lørdag 19. august 2017

Våteste sommer siden 1964

Lilium Marakesh
At det regner en del i Bergen er ingen hemmelighet, men når den ene regnrekorden slår den andre, er det til tider lett å gi litt opp i hagen. Denne sommeren har ikke hatt mange tørre dager, så bare å kjøre gressklipperen over plenen etterlater gjørmete spor over alt. Det våte været går også ut over blomstringen, så det har heller ikke vært så kjekt å fotografere dem. Nå fant jeg likevel ut at det var på tide med en oppdatering, så da ble det å ta en runde for å se om jeg fant noe å dele. Mange av blomstene er blitt så stygge av regnet at jeg ikke har lyst til å ta bilder av dem, og noen av bildene jeg tok ble uskarpe, så de vil jeg ikke legge ut. Det flotteste skuet akkurat nå er liljen Lilium Marakesh, en lilje jeg fikk som løk av søsteren min for mange år siden. Den kommer igjen år etter år, og nå som jeg virkelig har fått rensket opp i alt ugresset i det bedet, kommer den forhåpentligvis til å bli kraftigere også. Ved siden av denne liljen kommer en annen lilje også for fullt. Jeg ikke navnet på den, men jeg tror jeg kjøpte den som en pottelilje og satte den ut i bedet i etterkant av blomstringen.

Montbretia crocosmia "Masonorum"
I fjor fikk jeg en Gullværhane, Montbretia crocosmia "Masonorum". av en kusine som kom med en mengde planter hun hadde til overs. Jeg trodde ikke den kom til å blomstre i år, men for litt siden så jeg at fire lange blomsterstilker var på vei med knopper på. Den er ikke helt sprunget ut ennå, men kanskje den kommer i løpet av neste uke. Blant de andre staudene jeg fikk var to astilber. Den ene av dem blomstret tidligere, men nå kommer også den andre. Den heter Astilbe chinensis "Pumila"

Den store klyngen med kjempekrage gleder meg hvert år i august, og den blir ofte plukket inn i buketter sammen med blant annet astilbe. I dag har jeg fotografert dem fra baksiden, og du kan se at de strekker seg mot det lille lyset fra solen bak skylaget. Også disse er mye skjemt av alt regnet, så nå er det vanskelig å finne noen å plukke med seg inn.

Jeg er veldig glad i riddersporer, men foreløpig har jeg bare hatt en av sorten i hagen. For to år siden kjøpte jeg en ny Delphinium PG "Galahad", en sort ridderspore med svart øye. I fjor blomstret den ikke, men i år kom den med en flott blomsterstilk. Blomsten viste seg å være helt hvit, altså uten svart øye, så da er vel kanskje navnet på den feil. Flott var den uansett, så nå håper jeg den vil trives og vokse seg så stor at jeg kan bruke den i buketter. Hvis du har frø av ridderspore kan jeg gjerne bytte med frø av min King Arthur.

Eplene på "Prins" vokser fint, og i år har jeg prøvd to ulike tips for å holde hjorten unna. En hvit ulltråd har jeg hengt i ring rundt treet, men jeg er absolutt ikke overtroisk. likevel tenker jeg atkanskje det kan være noe med ullukten som vil holde dem borte? Det andre tipset er å henge opp en nylonstrømpe med menneskehår, så da datteren min klippet meg, samlet jeg opp avklippet og hang opp i treet. Noen skade gjør det i hvert fall ikke.Fremdeles er det nesten to uker igjen av sommeren 2017, og ennå er det stauder i hagen som ikke har blomstret i år. Jeg håper vi kan få noen tørre dager, så plenen tørker opp så jeg får klippet den. Bedene må få en sensommeropprensking, det tar ikke lang tid for ugresset å invadere den åpne jorden.

Ha en fin lørdagskveld, alle sammen, så håper jeg å snart komme med en ny oppdatering.

Klem fra Anne-Kristin

Delphinium, men kanskje ikke Galahad
Astilbe chinensis "Pumila"


Bristeferdige knopper
Lengter etter solen, tror jeg19 kommentarer:

 1. Stakkars dere i Bergen, for denne sommeren har vært uvanlig våt for dere. Her har det nesten vært motsatt med 6 uker med sammenhengende tørke. For lite og for mye blir like galt.
  Får håpe at de neste to ukene blir tørrere hos deg!
  Vakre liljer!

