søndag 29. oktober 2017

Å avslutte sommersesongen i hagen

En av de siste blomstene på Heidelberg,
strekker seg mot den blå oktoberhimmelen.
De fleste bladene har falt av trærne
Det har vært et langt avbrekk for meg, ikke bare i bloggverden, men og i hagejobbing. September var fantastisk her i Bergen, den sommeren vi hadde ventet forgjeves på i juli og august, kom endelig med sol og varme. Et stort oppussingsprosjekt inne og mye å gjøre på jobb, gjorde at jeg ikke hadde mye tid til overs. I tillegg hadde hjorten dessverre til slutt funnet veien inn i bakhagen igjen, så dermed forsvant også litt av lysten til å jobbe. Oktober har vært enda mer hektisk, blant annet har jeg vært i USA for første gang i mitt liv. I tillegg til dette har det vært store mengder nedbør, så det har ikke vært mulig å få gjort stort i hagen. Denne helgen var det endelig ingen spesielle ting på planen, og når dagen i tillegg startet med delvis blå himmel og sol, så fikk jeg tatt en tur ut og sett på tilstanden i hagen. I drivhuset har det vært en del muggsopp på plantene, det er kanskje ikke å unngå når det er så vått som det har vært i år. Jeg fikk båret ut og tømt rundt ti av pottene, så nå lar jeg regnet ta seg av grovvaskingen får jeg går over dem med børste og setter dem bort for vinteren.

Årets grønnsaksavling ble ikke stor, gulrothøsten ble en bunt med korte tykke røtter. De blir fin knaskemat i uken som kommer. Purren ble det heller ikke noe særlig av, jeg får ta inn en og en og bruke i omelett eller lignende. Hvitløk ble det mye av, men de ble ikke så store, så jeg har latt mange av dem stå igjen, så får de vokse opp igjen til neste år. En stor bunt med peppermynte ble plukket inn i dag for tørking. Både datteren i huset og jeg elsker peppermyntete, og vi er selvberget med det gjennom vinteren når bladene er tørket, knust og lagt i tebokser.

Jeg tenker at jeg skal bruke tid nå i hvileperioden på å få enda bedre hindringer for hjorten. Ettersom den kom inn og spiste opp hortensiagrenene, regner jeg med at jeg heller ikke neste år kommer til å ha blomstring på disse plantene. På epletreet har den spist opp det meste av blader og skudd, så jeg er spent på om det blir noen epler neste år. Heldigvis er jeg ikke en person som gir opp, så selv om jeg blir litt oppgitt innimellom, skal jeg vinne over hjorten til slutt.

Blomsterstøttene er på hell, akkurat som årets hagesesong
Et lite lyspunkt er at jeg har funnet en takløk på berget som har overlevd alt regnværet. Det er den eneste av de fire flotte jeg plantet på berget i fjor. Rosen Heidelberg har og noen roser som gleder meg, det er ikke alt som er oppspist, heldigvis. New Dawn har fått mange skudd spist, men den har likevel vokst seg stor og fin mot utelykten. Den Spanske Margeritten har massevis av knopper, men de kommer neppe til å springe ut.

Jeg ønsker dere alle en fin overgang til november. Det blir nok tidlig mørkt i ettermiddag, nå når sommertiden er over. Da blir det koselig med ild i peisen, stearinlys på bordet og en god bok eller et strikketøy. Men først skal resten av søndagsformiddagen nytes.

Klem fra Anne-Kristin

Staudesådden ble gjort i september, og flere av dem har spirt nå.
Her er spirer av etasjeprimula.
Filtkongslys
Årets gulrotavling var ikke mye å skyte av.
New Dawn og hagelykten
Ikke helt lett å se, men Spansk Margeritt er full av blomsterknopper.
Forøvrig en sikker hjorteplante, ser det ut for.
Noen Heidelbergroser har fått stå i fred og kan glede oss med sitt nærvær.
Mot altansøylen
Fargen endres med blitz
Tydelige spor etter hjorten like innenfor gjerdet.
Potter og underskåler ligger spredt.
Noen få cherrytomater kan høstes.
De fleste tomatplantene er fjernet fra drivhuset,
Physalisen kommer sent, men gode er de.
Litt dårligere chilihøst enn i fjor.
Underskålene sto fint opp mot drivhusveggen i går, men har blåst ned.
Ser du den lille takløken som vokser på berget?
Regnet skal få ta grovvasken av pottene.
Ganske vemodig når hageåret er over.
Hortensiaen sto fint helt til midten av september.
 Da kom hjorten og spiste mesteparten av de grønne grenene.
Peppermyntegrenene er tatt inn og vasket
Dette skal bli mye deilig peppermyntete utover vinteren.


18 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin!

  Så sørgelig at hjorten igjen har kommet seg inn i hagen din! De må prøve veldig mange ganger før de lykkes, så de gir ikke opp så lett de heller. Håper at hagegleden din kommer tilbake til neste år! :)

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Marit. Det vet jeg den gjør, det ligger vel i genene. :-)

   Slett
 2. Hei Anne-Kristin

  Ja du må se at få fundet det hul - det behøver ikke at være stort...
  Den hortensia har de godt nok haft fat i - heldigvis er løvet også flot på den!
  New Dawn ser ud til at have fundet sig flot til rette:)
  Godt du ser med optimisme på det næste år!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Om man ikke er optimist blir det vel vanskelig å være hagemenneske. Gleder meg allerede til våren. :-)

   Slett
 3. Hei Anne-Kristin.
  Så sørgelig at du igjen har fått besøk av hjorten. De gir ikke opp så lett. Optimister må man være. Her har mye råtnet vekk etter alt regnet. Håper at hagegleden din kommer tilbake til neste år. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Hagegleden ligger vel i genene, så den kommer tilbake. Håper vi kan få en sommer med noenlunde stabilt vær neste år.

   Slett
 4. Ja, nå er det tid for å pakke sammen. Så utrolig trasig at ikke hjorten har latt seg få has på i år heller. Ergerlig! Vått har dere også hatt det. Godt du klarer å se noen lyspunkter. Neste år, skal da bli et godt år.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke. Det har tross alt vært bedre i år enn i fjor, jeg kunne nyte mange flotte blomster i bakhagen før hjorten kom, så nå får jeg passe på å få tatt noen flere meter å stengt av, så tror jeg kanskje den blir ute hele neste sesong. Da begynner jobben med å sikre fronthagen, og det blir en større jobb.

   Slett
 5. Ikke den beste av sesonger, og hos dere i vest nesten katastrofal...
  Bra at september endelig slo til! Her har det vært en fin helg med opprydding og løkplanting. Nå får vi bare håpe på et bedre hageår 2018!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, høsten reddet en del, og en ukes tur til USA i høstferien gjorde at kroppen har fått sommerfølelsen før den sure årstiden. Om noen måneder kommer de første vårblomstene, så jeg er optimist.

   Slett
 6. Hei!
  Et hageliv går opp og ned. Det som er deilig at vi tror og vet at det blir bedre neste år. Vi har noen veldig nærgående rådyr og det er langt fra morsomt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, været er det vanskelig å gjøre noe med, så jeg får fortsette kampen mot hjorten. Får håpe rådyrene holder seg borte fra hagen din.

   Slett
 7. Asch det var tråkigt att hjorten kom tillbaks. Har förstått att man måste vara väldigt noggrann i stängslandet. Jag har en eller flera älgar plus rådjur som besöker planteringarna... Just nu bryr jag mig inte så mycket men på sikt ska jag göra något. Jag är mest rädd att älgen ska trampa i nån rhododendron jag är rädd om. Eller att rådjuren ska feja hornen på något vackert träd.

  Hoppas trädgårdslusten stannar kvar nu. Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina. Jeg må nok fortsette jobben med det høye gjerdet. Selv om hjorten kom inn til slutt, har det vært mye bedre enn i fjor. Nå har jeg ca ti meter igjen før bakhagen er bortimot sikker. Det neste jeg skal sikre nå er de små våririsene og krokusene. Det ble mye hjortemat av dem i fjor, men til våren skal jeg ha bur over så mye som mulig. Ha en fin søndag.

   Slett
 8. Hej Anne-Kristin!
  Tråkigt att hjorten har hittat en väg in i din trädgård. Min son har flyttat in i nytt hus, och de fick en hel hjortstam på köpet. De äter upp allt, och är inte ett dugg skygga. Hoppas du kan täppa till, där de tar sig in.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Huffda, jeg føler med sønnen din. Han får satse på narcisser når det gjelder vårblomstring. Ellers har peoner og riddersporer fått stå i fred hos meg.

   Slett
 9. Kjekt når en har overskudd til å ta en tur i hagen og været er der samtidig. Håper du får bukt med hjorten så du får ha hagen din i fred til neste år. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Høsten er tid for oppsummering og opprydning. Snart går det mot vår igjen med håp og optimisme. Ha en fin søndag, Ingeborg.

   Slett