lørdag 12. mai 2018

Den deiligste tiden i hagen

Våren er en fantastisk tid, og for meg er på mange måter mai den deiligste tiden i året. Faren for nattefrost er nesten ikke til stede, og sommerdagene er stadig vekk inne på besøk. Når frukttrærne og prydtrærne i hagen begynner å blomstre er det lite som kan konkurrere med den overveldige blomstringen. I løpet av den siste uken har de fleste tomatplantene flyttet ut i drivhuset, nå trenger jeg bare mer plantejord før alt av tomater, agurk, chili og paprika er ute av stuen. En god del trillebårlass med kompostjord har blitt siktet og fordelt som toppdekke i bedene. Denne jobben har vært tung, for jorden har vært ganske våt og vanskelig å få siktet. Jeg har fremdeles en god jobb å gjøre, men det blir ikke i dag, for nå skal familien samles for å feire min far som fylte 90 år på mandag. Han er den som virkelig fikk hagemennesket i meg til å spire, blant annet ved å gi meg mitt eget blomstrebed og eget grønnsaksfelt i hagen som liten. Tusen takk, pappa, jeg vet at du leser dette.
Tulipa "Salmon Impression"

Aspargesen i pallekarmen min har vokst seg fin nå, avlingen min er ikke stor, men nå er det nok til at vi kan ha litt til en middag. Jeg må få gjennomført planen om å hente tang fra sjøen til gjødsling, jeg har ikke mange hundre meterne å gå for å plukke. Jeg har ennå ikke sådd noe i pallekarmene, men neste helg tenker jeg den jobben også skal være unnagjort.

Aurikkel med ukjent navn
Kuleprimulaer, perlehyasinter og de første narsissene er på hell, mens de relativt få tulipanene jeg har er i gang med blomstringen. Jeg satte løk av to nye tulipaner i høst, jeg tar sjansen på å sette dem på den siden av huset som er relativt trygg når det gjelder hjort. De to er Tulipa "Balerina" som er oransje og liljeformet og Tulipa "Salmon Impression" som er lakserosa. Begge blomstrer fint nå, noen av dem ser jeg utenfor vinduet her jeg sitter og skriver.

Rutelilje, Fritillaria Meleagris
Beskyttelsen jeg satte over ruteliljene har fungert perfekt, der hvor jeg ikke fikk en eneste blomst i fjor, har jeg nå en flott bukett. Jeg tenker å flytte noen av dem over i bakhagen når de er avblomstret, det føles tryggere å ha dem på flere steder i hagen. Auriklene flyttet jeg en del av for et par år siden, de formerer seg fint, og jeg bytter gjerne om det er noen i Bergensområdet som har en annen farge.

Det store morelltreet som er tak over Kirsebærstuen min står i full blomst nå. Kirsebærstuen er den fine plassen under trekronen der vi har bord og benk og kan nyte mat og drikke når sommerdagene blir for varme for oss. Nå er møblene blitt dårlige, så vi får se om vi kan skifte noe treverk på dem så de blir brukbare igjen. Hvis ikke får vi skaffe oss noe nytt. Plommetreet har også kommet i blomst, og på prydkirsebærtreet er det like før blomstene åpner seg. Eple- og pæretrær har ennå ikke begynt blomstringen, men med det været som er meldt neste uke er det ikke lenge før også disse kommer.
Pinseliljene står flott nå.

Jeg kjenner på den fantastiske gleden hagen gir meg og takker for at jeg er så heldig å ha min egen hage. Den er ikke noen gjennomført prydhage, men bedene utvides noe hvert år, og planterikdommen utvides også litt hele tiden. Jeg er glad for å kunne dele hagegleden min med dere som leser.

Ha en fin lørdag, alle sammen.

Klem fra Anne-KristinAuriklene har helt spesielle blomster,
de minner meg om gammeldagse broderte sofaputer
Når påskeliljene visner står pinseliljene for tur i bedene.

Morellblomstring mot blå maihimmel
Den ene blomsten hadde valgt vannrett blomstring
De andre strekker blomsten mot himmelen.
Tulipa "Ballerina"
De høyeste grenene er kanskje 15 meter over bakken
Bispeluen har ikke så prangende blomstring
Epimedium
Gullkorg - Doronicum
Jeg liker å sette buketter av disse inne.
De første tulipanene, disse kommer trofast igjen år etter år.
Håper det er sol hos deg i dag. God helg.9 kommentarer:

 1. Hei Anne Kristin.
  Flotte bilder. Kirsebærstuen høres ut som en flott plass på varme sommerdager. Mange av oss har arvet hagegleden. Min mor elsket blomster og hage, og alle vi søskene er hagegale, noen mer enn andre. God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Det er flott når slike interesser går i arv. God helg til deg og.

   Slett
 2. Ja, det er en fantastisk tid som bare må nytes! 'Salmon Impression' er en riktig lekker må-ha-tulipan. Ruteliljene er flinke til å flytte seg selv rundt i hagen :) Hurra for din far!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var litt skeptisk til fargen første dagen, men nå liker jeg den veldig godt.

   Slett
  2. Vi andre har jo også glæde af, at din far har smittet dig med sin haveglæde ☺

   Slett
 3. Nydelig aurikkel. Jeg plantet asparges i fjor, får jo ingen avling i år, men ser det er kommet noen opp. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Maj er en dejlig måned, alt står på spring og der er virkelig så meget at glædes over.
  Jeres kirsebærstue lyder som et godt sted.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlett
 5. Så fine bilder, Mai er virkelig en deilig tid! Du skriver så flott om din hageglede og det er akkurat det det hele handler om synes jeg; gleden av å jobbe i hagen og se alt som spirer og gror. Og når man deler den gleden med familie, venner eller bloggvenner er det jo enda litt bedre.
  Klem Nora

  SvarSlett
 6. Der kom mai du skjønne milde med blomstrende skjønnheter. Så mye fint. Så gøy at du har fått til asparges. Tror jeg har for mye ærefrykt for at de er så vanskelig å få til. Må nok overvinne det, for det er jo så godt. Her er det rene sommeren med 25 grader. Det skaper eksplosjon av farger i hagen og jeg fryder meg.
  God pinse.
  Jannicke

  SvarSlett