lørdag 1. juli 2017

Juni - regnrekord, men med perfekt avslutning

Om det er klimaendringer som gjør det vil tiden vise, men det siste året har Bergen knust den ene nedbørsrekorden etter den andre. Dette årets junimåned var den med flest nedbørsdager på 65 år, så i år ser det absolutt ikke ut som om brønnen skal gå tom for vann. Heldigvis ble juni avsluttet med skikkelig sommervær, så de siste dagene har jeg virkelig kost meg i hagen. Jeg har først og fremst fått renset opp i bedene og pallekarmene, det hadde kommet en del ugress. Gressklipperen er tilbake fra reparasjon, så plenen har blitt klippet, men flere steder er jorden så våt at det nesten var gjørme å kjøre i. Tid til å nyte sommeren har det også vært, de fleste måltider de siste dagene har blitt inntatt utendørs, og det har faktisk vært nødvendig å slå opp parasollene.

Hagen er nå i en overgangperiode der det er lite blomstring i flere av bedene. Når all blomstringen på rhododendroner, syriner, frukttrær og andre blomstrende busker er over, blir det et tomrom før roseblomstring og skjærsminen kommer for fullt. De siste dagene her flere av rosene begynt å blomstre, spesielt har Heidelberg-rosen kommet flott nå. I går fikk jeg endelig bundet den opp mot altansøylen, så nå venter jeg bare på at den skal vende seg mot solen igjen.

Klatrerosen Heidelberg
Riddersporen min er kommet i blomst, og den oransje liljen står også flott. Flere liljer står med store knopper, og peonene gjør det samme, så det er nok ikke lenge før det blir flott blomstring over det meste av hagen. Den ene irisen jeg kjøpte i Barcelona i høst har så vidt begynt å blomstre. Hvis blomsten er den samme som jeg kjøpte utifra bildet, skal den hete Iris Hollandica hybr. Symphony. Den er ennå ikke helt utsprunget, så jeg får sammenligne om noen dager. Foreløpig ser den ikke ut til å ligne.

Forrige helg var jeg og byttet planter med en dame på Paradis i Bergen. På en plantebytteside på facebook hadde hun lagt ut at hun hadde mye kryptimian å bytte bort, og den planten har stått på ønskelisten min en stund. Jeg hadde gullkorg og sverdlilje å bytte bort, så på den måten fikk vi begge nye planter uten å betale for det. Kryptimianen har jeg plantet på muren i fjellhagen og på berget, og den ser ut til å trives begge steder.

Nå er det første juli, jeg håper virkelig den blir bedre enn i fjor, da hele måneden regnet bort. Første dagen ser bra ut, om ikke så flott som gårsdagen. Jeg ønsker dere alle en nydelig sommerdag, om den blir tilbrakt i hagen eller et annet sted.

Klem fra Anne-Kristin

Gulløk - Allium Moly

Nydelig rose, men bladsykdommen kommer tilbake hvert år.

Ingen fargekode i dette bedet, snart kommer også lys rosa peon
Denne riddersporen stortrives
Delphinium Pasific hybrid King Arthur
Lilje

Valmue og ridderspore

Denne kjøpte jeg i Barcelona. Synes ikke det ligner noen av de tre under,
men kanskje den du ser i bakgrunnen på det midterste bildet?
En villrose i hagen
med nydelige blomster
og godt likt av insektene
Akeleiefrøstjernen er på hell
Peonknopper på bristestadiet
Fint med plantebytte.
Saxifraga umbrosa
Skyggesilden stortrives på berget


11 kommentarer:

 1. Jeg har fått med meg den nye rekorden deres i Bergen - må si dere har en enestående tålmodighet med været! Her er det som vanlig tørt, men i juni fikk vi totalt 55 mm nedbør og det er mye for å være her så hagen ser ganske bra ut tross alt. Håper dere får en fin juli måned med mye hagetid!
  Klem Nora

  SvarSlett
 2. Jeg føler virkelig med dere i Bergen! Sånne rekorder er greit å slippe. Jeg hadde blitt værflyktning for lenge siden ;)
  Kos deg i finværet!
  Klem, Marit

  SvarSlett
 3. Ja denne gangen varte regnværet utrolig lenge, og i tillegg var det kaldt. Men vi glemmer fort når sola kommer tilbake, og da ser vi også hvor frodig det blir. De siste åra har jeg vært veldig flink til å bruke skjellsand i blomsterbed. Og inn i mellom sper jeg på med granulert kalk. Det lønner seg, for plantene strutter av liv.
  Håper regnet som kommer nå fort blir skrudd av. Vi trenger sol og varme både vi mennesker og plantene. Ha ei god helg.

  SvarSlett
 4. Hei Anne Kristin. Sånne rekorder kan en slippe. På onsdag hadde vi veldig regn og storm her. En kan begynne å lure når det gjelder disse klimaendringene. Flotte bilder. Håper juli blir fin hos dere. Ønsker deg en fin helg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 5. Hei Anne-Kristin

  Alletiders at vinden har vendt og solen er kommet til jer på Vestlandet!
  Og haven har straks kvitteret med en super vækst og flotte blomstrer.

  Det ser godt ud

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
 6. Hei Anne-Kristin. Det har vært godt med disse dagene uten regn. Flotte roser og riddersporer du har. Jeg er også veldig glad i riddersporer. Gulløk oppdaget jeg plutselig i hagen i år, så takk for navnet på den :-) Den irisknuppen var lekker :-) Nydelig bilde av peonknopper.

  Ha en fin dag!
  Hilsen Marianne

  SvarSlett
 7. Det skjer fort i hagen nå. Jeg har også de samme oransje liljene som deg, men her har de ikke begynt å blomstre ennå, det er nok litt skygge der de står. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 8. Här har det regnat rätt mycket också ca 140mm på en månad, nu blåser det halv storm varje dag istället :( Hoppas att vi kan få lite normal sommar också innan sommaren är över för i år;) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
 9. Hej Anne-Kristin!
  Förstår att du njuter av sol och värme efter allt regn, hoppas du får fortsätta njuta av lite sommarväder. Du har mycket fint i din trädgård. Den lilla gula Allium har jag också, men den kryper längs marken. Vacker riddarsporre, väntar på att de flesta skall slå ut. Vi har haft sol och fint men väldigt mycket blåst.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 10. Hei. Så vakre bilder du har tatt. Misunner deg oppholdsværet. Ved Lysefjorden øspøser det fremdeles, plenen er ei myr og flere sommerblomster har rett og slett druknet/råtnet på rot. Trasig, men jeg krysser fingrene for tørt vær. Til slutt. Hos meg er det som hos deg et opphold mellom vår-/forsommer vekster og rosebusker. Gleder meg til det begynner å spire i sola igjen! Nyt det tørre været og rosene :-)

  SvarSlett
 11. Håper dere får en fin juli måned med mye hagetid!


  เย็ดสาว

  SvarSlett