tirsdag 7. april 2015

Vinduskarmene fylles av småplanter, og jeg har gått tom for potter

Tagetes
En ting jeg synes er veldig kjekt er å produsere mine egne planter. Det er først og fremst snakk om sommerblomster, men også stauder og stiklinger har jeg så vidt prøvd meg på. I år har jeg sådd litt forskjellig av både spiselige vekster og de som bare er til pynt. Noen av frøene er kjøpt mens andre har jeg samlet fra hagen, noen sorter er gjengangere mens andre er nykommere hos meg.

En av sommerblomstene jeg liker godt er Tagetes, og de er jeg selvforsynt med. Plantene er lette å få til, synes jeg. Spesielt da jeg fant ut at det var lurt å knipe av toppskuddet slik at det kom opp flere sideskudd. Da ble plantene kraftigere og fikk flere blomster. For den som er nybegynner er det viktig å passe på å ikke knipe under det første skikkelige bladparet. Kniper du rett over frøbladene blir det ingen plante av det. Frøene på Tagetesen er lette å finne, og de legger jeg til tørk og oppbevarer i et kaffefilter. Det har jeg gjort helt siden jeg var liten, en fin hageaktivitet for barn! Plantene er ikke blitt så store foreløpig, jeg har priklet dem i nokså små potter, mest fordi jeg ikke har så mye vinduskarm så jeg må ha plass til mange planter. Jeg har ennå ikke toppet disse, for jeg var litt sen med å så frøene.


Cosmos
tynne lange stilkerEn annen sommerblomst jeg pleier å så er Cosmos. Disse var jeg litt sene med å prikle, så de var allerede blitt nokså lange. Når jeg har vært å kjøpt litt større potter kommer jeg til å plante dem litt dypere, slik at mer av stilken kommer under jorden. Når disse først kommer i blomst har jeg glede av dem til langt ut på høsten. De er også lette å samle frø av, så slipper jeg å bruke penger på det til våren.

Cosmos foran, hengelobelia i midten og purre bak
Ved inngangsdøren har jeg alltid en ampel med blandete blomster hengende for å ønske velkommen. Jeg har en "metallkurv" som jeg dekker innvendig med mose. Rundt hele kurven stikker jeg hengelobelia. Plantet i miniatyrpotter er det lett å stikke røttene mellom spilene på kurven og inn gjennom mosen til midten der jeg fyller opp med plantejord. I toppen av kurven planter jeg for eksempel hengenellik, fuksia eller margeritter. Når hengelobeliaen dekker hele kurven blir den nydelig.

I fjor fikk jeg noen spanske margeritter i gave, og senhøstes oppdaget jeg flotte frø fra noen av blomstene som jeg ikke hadde klippet bort. Disse tok jeg vare på og sådde i månedsskiftet februar/mars. Det kom mange spirer opp, og nå er de priklet og de fleste har også blitt toppet. Jeg er veldig spent på om disse blomstene blir vellykket, men foreløpig er jeg virkelig optimist.

Spansk margeritt
Ennå har jeg ikke fått meg drivhus i hagen, men tomater vil jeg ha. Så de fleste årene har jeg hatt tre planter i hvert kjøkkenvindu. Jeg planter dem i relativt store potter som jeg setter oppi 3 liters isbokser. Da får jeg plass til ganske mye vann som de kan drikke. Det blir ikke så veldig stor avling av det, men det holder til de daglige brødskivene i huset.

Ute har jeg tre plantekasser som jeg dyrker litt grønnsaker i. I år vil jeg prøve meg på purre, så da ble det innkjøp av frø og såing. Frøene av hengelobeliaen var så bitte små at jeg ikke kunne se dem, så det ble litt kryssåing av dem. Når jeg planter ut purreplantene får jeg passe på å få lobeliaen bort.

Tidligere i vinter var jeg så heldig å få frø av valmue fra Isas trädgård. Jeg sådde en del av frøene som kom opp i mengder. Jeg har ennå ikke fått priklet dem, og er usikker på om de kanskje skulle ha vært sådd direkte... Jeg får plante dem ut etter hvert og se hvordan det går. Heldigvis har jeg en stor mengde frø igjen, så jeg har nok til neste år også og det går galt i år.

Spansk Margeritt som er toppet så det kommer små sideskudd
En staude har jeg også sådd i vinter, og det har jeg ikke gjort så ofte. Frøene tok jeg av min flotte ridderspore i høst, og rundt en måned etter at jeg hadde sådd frøene begynte de å spire. Jeg kan ennå ikke se noen flere blader som kommer opp, men jeg får være tålmodig, så kommer de vel til slutt? Hvis jeg får til disse blir jeg kjempeglad. Er det noen som vet om frøplantene blir lik morplanten? Spennende er det i hvert fall, synes jeg!

Ennå har jeg igjen å plante ringblomster, blomstererter, gulrot, salat og sukkererter, men de tror jeg at jeg får så direkte ute. Hadde jeg hatt større plass og flere potter kunne jeg sikkert ha sådd mange flere sorter. Men et sted må uansett grensen gå. Det viktigste, synes jeg er at jeg har fått sådd en god del!

Til slutt legger jeg ved bilde av årets første påskelilje i hagen. Noe som blomstrer bør jo absolutt være med når det er mulig!

Ha en fin apriluke!


Klem fra Anne-Kristin

Tomatplanter (og en tagetes)
Tomater og tagetes


Purre med innslag av hengelobelia
Frøplanter av ridderspore - Delphinium
På tide å prikle valmuene

Årets første påskelilje i hagen
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar