre ulike iris; Iris Gipsy Beauty, Iris Symphony og IrisOriental Beauty, og en narsiss; Narcissus Ice King. Mobilbildene av dem ble ikke av de beste, men gode nok til at jeg skal kunne skille dem fra hverandre når de blomstrer. Ettersom jeg hadde alle oppi samme posen ble de plantet sammen. Både iris og narsisser ble plantet i lyktebedet, så nå er det snart så fullt at det er klart for utviding igjen.

Om noen dager er det november, så det går mot vinter. Jeg har mye som burde vært ryddet opp i ute, kanskje jeg tar en ekstra runde senere i dag for å ta inn potter og redskap som ikke er kommet på riktig plass i kjeller og skjul. Ha en riktig fin søndag alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin
En merkelig oransje paprika
Physalis har jeg rikelig av, det er kjekt å legge i matboksen 
Her skal det settes hvitløk
Fordelingen er gjort, så skal de trykkes nedi og jord legges over
Kanskje hønsenettingen kan holde hjorten unna?
Løk fra Barcelona
Kjekt å kunne plukke selv
Her bommet jeg litt...
Jeg likte denne fylte narsissen11 kommentarer:

 1. Så trasig at du skulle få en sånn ende på sesongen. Forbaskede hjorten!! Håper neste år bringer mer lykke. Lurt med hønsenetting. Flott Iriser du har fått med deg fra Barcelona. Jeg synes det er godt med en pause fra hagen nå. Så kan vi se frem mot neste sesong. Ha en fin søndag du med.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 2. Det är trist när man får skador i trädgården. Vi har inhägnat hela trädgården med Allox nät och fjol fick vi sätta el stängsel runt hela tomten på grund av vildsvinen. Det finns massor här, vi ser dem från fönstret på kvällarna. Kommer de in i trädgården gräver de nog upp allt på en natt.

  Fina lökar du hittat!

  SvarSlett
 3. Tenk at hjorten mumser hvitløk :o Håper nettingen gjør susen!
  Morsomt å handle løk når man er i utlandet. jJg ser alltid etter noe...
  God søndag kveld!

  SvarSlett
 4. Hei Anne-Kristin

  En hjort der spiser hvidløg har jo næsten krydret sig selv:)
  Indimellem er der år der går mindre godt i haven. mon ikke 2017 bliver super?!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
 5. Hoppas att du får ha din trädgård ifred nästa säsong, det är så ledsamt att inte få ha sina plantor ifred, vilka det än är. Testa Trico Garden så ska du se att problemen snart är borta :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
 6. Hoppas verkligen att nästa år blir ett bra trädgårdsår för dig, inte trevligt med hungriga glupska gäster. Hönsnät brukar jag lägga på mina krokus, och de har fått stå kvar. Fina nyinköp du gjort, Ice King har jag, den är så fin.
  Ha en fin vecka /Marika

  SvarSlett
 7. Ikke lett å gjøre noe med hjorten.. Tror det eneste er høye gjerder eller netting.
  Regner med at nettingen hjelper nå.
  Ha en fortsatt fin høst/vinter.
  Eirin

  SvarSlett
 8. Det ser fortsatt nesten litt sommerlig ut hos deg, og så kjekt med utenlandske innkjøp. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 9. Så lurt med hønsenetting mot de fortærende beistene. Jeg har veldig god erfaring med en blanding av blodmel og salmiakk, men det lukter virkelig ille. Heldigvis synes hjorten også det. Fine bilder!

  SvarSlett
 10. God ide med hønsenettet.Jeg bruger rionet med små masker for at holde kattene fra mine højbede efter såning.
  Dit haveår har efter din beskrivelse ikke været succesfyldt.Jeg håber 2017 må blive et bedre haveår.
  Mange novemberhilsner fra Lise

  SvarSlett
 11. Ergelig med disse hjortene som besøker hagen din i utide! Håper de lar seg holde på avstand av høsenettingen, jeg krysser fingrene! Ser ut til å være noen spennende iris du har fått tak i.
  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett