onsdag 23. august 2017

I ettermiddag kom arbeidslysten

Hydrangea Aspera
Dette feltet i Kirsebærstuen mot berget skal bli ordentlig bed.
Det kan være vanskelig å finne lysten til å lage bed og kjøpe nye planter, når regnet høljer ned hele sommeren og hjorten spiser bortimot halvparten av det den får fatt i. Nå har jeg registrert at hjorten nesten ikke er i bakhagen, etter at mesteparten av den delen av hagen har fått høyt gjerde mot skogen. Det gjør at jeg har håp om at blomstene kan få stå i fred på den siden, der blant annet Kirsebørstuen og fjellhagen ligger. Når jeg i tillegg kom meg på møte i Fana Hagelag i går, og der fikk kjøpt en flott alunrot med mørk burgunderrøde blader, kom inspirasjonen til å ordne litt opp i Kirsebærstuen ved berget. Det er ganske skyggefullt under det store kirsebærtreet, så blomstringen er ikke overdådig. Spesielt ikke i år når solen har sviktet mesteparten av sommeren. Alunroten liker seg i delvis skygge, så dermed bestemte jeg meg for å rense opp et felt ved berget, der jeg har tre eller fire ulike dagliljer stående. Det var ganske lett å få rensket jorden for ugress, og for å gjøre det litt penere la jeg en rad med stein i kanten på bedet. En av dagliljene ble flyttet litt, og alunroten fikk en fin plass midt i bedet. En hosta jeg fikk i fjor var mye mindre enn jeg hadde trodd, så den passet ikke bakerst i hjørnet av hagen der jeg hadde plantet den. Dermed fikk også den en plass i det nye bedet. Arbeidet tok ikke mer enn en times tid i ettermiddag, mesteparten av dette feltet hadde nemlig vært grundig renset i vår. Jeg ble godt fornøyd med resultatet, og navnene på plantene finner du under bildene. Tar med bilde av en daglilje jeg fikk i vår, og som endelig blomstrer, og en av blomstene på kjempehortensiane min.

Ha en fin onsdagskveld.

Klem fra Anne-Kristin

Jeg har fått bort mesteparten av skvallerkålen tidligere,
nå er det mest skyggesildre og gress som må fjernes.
Sett fra berget
Etter en times arbeid.
I bakkant og til høyre vokser det dagliljer.
En kant av mellomstor stein fikk definert bedet.
Alunroten i midten av bedet heter Heuchera Obsidian
Hostaen i forkanten heter Blue Cadet.

Det blir spennende å se om alunroten vil trives,
den stauden er helt ny for meg.
Daglilje Hemerocallis hybrid "Strawberry Candy"?
Den ligner ikke på etiketten, så kanskje den var feilmerket.
Det er godt å se humler på blomstene
De store lodne bladene er spesielle på denne store stauden.21 kommentarer:

 1. Hej Anne-Kristin!
  Vilken förvandling det blev,riktigt snyggt, och känslan när man är klar är härlig. Har också den mörka Alunroten, och den verkar trivas, var jag än har den, både i full sol, och halvskugga.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Marika. Det er kjekt når såpass liten innsats gir så gode resultatre. Nå er jeg spent på om alunroten vil trives.

   Slett
 2. Det ble jo skikkelig fint! Jeg har stor sans for både hosta og Heuchera. De er jo selvskrevne i et "skyggebed", så det blir sikker vellykket med dem der.
  Min Hydrangea Aspera Macrophylla har nok ikke blitt så stor at den blomstrer ennå, så det var hyggelig å se blomstringen hos deg :-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Hydrangeaen er en avlegger fra en stor plante min bestefar plantet på 70-tallet. Den er nå omtrent 2,5 m høy og har diameter på 3-4 meter. Foreldrene mine overtok eiendommen, så jeg har fått mange avleggere fra den hagen.

   Slett
 3. Så koselig det så ut der, så fint med kombinasjon stein og bed. Jeg har aldri fått til alunrot her, inntil nå. Fikk noen i gave i fjor, og nå har jeg tre som har overlevd vinteren, den ene ligner på din. Håper de klarer en vinter til. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det blir spennende å se om den vil trives.

   Slett
 4. Hei Anne Kristin. Skikkelig fint ble det. Jeg har veldig sans for hosta og heuchera. Veldig fint med et skyggebed. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er alltid spennende med nye sorter, jeg håper virkelig de vil trives.

   Slett
 5. Hei Anne-Kristin

  Ja, man må ikke lade sig slå ud af vejret, og husk 1964 var meget værre!...
  Og det blev da flot!
  Godt sted du har valgt og planterne passer lige til:)

  God fornøjelse

  Og ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ettersom jeg ble født i -65 har jeg ikke opplevd -64, så det blir en mager trøst. :-) jeg ønsker virkelig en frodig hage i "kirsebærstuen" og er jeg heldig vil det vokse fint i det nye bedet. Ha en fin helg, Karsten

   Slett
 6. Så fint bedet ditt ble :-) Den alunroten var nydelig. Jeg har fått sans for de hortensiaene med flate blomster. Har inntrykk av at de lettere kommer igjen. Har prøvd så mange ganger med hagehortensia, men de vil ikke blomstre året etter. Nå er snart frøene av etasjeprimula og akeleier klar for sending :-) Ha en fin helg!
  Hilsen Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Marianne. Jeg har også frø klare til deg, og jeg gleder meg til å få nye farger på etasjeprimula og akeleier. Fin helg til deg også, nyt sommerensom endelig kom til oss.

   Slett
 7. Det ble veldig fint i Kirsebærstuen. Inspirerende å se at du har fått gjort om et område på så kort tid, men du hadde sikkert gjort godt forarbeid både praktisk og planlegging.
  Ha en fin fredag og helg Anne-Kristin! Håper været blir godt og arbeidslysten i hagen fortsetter!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det var mest "overflateugress", så det var raskt å få det bort. Det er godt når resultatene kommer så lett.

   Slett
 8. Det har også været en meget våd sommer her i DK, det eneste positive man kan sige er at vi ikke har behøvet vande så meget :-)
  Dit bed er blevet så fint, Alunrod er en dejlig plante og så flotte med deres forskellige blade. Jeg tror bestemt din daglilje er fejlmærket, den ligner ikke Strawberry Candy, men den er da fin alligevel.
  Det er lidt sjovt, at se hvordan din have er fuld af klipper, her slæber vi sten ind i haven :-)
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lene. Jeg er veldig glad i hagen min, som har både klipper og nokså flat plen. Nå har det vært så vått at mange av steinbedplantene ikke har trives, selv om de vokser på nesten bart berg. Fint å kunne bruke så mye vann vi vil uten å være redd for at brønnen skal gå tom, men ellers en sommer som vi gjerne raskt glemmer.

   Slett
 9. Alltid roligt när inspirationen återvänder! Snyggt blev det och något gott är det med fuktig mark också, det går så mycket lättare att gräva och rensa.

  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gunilla. Det er godt vi kan finne noe positivt nesten uansett, og det var lett å få bort ugresset.

   Slett
 10. Så fint bedet ditt ble! Håper hjorten skjønner hvilken side av gjerde den hører til på heretter.

  SvarSlett
 11. men du hadde sikkert gjort godt forarbeid både praktisk og planlegging.


  เย็ดสาว

  SvarSlett