  God helg, Anne-Kristin!

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Håpet og drømmene om framtiden kan ingen ta fra oss, så selv om det bøtter ned akkurat nå, tenker jeg at i morgen blir det kanskje fantastisk vær. God helg til deg også

   Slett
 2. Hei. Det er nydelige bilder du presenterer så alt er ikke preget av regnet heldigvis. Jeg har besøkt Bergen to ganger i sommer og tror jeg råkte de sommerdagene dere hadde. Så vakkert! Håper du får en tørrere sensommer og høst enn du har hatt hittil. God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har heldigvis vært noen fine dager innimellom, og dahar jeg vært snar med å være ute. Men noe stabilt høytrykk har vi ikke hatt i år. Kjekt at du fikk fint vær da du var her.

   Slett
 3. Hei Anne-Kristin

  Ja, det er gået hård ud over jer på vestlandet med den specielle sommer vi har haft....
  Flot at du alligevel kan vise så mange flotte sager!

  Selv satser jeg på en fantastisk indian summer i september!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om det har vært en del fin blomstring, er det mangelen på å virkelig kunne nyte hagen det som er mest trist. Nå kan vi nok nyte flott blomstring en god stund framover, men frokost i solen tror jeg må vente til neste år. Ha en fin helg, Karsten.

   Slett
 4. Hej
  Jeg hepper også på fantastisk indian summer meget snart, så de sidste stauder kan springe ud hos dig.
  God søndag
  Knus

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper ennå på en del blomstring framover høsten. Jeg har hatt roseblomstring helt fram til nyttår tidligere, så jeg regner med at en fin høst kan gi mye hageglede. Ha en fin helg, Lisbeth.

   Slett
 5. Hei Anne Kristin.
  Været kan vi ikke gjøre noe med. En elendig sommer i Kristiansand også. Mye i hagen har råtnet, så i år har jeg klippet ned mye. Får håpe at vi får bedre vær fremover. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Selv om mye er stygt og merket av det dårlige været, finnes det nesten alltid noe som har tålt regnet. Får håpe vi begge får noen fine sensommerdager før høsten setter inn. God helg til deg.

  SvarSlett
 7. Hej Anne-Kristin!
  Vi har haft torrt, men äntligen har det kommit lite regn. Hoppas du lyckas hålla hjortarna på avstånd, skall vidarebefordra dina tips till sonen, som också har hjortar, och de äter upp allt. Hoppas att solen tittar fram hos dig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag har jeg endelig fått klippet plenen i halve hagen, en skikkelig sommerdag, men med fullt program. Noen flere slike, så blir det en nydelig avslutning på sommeren.

   Slett
 8. Rigtig mange planter står store og friske pga den megen regn, men de mangler lige noget sol for at eksplodere i farvestrålende blomster.

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag har vi hatt nydelig sol, og om det fortsetter noen dsgerblir det nok nydelig til helgen. Ha en fin kveld 😊

   Slett
 9. Jeg må ut å sjekke om værhanen min har begynt å blomstre, hadde den for første gang i fjor. Ser ut som prinseeplene dine er kommet akkurat like langt som mine. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Så nydelig sommervær vi har hatt i dag, så kommer sikkert blomstringen for fullt til helgen. I dag har jeg til og med fått klippet en del sv plenen.

   Slett
 10. Men jösses... förstår att du är trött på regn och om du beklagar dig. Det låter jättetråkigt. Den vita riddarsporren gillade jag jättemycket och crocosmia är också fina, de får dessutom vackra fröställninngar.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 11. Jammen har dere fått mye regn i sommer, jeg er imponert over at du fortsatt holder motet oppe. Nå må det da vel komme en varm og fin høst, det har dere da absolutt fortjent!
  Lekre liljer ser absolutt ut til å ha tålt regnet. Og astilbe svikter aldri, tror faktisk jeg har den samme men den har ikke begynt blomstringa her enda.
  Ønsker deg en tørr og fin uke :-)

  SvarSlett
 12. men de mangler lige noget sol for at eksplodere i farvestrålende blomster.


  เย็ดสาว

  SvarSlett