mandag 10. april 2017

Flytting av asparges

Da foreldrene mine overtok bestefarshagen hadde jeg mange jobbeøkter der, ettersom jeg selv på den tiden bodde i blokkleilighet. Av mangel på egen hage ble det altså denne hagen jeg koste meg med hagearbeid i. En av plantene fikk store grønne fjærlignende grener, hva den het visste jeg ikke. Ikke før jeg oppdaget at asparges kunne være noe annet enn de vasne gulaktige skuddene som befant seg i bunnen av suppeskålene når vi hadde forrett i konfirmasjoner og lignende. En vår la jeg merke til at skuddene på denne grønne planten lignet mistenkelig på de kraftige grønne aspargesene jeg hadde fått på restaurant. Jeg tok til slutt mot til meg og smakte på skuddene og fant ut at dette uten tvil var asparges. Bestefar hadde altså plantet asparges i hagen, sannsyligvis en gang på syttitallet. Da jeg fikk hage selv var jeg rask med å ta en avlegger av denne planten, og nå har den vokst her i hagen i nesten femten år. Den har blitt større, men er kanskje så gammel at den ikke gir så stor avling. Likevel synes jeg det er kjekt å ha den i hagen, planten er altså omkring førti år gammel. Selv om aspargesen visstnok ikke er glad i å bli flyttet, var det akkurat det som var planen min i dag. Oppgraderingen i grønnsakhagen til pallekarmbed var denne gangen kommet til mitt lille aspargesfelt, der det også vokser luftløk, agurkurt og ruccolasalat. Jeg ønsket å ha en egen karm bare med asparges, og kanskje fylle på med noen nye planter, hvis jeg får fatt i. 
Kaldkomposten har levet sitt eget liv de siste årene.
Jeg hadde to ubrukte pallekarmer stående i skjulet, og disse ble tatt fram i går. Den første ble satt på plass og et lag med aviser ble lagt i bunnen. Jeg er egentlig litt usikker på bruken av aviser i hagen, jeg vet jo ikke hvilke skadestoffer som kan finnes i trykksverten. Så var det å finne fram trillebår, spade og jordsikt, så jeg kunne begynne å grave ut jord fra kaldkomposten. Med alt regnet de siste ukene var det en tung jobb å få siktet jorden. Og plenen ble mer og mer gjørmete etter hvert som jeg tråkket fram og tilbake. Men etter en god økt, litt i går og litt i dag, så var den første pallekarmen etter hvert tilstrekkelig fylt med fin jord. Greipen kom fram, og de fire store aspargesplantene ble flyttet over til sin nye vokseplass. Jeg håper plantene overlever flyttingen så vi kan få et par gode aspargesmiddager i år. Den siste pallekarmen ble satt opp der hvor aspargesen hadde stått, men jeg venter med å fylle den med ny jord til frøplantene kommer opp. Både ruccola og agurkurt kommer først til syne litt senere på våren, og disse plantene vil jeg gjerne beholde.
Under alt kaoset var det flott jord å ta ut.

Blomstringen kommer litt lengre for hver dag, nå er krokussesongen over for i år, mens narcissblomstringen akkurat har begynt. Kuleprimulaene er på gang med blomstring i de fleste bedene nå, og nå har også de vanlige perleblomstene Muscari kommet i blomst. Hjorten forsynte sog godt av disse for et par uker siden, men heldigvis var de fleste blomsterknoppene ikke kommet langt nok til at de ble spist. Jeg oppdaget at flere av tulipanene også har knoppene i behold, selv om bladene ble spist rett av der også. Gullkorgen har blitt tett og flott med mange knopper, så snart står også disse flott i blomst. 

Jeg synes jeg ligger så langt etter med alt hagearbeidet i år, det er ikke alltid så fristende å gå ut når regnet høljer ned, og det er mye som ikke kan gjøres før det blir litt tørrere. Men i morgen har jeg tenkt å låne kompostkvernen til min far, så kan jeg gå i gang med beskjæring av bærbusker og frukttrær, før det er for sent. Dette er så støyende arbeid at jeg må få det unna før helligdagene begynner. Foreløpig ser det ut som om det kan bli litt sol i påsken også i Bergen, men med alle regnbygene innimellom blir det ikke akkurat tørt i jorden. Men kanskje blir det sol nok til at vi kan sitte ute og drikke kaffe....

