søndag 3. april 2016

På den ene siden...

Påskeliljeknoppene vokser
...burde jeg bruke hele dagen på å sy ferdig bunadskjorten, men på den andre siden så roper hagen til meg med all sin kraft, lokker tankene mine bort fra hullsøm og nøyaktige målinger. Og litt frisk luft må man jo ha i løpet av en søndag!

Snøklokkene har sett sine beste dager, og jeg ble så inspirert av, hvem det nå var der ute i bloggverden, som  hadde klynger med snøklokker innunder hekken, at jeg bare måtte gjøre det samme. Hekken min langs innkjørselen er ikke lang, kanskje fire-fem meter, og det skulle bli fint å gjøre velkomsten inn til oss litt flottere. Det kjedelige med dette området er at hele bunnen rundt hekken er dekket av skvallerkål. Så da måtte jeg bare finne fram greip, rive, trillebår og bøtte og begynne å frigjøre jorden for dette plagsomme ugresset. Det greie med skvallerkålen er at røttene er veldig lette å finne i jorden, så jeg synes faktisk det er litt gøy å dra fram de lange hvite røttene. Disse røttene skiller jeg fra andre røtter og kaster i en egen bøtte for deretter å putte i en sekk og legge dem rett i restavfallet. Da går de rett i forbrenningsanlegget, og så gjør de ikke mer ugagn.

Tett i tett med skvallerkål
Mange sier det er håpløst å bli kvitt skvallerkålen, men det eneste som virkelig kreves er tålmodighet. Selv om jeg har gravd dypt og vendt jorden mange ganger er det garantert at det er flere røtter igjen. Derfor er det viktig å passe på å ta de nye spirene så snart de dukker opp. Etter hvert vil det bli færre og færre planter som dukker opp.

Framsiden av hekken gikk i grunnen ganske greit, elsv om jeg ikke kom helt til enden før jeg ga meg for dagen. Baksiden er mer kronglete å luke, det er ca 20 cm klaring mellom hekken og gjerdet, så her gjaldt det å krøke seg sammen. Jeg får ta det over noen dager, for det er tungt å stå krokbøyd på liten plass for å grave røtter.

For et par dager siden fikk jeg mail fra ene kusinen min som holdt på med å dele stauder i hagen, og hun lurte på om jeg ville ha noen til hagen min. det ville jeg selvfølgelig, og i dag kom hun med bilen full av godsaker. Hun bor et sted der det er mye brunsnegl, så nå har jeg satt plantene på altanen, så får jeg følge med om det kommer noen snegler ut fra plantene. De minste har jeg tenkt å skylle under rennende vann, sånn at eventuelle snegleegg forsvinner. Alle plantene var merket med navn, farge, størrelse og vokseplass, så det var en skikkelig flott gave.
Jobben er påbegynt

Til tross for regnet fikk jeg tatt en liten runde med mobilkameraet. De første kuleprimulaene har så smått begynt å blomstre, og ramsløkbladene har blitt store og fine.

Men så var det den bunadskjorten da... Joda, det går framover, men skikkelig håndarbeid tar fryktelig lang tid. Nå holder jeg på å montere stolpene på brystet, det skal være trådrett og syes på fra vrangsiden med hullsøm. Nå har det blitt for mørkt til å fortsette, men jeg får sy videre i morgen. Jeg får satse på at skjorten er ferdig om to uker. I hvert fall hvis ikke hagen roper for mye...

Dette innlegget deler jeg på Blommig fredag der tema er "å andra siden" Flere tolkninger av temaet finner du der.


Alle røttene legges i en bøtte
Hekken er ikke lang, men det er vanskelig å komme til
Plassen mellom hekk og gjerde er ikke stor
Jeg bare måtte plante noen snøklokker
Ten så fint når dette blir flotte tuer
Den lyseste fiolette er først ut i år
Disse våririsene har jeg hatt noen år
Katharine Hodkin
Ramsløken vokser fint inntil berget
Håndskrevne plantebeskrivelser
Mens plantene får stå i karantene på altanen...
...for å unngå spredning av brunsnegl
I tilfelle du lurer, så holder jeg faktisk på å sy...
...bunadskjorte til konfirmanten
Mansjettene er montert på skjorteermene

 Ha en fin ny uke!

Klem fra Anne-Kristin


9 kommentarer:

 1. Ushh..skvalderkål er å bli gal av...har endel jeg også.men å ta de nyeskuddene og fjerne røtter er det eneste som hjelper hos meg.
  Flott bunadskjorte!
  Ønsker deg fine vårdager:)

  SvarSlett
 2. Skvalderkål er i grunden et flot bunddække - men på det rette sted.Vi holder også meget af vintergækker under hækken. Og hold op, hvor bliver konfirmationsskjorten fin.

  SvarSlett
 3. Så flink du har vært som har luket vekk skvallerkål! Det er et fryktelig ugress :(
  Nydelig bunadskjorte!

  Klem fra Marit

  SvarSlett
 4. For en imponerende jobb med bunadsskjorten! Så vakker! Imponerende luking også. Heldigvis har ikke vi svalderkål! God søndag

  SvarSlett
 5. Her er også mye skvallerkål, har prøvd å bli kvitt den i 20 år. Fin bunadsskjorte, minnet meg på at jeg må finne frem bunaden til datteren min for å ta med til Oslo. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 6. Vilket otroligt fint handarbete du håller på med, måste bli en vacker syn då du har den skjortan på dig :) Svallerkål eller kirskål som vi säger här i Sverige är ett otyg :( har försökt många gånger att få bort den genom grävning men minsta lilla rotbot kommer med en ny planta och en del rötter går så djupt att det nästan är omöjligt att gräva upp men hoppas verkligen att du lyckas för det skulle vara vackert med stora ruggar av snöklockor under häcken :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
 7. Vilket stort jobb du gjorde med rensningen, det kommer bli fint med alla snödropparna. Skjortan är fin, med snygga detaljer.
  Ha en bra vecka / Marika

  SvarSlett
 8. Du er utrolig flittig og arbeidssom! Imponerene å ha så mye gående samtidig. Litt av en jobb du har gjort med hekken og så klart det måtte settes noen snøklokker der:) Raus kusine som kom med planter..og forhåpentligvis ikke brunsnegler. Lurt å sette de i karantene. Lykke til både inne og ute. Det fine med arbeidet er at man ser resultater så fort. Det gir god drivkraft til å fortsette.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 9. Skvallerkål - det måste väl vara kirskål på svenska? Härligt namn! Ska kalla mina för skvallerkål i fortsättningen. Tänkte just i kväll att det är hög tid att ta itu med min skvallerkål som slagit sig ner alldeles intill vår frukostplats. Det blir bortrensning och sedan täckning med tjockt med tidningar och ovanpå det en tjock bädd halvmultnad kompost och kanske ett gäng sättpotatis.
  Morgondagens jobb...
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett