søndag 27. mars 2016

Vakre våriris

En av de aller kjekkeste tingene ved å lese andres hageblogger er å oppdage hvor utrolig mange typer blomster som finnes. Inntil i fjor trodde jeg det bare fantes en type våriris, men nå vet jeg at det finnes mange forskjellige av sorten. Rundt på hagesenterne finnes stort sett bare en Iris Reticulata, og denne hadde jeg kjøpt og gledet meg over i vårhagen i noen år. Men etter å ha oppdaget så utrolig mange vakre varianter måtte jeg bare finne noen flere som kunne pryde vårbedene i hagen. Jeg endte opp med tre nye sorter bestilt på nettet, og etter et par uker var de plantet rundt omkring i bedene mine. Den første til å blomstre var den mørkeste, Iris R George. Den er dyp blå, nesten lilla, men ser litt lysere ut på bildene, og har blomstret nesten et par uker nå. Den andre begynte å blomstre i forgårs; Iris R Katharine Hodkin. Denne lyseblå og gule varianten oppdaget jeg på bloggen til Fru Ranten, og bestemte meg for at den måtte jeg klare å skaffe meg. Den tredje sprang ut i dag, den er klar himmelblå og heter Iris R Cantab. Jeg måtte tre turer ut i hagen for å ta bilder av irisene, for det blåser skikkelig i Bergen i dag, så det var nesten umulig å få fokusert med kameraet. Til slutt fikk jeg nok skarpe bilder til å kunne dele på bloggen. Våririsene som jeg allerede hadde i hagen har ennå ikke kommet i blomst, så jeg har enda mer å glede meg til. Nå har jeg sett noen vakre hvite våriris hos Karsten på Grønne nedslag, så jeg må skrive opp navnet på dem også. Neste år blir det helt sikkert enda flere våriris i hagen min!
Iris Reticulata George

Ha en fin avslutning på påsken, alle sammen! Her i Bergen går påsken rett over i  vinterferie, så da håper jeg på bedre hagevær i uken som kommer!

Klem fra Anne-Kristin
Iris Reticulata Katharine Hodkin
Iris Reticulata Cantab


 Skriv gjerne en hilsen, hvis du vil, så jeg vet hvem som har vært her. Det setter jeg stor pris på.


12 kommentarer:

 1. Säger som du, till nästa år ska jag sätta riktigt många olika sorters våriris! Nu har jag bara Katherine Hepburn och den gläder oss alla!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
 2. De er smukke alle sammen. Sådan kan det heldigvis sagtens gå, når man læser med på haveblogs rundt omkring.

  SvarSlett
 3. Så nydelige våriris! Jeg angrer skikkelig på at jeg ikke satte noen i fjor, nå når jeg ser dine :)

  SvarSlett
 4. Hei Anne-Kristin

  Flotte billeder!
  Ja, det er alletiders når vi sådan inspirerer hinanden.
  Den hvide Iris du så hos mig er ikke en traditionel våriris (reticulata gruppen) men en såkaldt Juno-Iris - Iris rosenbachiana:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Karsten! Det er så fint med slike små vårblomster, for det er så god plass i bedene før alle staudene har begynt å vokse. Jeg får skrive en liste over nye ønsker, så ikke jeg glemmer dem. Får sette av en side i min "analoge" hagedsgbok.

   Slett
 5. Hei!
  Så mange vakre våriris du har, og den lyseblå du viser er min favoritt!

  Klem, Marit

  SvarSlett
 6. Jeg likte også den lyseblå godt, kjøpte den mørkeblå igjen i vår etter at de forrige jeg hadde var gått ut. Jeg var også i Bergen i blåsten i går, svippet datteren vår som bor der hjem på vei fra fjellet. Var litt skeptisk til ferjeturen, men med sønnavind gikk det heldigvis fint.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 7. Nyyydelig!! Skjønner godt at man kan få dilla på disse :-)
  Heldige du som kan nyte disse allerede, her er det fortsatt snø og tele i hagen. Men det blir nok snart vår tur også ;-)
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
 8. Underbara bilder på vårens budbärare Iris reticulata!

  Nu kommer våren på riktigt!

  SvarSlett
 9. Våriris er en stor favoritt her også! Foreløpig er det bare en enslig stakkar som blomstrer, men det er mange spirer på vei opp så kanskje om en uke eller to så kan jeg nyte disse små skjønnhetene også.
  Håper du får en fin ferieuke med masse hagetid!
  Klem Nora

  SvarSlett
 10. Utrolig vakre alle sammen, de er nesten som ett lite under for tenk å komme opp av jorden å bare blomstre med en gang.

  God ny uke til deg og lykke til med plantene dine.

  SvarSlett
 11. Så flotte iris!
  Nå er det bare å glede seg til alle de andre vår-gledene dukker opp:)
  Takk for hyggelig hilsen hos meg:)

  SvarSlett