Ha en fin mandag, alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin

Pallekarmen begynner å bli full av ny fin kompostjord
I framkant er apargesplantene ennå ikke kommet opp.
I bakkant vokser luftløken fint.
Jeg har lagt hønsenetting over karmene der hvitløken har kommet godt opp.
Ikke mye plen - bare gjørme
Aspargesplantene er flyttet til sin nye vokseplass.
Den siste pallekarmen er på plass.
Når frøplantene viser seg, kan jeg begynne å omorganisere også i denne karmen.
Fem pallekarmer - ikke verden største grønnsakshage,
men et godt tilskudd til sommerens og høstens matlaging.
Ramsløken er godt på vei.
Gullkorgen er tett og fin, jeg gleder meg til den blomstrer.
Gullkorg - Doronicum
Påskeliljene springer ut flere steder i hagen
Nå er også de vanlige perleblomstene kommet i blomst
Lys lilla kuleprimula.
Denne må nok deles etter hvert.
Kuleprimulaene trives veldig godt i hagen
Bredbladet perleblomst sprer seg villig
Rabarbra
Pinseliljer blir det mye av i år
En enkel påskelilje i solen
Ha en fin påskeuke!

19 kommentarer:

 1. Fine bilder! Det er kommet langt i hagen din. Så spennende med aspargesen din. Håper den klarer seg bra. Jeg har sådd mine og har ikke fått noen avling ennå. Men håper de har overlevd. Ha en fin påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Håper det går bra med aspargesen din!

   Slett
 2. Hei Anne-Kristin

  Alletiders, nu er vi på omgangshøjde:)
  Godt med ny jord og pallerammer! Pas på med ramsløg, her er de nærmest ukrudt!

  Ha en dejlig påske

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror ramsløken er under kontroll, den har ikke spredt seg mye de femten prene vi har bodd her. Det ser ut som om det kan bli hagevær i dag også, men det er foreløpig bare en grad i pluss. Fint med påskeferie!

   Slett
 3. Koselig blomstring hos deg :-)) Her har alle pallekarmene blitt ventebed eller babybed ;-D men jeg håper på utplanting av en del i år, for nå har ene barnebarnet lyst å dyrke grønnsaker :-)) Fin påskeuke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt med barnebarn som vil dyrke grønnsaker! Det er kanskje viktigste måten å så hagespiren på, og bra at barn får lære om hvor lang tid det tar å få grønnsaker klare for spising. Lykke til!

   Slett
 4. Flott grønnsakshage du har laget! Asparges dyrkes i mange gamle hager her også. Så nydelig den lys lilla primulaen var. Det finnes så mange varianter og nyanser av de. Primula er en herlig slekt :)
  Ha en fin kveld, Anne-Kristin!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, primula skulle jeg gjerne hatt flere av, de er så enkle å få til. Har en hvit etasjeprimula, tror jeg må fatt i flere av dem. Ha en fin tirsdag!

   Slett
 5. Hei. Skal si du står på. Spennende med asparges. Flott blomstring hos deg. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Det er så mye som må gjøres, og det er alt for mye regn, så det går alt for sakte. Nå håper jeg påsken blir bra så jeg kan få gjort litt hver dag.

   Slett
 6. Så spennende å lese! Du har en svært innholdsrik hage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt at du likte det! Takk for kommentar! Hilsen Anne-Kristin

   Slett
 7. Hej Anne-Kristin!
  Det låter som du fått en hel del gjort. Bollprimulan är ny hos mig, och de har kommit upp, blev så glad, de är fina. Sparris hade min farmor, hon använde den till dekoration i blombuketter. Tur att du fått ha kvar några vårblommor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at bollprimulaen din har kommet opp og kan glede deg! I dag har det ikke blitt mye hagejobbing, fjelltur ble prioritert. Og nå regner det for fullt igjen...

   Slett
 8. Sparris är så gott, vi har odlat i badkar i några år :) Ingen jätteskörd men lite har vi fått. Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke mye jeg får av disse gamle plantene, men det er så fint at det var bestefar som en gang plantet dem

   Slett
 9. Vet inte om det var något man gjorde förr - planterade sparris. Det fanns några plantor i rosenrabatten vid mitt första hus. Jag skördade i början men när vi skulle gräva om den sidan åkte plantorna bort.

  Fina vårtecken, bollprimulan är väldigt söt :)

  Ha en fin Påsk! Carina

  SvarSlett
 10. Åh, så godt med asparges! Jeg krysser fingrene for at det går bra med flyttingen!
  Tenk at dere får så mye regn, jeg må innrømme at jeg er litt misunnelig på akkurat det. Her har vi fått en millimeter nedbør i april og den kom som hagl :-( Hagen er knusktørr og jeg er urolig for hvordan det skal gå med alle våre trær og busker. Det er jo nå på våren de skal våkne og drikke masse vann så de blir frodige og fine.
  Doronicum har jeg i hagen også, de har jeg tatt med fra mammas hage. Det er nok min favorittblomst på våren, både for at den bringer gode minner men også for den lange fine blomstringen og de grønne friske bladene.
  God påske!

  SvarSlett
 11. Spennende med asparges! Og flotte vårbilder.
  Ha en fortsatt fin påske :-)

  SvarSlett