søndag 10. januar 2021

Håp

Skikkelig snøvinter ihagen

Det har vært lenge siden jeg har skrevet innlegg på bloggen, hageåret 2020 ble liksom litt glemt i all coronaen. I dag har jeg kalt innlegget "Håp", fordi jeg virkelig håper dette året skal bli mer trygt å ferdes i for alle. Jeg håper jeg skal få dele mange av hagegledene mine med leserne mine, og i dag deler jeg årets første hageinnlegg. I løpet av natten og morgenen har det kommet rundt 30 cm tung snø, så det var ikke dagen for å gå i gang med noe ute. Men det er absolutt på tide å få de første frøene i jorden, for at det skal bli fine resultater til sommeren. Chili og paprika bruker lang tid, både på å spire og på å vokse seg store og kraftige. Vi bruker ikke så mye chili, så det holder med to sorter; en rød som jeg ikke husker navnet på, og en sitronchili, "Hot Lemon". Paprika har jeg hatt i drivhuset noen år, og selv om ikke avlingen har vært den største, er det koselig å noen ganger kunne ta inn en paprika til salaten.

Av blomster er det spansk margeritt og kjempeverbena som har kommet i jorden i dag. Kjempeverbena hadde jeg for første gang for to år siden, og jeg var ikke helt overbegeistret egentlig. Men flere avplantene overlevde vinteren og ble større og kraftigere med mange blomster, så da fikk de større plass i hjertet mitt. Så i dag kom resten av frøene i potte, så blir det spennende å se om de i bedet har overlevd enda en vinter.  Spansk margeritt sådde jeg føste gang for en  del år siden, da jeg hadde oppdaget frø på en blomst jeg hadde i potte. Disse plantene trenger lang tid på å vokse seg store, så derfor sår jeg dem allerede nå. Det har ikke vært så vanlig å finne frø av dem i butikken, men jeg fant dem på nettet og kjøpte frø der. Hvis forholdene er gode, kan du passe på å la noen blomster stå og frø seg på sommeren, så du har til såing selv. 

Jeg synes pelargonia er en flott sommerblomst, og pleier å ha et par stykker i krukker ute om sommeren. Med brønn som tidvis går tom om sommeren, kan jeg ikke ha så mange krukker som er avhengig av jevnlig vanning. Men to-tre potter stående under tak i inngangspartiet pleier jeg å ha. Disse tar jeg inn om vinteren, og de overlever som regel et par år på den måten. Men noen ganger visner planten litt etter litt, og da er det viktig å ta stiklinger og sette i vann. Dette skjedde med den ene av mine i vinter, men nå var det kommet flotte røtter på stiklingen min, så i dag fikk den potte med jord å vokse videre i. 

Det har vært en kald start på det nye året i Bergen, så det er godt det har kommet en tykk snødyne i hagen i dag. Både klosterklokker, snøklokker og våriris er på god vei opp av bakken, og det er jo egentlig litt for tidlig. Hvis nå snøen ligger i en uke eller to, nærmer vi oss månedsskiftet, og da er det mer normale tider for de første vårtegnene her. 

I løpet av høsten og vinteren har jeg fått mange nye følgere på facebooksiden, velkommen til dere. Jeg legger alle blogginnlegg ut der, og innimellom kommer det noen ekstra bilder der også. 

Godt nyttår til alle lesere, både dere som har fulgt meg i flere år og dere som har kommet til i det siste. 

Ha en nydelig januarsøndag!

Klem fra Anne-Kristin

En isteflaske med stor kork er fin for skånsom vanning.
 Stikk mange hull i korken med en nål, så blir strålen fin

Merking av hva som er i pottene er viktig


Så er det bare å vente på spiring


14 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin
  Så hyggelig å høre fra deg igjen. Det blir stadig førre bloggere, og det synes jeg er trist, men hyggelig at du starter opp igjen bloggen din.
  Så mye snø du har fått! Jeg er litt misunnerlig på den, for her er det kun 10 cm, og -9 grader. Plabtene i hagen behøver bedre dekke, men det kan jo hende vi får mer snø.
  Pelargonia er som regel enkle å ta stiklinger av.
  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Jeg slutter nok ikke å skrive om hagen, men jeg synes det er viktig at jeg styrer når jeg vil skrive. Sommeren ble først alt for tørr og så alt for våt, så det var lite spennende å skrive om. Men nå går det rette veien, så nå kommer det nok flere innlegg framover.

   Slett
 2. Hei Anne-Kristin!
  Så koselig at du er i gang med våren, om enn inne, så korter vi jo ned ventetiden litt?! Jeg har forskjellige frø ute som nok liker en kuldeperiode før de spirer :-)) Kanskje må jeg så litt sommerblomster jeg også?!

  God ny uke og godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å komme litt igang, tenkte å vinterså litt i drivhuset etter hvert, også. De fleste sommerblomster må vi vel vente litt med...

   Slett
 3. Härligt att kom igång med både bloggen och odlandet igen!
  Vilken härlig vinterbild också!
  Kram från Titti

  SvarSlett
 4. Härligt att du fick startat sådderna. Det ska jag göra här också - ska börja med jorden idag. Vädret är lite konstigt och oförutsägbart tänker jag.

  Lycka till med sådderna! Carina

  SvarSlett
 5. Hej Anne-Kristin!
  Oh, nu blev jag sugen att börja så. Får leta fram några frön som kan sås nu. Har också sparat jätteverbenan, hoppas att den klarar vintern. Vi har fått ganska mycket snö nu, och det är riktigt fint ute.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika. Det er godt med snø som luner når været er så kaldt som nå.

   Slett
 6. Det er nå koselig at vi får litt vinter på vestlandet også, her har jeg ikke begynt med såing, går nok litt tid før jeg er i gang med det. Pelargonia er flotte planter, og siden de er halvsukkulenter trenger de egentlig ikke så mye vann i tørkeperioder heller, men det med brønn kan jo fort bli en utfordring. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg. Det gjør godt med den hvite snøen nå i vintermørket. Skulle gjerne tatt mange stiklinger av pelargonia, men både plassen inne og brønnproblemergjør at det blir begrenset.

   Slett
 7. Hei
  Så deilig å komme i gang med planter igjen. Jeg har også startet med frø og stiklinger. Må jo si jeg misunner deg litt at det har begynt å spire ute, selv om det er i tidligste laget. Her ligger snøen dyp og det er minst to, tre måneder før det er håp om å se aller første spire over bakken.
  Men håp, det har man alltid når man driver med hage :)

  Hilsen Gerd Ellen

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat nå er alle spirer dekket av snø, så det blir spennende å se når snøen smelter.

   Slett