onsdag 13. juli 2016

Mens vi venter på sensommerstaudene

Gullkorgen er bortimot avblomstret, men et par blomster står ennå igjen.
Når det har regnet så mye som det har gjort i Bergen i det siste, og en i tillegg har vært en uke borte, er det mye å ta fatt på i hagen når det endelig blir oppholdsvær. I går fikk jeg klippet bort det meste av de avblomstrede blomstene, og i tillegg klippet jeg ned gresset mellom steinhellene et par tre steder i hagen. Turen rundt i hagen var ikke så veldig oppløftende, de fleste tidligblomstrende sommerstaudene var visnet, eller et par enkle blomster sto igjen. Bladverket på disse staudene blir ofte litt stygt etter blomstring, så det er fint når annet tar over oppmerksomheten. Hosta og Atilber er akkurat så vidt begynt å gå fra knoppstadiet til blomstring, men ennå er det et stykke igjen til de viser seg i all sin prakt. Dermed er det egentlig lite som vitner om at her bor en ivrig hageblogger...

Dagens tungarbeid er unnagjort og en halv sekk røttter og ugress er fjernet.
Bispelue ble flyttet fra solsiden til skyggesiden.
Det hjalp å få tatt en runde med saks, krafse og bøtte - mye vissent havnet i bøtten sammen med en del ugress. Plenen fikk jeg ikke prioritert, når jeg får tatt den blir nok inntrykket bedre. Det jeg prioriterte i dag var å få renset videre i ugresset på oversiden av berget. Der er ca to kvadratmeter som er et sammensurium av ramsløk, peppermynte, syrinskudd, skyggesildre og skvallerkål. Jeg fikk tatt omkring halvparten i dag, det er tungt arbeid på grunn av at det er så mye røtter som må slites løs.

Da vi flyttet hit laget jeg ganske tidlig et staudebed mot gjerdet på sørvestsiden av hagen. Stauder ble hentet, spesielt fra bestefarshagen, og plantet uten noen spesielle planer. Noen av disse staudene har bredt seg mye, i tillegg til at de ikke nødvendigvis trenger den solrike plassen. Blant disse er Bergenia og Bispelue, og sistnevnte flyttet jeg en stor tue av i dag. Den fikk plass inn mot hagegjerdet bak berget, en plass jeg håper den vil trives. Jeg ser fram til at hele området med Fjellhagen, Kirsebærstuen og Berget skal bli ferdig. Noen flere planter som trives i skygge må jeg skaffe meg, og så må møblene i Kirsebærstuen få en oppgradering. Det mangler i hvert fall ikke på planer, selv om det tar litt tid å få dem gjennomført.

Det ble en runde med macrolinse i hagen i dag, for blomstene kommer så fint fram på bildene med den linsen. Samtidig "forsvinner" alt som er uinteressant i motivet, og blomsten vises i all sin skjønnhet. Et bilde av staudebedet, som har finest blomstring akkurat nå, ble også tatt. Jeg satser på flottere oversiktsbilder når vi får finere vær!

Ha en fin sommerkveld!

Klem fra Anne-Kristin
Hostaen har så vidt begynt å blomstre
Nydelig i knoppstadiet
Humlen har allerede inntatt blomsten
Jeg har ikke noe navn på Hostaene mine


Det er like før Astilbene blomstrer
Gullkorgen var full av bittesmå fluer
En annen Hosta uten navn

Moskuskattosten sprer seg over hele hagen
Den er flott i blomsterbuketten

Riddersporen står vakkert nå
Humlen ser ut som en del av blomsten
I dette staudebedet er det full blomstring
Duftskjærsminen får stor plass i dette innlegget
Denne fikk jeg som avskjedsgave etter to år i vikarlærerjobb


Navnet på denne husker jeg ikke,
men den er spesielt nydelig med sine fylte blomster


Har du sett noe så nydelig?


19 kommentarer:

 1. Så fine bilder av hostaknoppene! Du har fått gjort mye diden du kom hjem. Her har det også regnet mye innimellom. Kjedelig når rosene råtner bort.

  Nydelig duftskjærsmin. Her er min nesten avblomstret dessverre.

  Ha en fin kveld, Anne-Kristin!

  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Marit! Regnet ødelegger mye, men samtidig vil kjølig vær gjøre at noen blomster holder lenger.

   Slett
 2. Så flott med den fylte skjærsminen! Nydelige bilder av hosta-blomster! Nå må vi snart få litt mer sol og litt tørkevær, synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, først var det alt for tørt, så brønnen gikk tom for vann. Og så regner det så mye at det flommer over... Vi får håpe det snart blir en mellomting.

   Slett
 3. Så fine bilder du viser! Skjønner at jeg må bli flinkere til å ta macro-bilder jeg også!
  Lykke til videre med prosjektene dine, sånt er moro for oss blogglesere å følge med på:-)
  Klem fra Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt å få tilbakemeldinger på det som deles. Noen ganger føles det som om det går alt for sakte, i dag var det musklene i armene som sa fra. Neste sommer tror jeg dette området blir veldig bra! Jeg får i hvert fall gjort mer når jeg har bloggen som pusher meg.

   Slett
 4. Den idé vil jeg da huske, at man skal holde sig til makrobilleder, når man synes, haven roder., og det vil den jo gøre, når man har været væk et stykke tid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hihi. Jeg har en zoom med macrofunksjon som jeg bruker på kameraet. Da kan jeg stå litt på avstand og zoome inn, og da blir bakgrunnen helt diffus og motivet kommer så flott fram.

   Slett
 5. Hei Anne-Kristin

  Ja vi er ligesom i en mellemperiode i haven.
  Hosta er en totalt undervurderet blomst - tidligere havde man den kun for sine blade!
  Godt at gå tæt på - detaljerne er så fine!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Ja, blomstene på Hostaen er faktisk flotte, men jeg har hørt at noen klipper dem bort for de bryr seg bare om bladene. Ja, takk, begge deler, sier jeg.

   Slett

 6. Detta eviga regnande och även kylan har gjort att det avstannat i trädgården lite, hoppas på värme o sol snart :) Macrobilder är bra när det är lite tråkigt i trädgården :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag har vi faktisk hatt oppholdsvær hele dagen, og litt sol, så det var deilig!

   Slett
 7. Hei Anne-Kristin!

  Tusen hjertelig takk for helleborusfrø som jeg fikk i dag! Gjett om jeg ble overrasket :)

  Jeg skal så de med en gang.

  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Noen ganger er det bare gøy å kunne overraske noen, og når jeg plutselig hadde noen frø til overs var du den første som jeg tenkte på! Håper de spirer for deg! God kveld videre!
   Klem fra Anne-Kristin

   Slett
 8. Ja regnværet skaper litt rufs i hagen. Heldigvis vet den å riste det av seg. Åååh, Duftskjærsmin må jeg bare skaffe meg. Noe så vakkert og ikke minst velduftende. Moskuskattost er en stor favoritt hos meg. Den vokser i mengder på engene, både i rosa og hvitt. Jeg har satt flere i bedene. Nyter de på denne tiden. Det gjør humlene også. Håper du får finvær snart.

  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke. I dag har været i Bergen vært ganske bra, så det har vært mulig å nyte hagefreden. Litt småjobbing men ellers bare kaffekos i utesofaen.

   Slett
 9. Mye å klippe og ordne etter noen dager borte! Jeg har vært i Bergen og hatt (stort sett) fint vær, jeg :)

  SvarSlett
 10. Nydelig skjærsmin du har! Hostaer er jeg så glad i, de er et must i hagen :)

  SvarSlett
 11. Thank you for your participation in the Floral Friday Fotos meme,

  SvarSlett