søndag 19. juni 2016

Siste innspurt før regnet kommer

Berget ligger i det nordlige hjørnet av hagen
Nå har meteorologene meldt store mengder regn i Bergen, og det er virkelig tiltrengt. Hadde tørrværet fortsatt hadde det bare vært dager om å gjøre før vi hadde vært tom for vann. Nå håper jeg på en skikkelig rotbløyte for hagen sin del, men også nok vann til at brønnen får godt med tillsig.

Det som er godt med tørke er at det er ganske lett å luke. Frøugresset ligger nesten løst på toppen av jorden, og i dag har jeg fått rusket løs det meste av dette i bedene og pallekarmene. Det er også lettere å spavende områder der det har vokst en stund, jorden er lett og i tillegg ristes den enkelt av røttene. Derfor var det viktig å få gjort så mye som mulig av dette mens det fremdeles er tørke.

Skvallerkål, mynte, ramsløk og syrinskudd
Foruten alt vedlikeholdet i bedene jeg allerede har ordnet opp i, har jeg som første prosjekt å få ryddet opp på og omkring berget. Dette berget ligger i det nordlige hjørnet av hagen, i bakkant av kirsebærstuen. Det har bare sol på formiddagen, og det ligger delvis under grenene på det store kirsebærtreet. Egentlig er ikke treet et kirsebærtre, men et morelltre, men det fant jeg ut etter at sitteplassen fikk navnet sitt. Morellstuen har ikke samme flotte klangen, synes jeg, derfor blir treet også omtalt som et kirsebærtre. Berget er ca en meter høyt på det høyeste og måler ca fire ganger tre meter. Det har delvis vært dekket av skvallerkål og skyggesildre, men har fått en god opprensing på selve berget de siste par årene. Under opprensingen dukket det opp en pjuskete nellik som jeg flyttet mesteparten av over til fjellhagen. Den viste jeg bilder av i forrige innlegg, men litt ble også stående igjen på berget og har klart seg fint. Et lag med saxifraga flyttet jeg dit i fjor, og også den har klart seg bra.

Her vil jeg heller plante blomster
Denne helgen fikk jeg startet på jobben med å fjerne skvallerkål og annet ugress mellom berget og gjerdet mot skogen. Dette feltet har jeg tenkt å plante til med flere dagliljer og hosta. Jeg må ha noe som kan tåle en del skygge, og som er kraftig nok til å kunne stå imot litt ugress. Den gamle hvite syrinen i hjørnet av hagen hadde lite blomster i år, og mest helt i toppen. Jeg saget bort den eldste stammen slik at de yngre skuddene kan få lys til å vokse, og fornye busken. Innimellom var det også tre villskudd av kirsebær, og de fikk jeg også saget ned.

En del dagliljer har fått plass her, men ugresset er agressivt
Da skyggen kom på berget avsluttet jeg gravearbeidet, for vinden var ganske kald i dag, så da var det bedre å fortsette på sørsiden av huset. Jeg har igjen å luke den borterste delen rundt syrinen, men det frå bli en annen dag. Nå har jeg frigjort noen flotte plantesprekker i berget der jeg kan plante tørketålende steinbedplanter. Jeg har også igjen kantingen mellom plen og berg mot kirsebærstuen. Grunnen til at jeg vil ha en kant nederst er at det blir lettere å klippe gresset inntil berget.

Jeg har mange drømmer om hvordan dette kan bli
Jeg må vise litt fra blomstringen i hagen også, bilder av ugress og jord er det ikke så mye vakkert i. Det er ikke så lenge før peonene springer ut, og de selvsådde valmuene har begynt å henge med knoppene og er snart klare for å komme ut. Den første gammeldagse liljen sprang ut i går, mens den eneste røde liljen som kom opp i år, oppdaget jeg var knekket i bunnen i dag. Sånn er hagelivet, ikke alt blir som en håper, men gledene er heldigvis så utrolig mye flere enn skuffelsene.

Noe av berget har jeg ryddet tidligere
Nå har jeg tre dager igjen på jobb før det er sommerferie!

Ha en riktig fin søndagskveld!

Klem fra Anne-Kristin






Syrinen er gammel og trenger fornyelse.
 Den tykke stammen nærmest ble saget bort
Kanten mellom berget og plenen er renset
Det blir enklere å klippe plenen nå
Ugresset er borte
Klart for nye planter
Skvallerkålrøttene går i pose og blir lagt i restavfallet.
Vanlig ugress går i kaldkomposten
Her blir det fint å plante krypende vekster
Det er plass til litt jord i sprekkene.
Likevel må jeg plante blomster som tåler mye tørke.
Valmuer klare til å blomstre, og nellik i full blomst.
Her ser du drivhuset i bakgrunnen. 
Peonene er snart i blomst. Dette er Karl Rosenfield
Dette er kanskje den vanligste gammeldagse liljen i norske hager?













6 kommentarer:

  1. Hei Anne-Kristin

    Dejlig med sådan en flot sten - det er vel grundfjeld?

    Sikke mange muligheder det giver!

    Din lilje kunne godt være en Lilium bulbiferum?

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Karsten. Ja, det er grunnfjellet som stikker opp, jeg er heldig med tomten som har ganske variert grunn. Jeg vet ikke hva liljen heter, og kan ikke engang huske hvor jeg har fått den fra. Jeg skal sjekke opp tipset ditt, takk skal du ha! I dag øser regnet endelig ned i Bergen, så nå blir plantene glade! Ha en fin kveld! Anne-Kristin

      Slett
  2. Hei
    Det er litt av en jobb du har gjort her. Det er fint med fjell i hagen. Så store valmuer du har allerede. Mine ble det ikke noe særlig av i år. Har du sådd dem direkte ut i bedet? Jeg har prøvd det, men sneglene er litt for glad i de ferske spirene. Ha en fin kveld i regnværet! Hilsen Marianne fra Heimstaden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marianne. Valmuene har sådd seg selv i fjor, jeg visste ikke at frøene ville spire, så det var en overraskelse. Vi har heldigvis ikke så mye snegl, så de har ikke vært noe problem. Ha en fin mandagskveld! Hilsen Anne-Kristin

      Slett
  3. Du verden som du står på - litt av en jobb du har gjort! Her fikk vi 37 mm regn om lørdagen, det var mer enn vi har fått i hele mai og hele juni tilsammen. Jeg var strålende fornøyd og det var plantene også:-)Håper du også får en god vanning av hagen fra oven nå!
    Ha en fortsatt fin uke!
    Klem Nora

    SvarSlett
  4. Spennende med berg i hagen, det skulle jeg gjerne hatt. Ha en fin hagedag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett