lørdag 1. april 2017

En overraskelse av den positive sorten - endelig

Helleborus "Lucky Black"
De fleste overraskelsene jeg har fått i hagen de siste åtte månedene har vært negative, det har stort sett vært enda en plante som hjorten har spist. Heldigvis skjer det positive ting også, og her en dag fikk jeg se noe spennende i bedet som jeg har "sikret" på nattetid ved å sette bilen foran. Blant alle de flotte bredbladete og tofargede blå perlehyasintene "Muscari Latifolium" var det dukket opp et hvitt eksemlar av sorten. Jeg har aldri hørt om at disse kan være hvite, så nå lurer jeg på om andre har opplevd det samme? Det er heller ikke en vanlig Muscari Alba som har forvillet seg inn, for bladet er bredt som på de andre blå. Jeg tenker at jeg skal grave den opp og sette den i en potte for å se om den også blir hvit neste år, og om frøplantene også blir hvite. Kanskje dette er noe som skjer ofte, ikke vet jeg, men den er ikke nevnt som hvit variant der jeg har søkt opp på nettet.

Plutselig dukket det opp en hvit variant
Tidligere i uken fikk vi forlenget det høye gjerdet med rundt åtte meter, så nå er mer enn halvparten av det som vender mot utmark blitt høyere. Jeg tror ikke hjorten har vært og spist i hagen de to siste nettene, så kanskje det begynner å hjelpe... Jeg fant to små og en større trådkurv i kjelleren, og disse har jeg festet over noen av krokusene og en av høstfloksene. I det store bildet hjelper det ikke så mye, men det kan i hvert fall hjelpe så ikke disse forsvinner fullstendig fra hagen.

Ingen blåfarge i denne
De første påskeliljene har bøyet sine hoder og begynt å vise sine gule hoder, så de blomstrer nok til påske. Snøstjerne har dukket opp i plenen, og kanskje de får stå i fred og blomstre? Kuleprimulaen ser også ut til å få være i fred, og de første blomstreknoppene er på vei til å åpne seg, så hvis vi får litt mer varme vil det snart være kjekkere å gå rundt i hagen med kameraet. Helleborusen "Lucky Black" blomstrer flott nå, med litt færre blomsterstengler enn i fjor, men med kraftige flotte blomster.

Det ser ut som om sommervarmen har vært på besøk mange steder i Skandinavia, men ikke her i Bergen. Rundt 12 grader har vært makstemperaturen her i år, men nå er det april og da er det alltid mulighet for sommertemperaturer.

Jeg får vel presisere at den hvite perlehyasinten ikke er en aprilsnarr, jeg kom plutselig på at det er første april og den store narredagen. Ha en fin lørdag, alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin

Blomsten er tofarget som den blå,
lurer på hvordan fargen blir når den er helt utsprunget.


Påsken kan komme
Krokus i bur
Hvit kuleprimula,
Primula Denticulata
Russeblåstjernene har dukket opp  i plenen
Bredbladet perlehyasint, slik de vanligvis ser ut
Disse får jeg mange frø av, si fra hvis du vil ha noen.

Legg til bildetekst


20 kommentarer:

 1. Hej Anne-Kristin!
  Spännande med annorlunda pärlhyacinter. Lucky Black är mycket vacker, Helleborus är en favorit, skall se om jag får tag på en mörk på mässan nästa vecka. Än så länge är det bara de vita som blommar hos mig. Hoppas du lyckats bli av med hjortarna, så du får njuta av dina blommor.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan ikke tenke meg at jeg er kvitt hjorten, men kommer den litt sjeldnere blir jeg i hvertfall glad. Jeg har bare denneene helleborusen som har overlevd til nå, men har en hvit i krukke som jeg skal plante ut etter hvert, så håper jeg den trives.

   Slett
 2. Så spännande, kanske är det en helt ny variant av Muskari latifolium :) Härligt att du börjar se resultat av ditt slit med staketet, hoppas att hjortarna nu väljer andra platser än din trädgård hädanefter :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. Om jeg i hvert fall får ha litt av hagen fri, så kan jeg plante det jeg vil der i hvert fall.

   Slett
 3. Så godt å høre at du endelig får noen hyggelige hageopplevelser også! Det er jo enda noe at dere får stengt hjorten ute. I dag oppdaget jeg at rådyrene hadde "beskåret" en lønn jeg har, og jeg fant også brune visittkort etter de :( Så en skal ikke føle seg for trygg for de firbente her heller.

  Ønsker deg en hjortefri og god helg!

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Huffda, så kjedelig, Marit. Du har fått en del motgang i hagen du også! Nå får vi håpe på bedre tider begge to!

   Slett
 4. Rart med nogle positive overraskelser. Din black lady er virkelig fin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror min uhellskvote er oppbrukt for en stund!

   Slett
 5. Hei Anne-Kristin

  Flot Helleborus - dejlig dyb farve!
  Og morsomt med din hvide Muscari, den må du passe ekstra på!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker jeg må separere den fra de andre og se om jeg får flere av den. Det blir også spennende å se om hele blomsten blir hvit, eller om den nedre delen blir gulaktig eller grønnaktig.

   Slett
 6. Dumt med hjorten, men det er virkelig vårlig hos deg! Her må vi vente på godsakene. Du, morsomt med Sør-Odal. Min farmor var fra Leikvang på Sander. Kanskje kjente du Hilmar Leikvang min tremenning?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo på Sander jeg har slekt! Dette må jeg spørre pappa om, jeg har også Sander som pike- /mellomnavn. Så morsomt!

   Slett
  2. Det blir spennende om han kjente Hilmar!

   Slett
 7. Fint om det blivit en vit form av pärlhycinthen. Jag är himla förtjust i alla pärlhycinther men den bredbladiga är extra läcker. Hoppas att du får ha fler växter i fred för hjorten också. Mörka julrosor är läckra.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 8. En riktigt läcker julros, din mörka lady!

  SvarSlett
 9. Godt at det dukker opp noen gleder oppe i hjortemarerittet. Rålekker julerose og herlig tofarget perleblomst.
  Håper gjerdet gjør susen.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 10. Det finnes hvit Muscari! jeg har kantet det hvite bedet med dem... Åh, for en griselekker Helleborus! Ønsker deg hell og lykke med å beholde planter og blomster. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det hvit m. latifolium du har, den bredbladete? Jeg har også hvit muscari, men det er den vanlige med smale blad.

   Slett
 11. Så langt primulaen din er kommet. Smart beskyttelse for krokusen. Håper det nye gjerdet gjør at du slipper flere ubehagelige overraskelser i hagen. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 12. Her var det mye fint, men den svarte Helleborusen var flottest :-). Ha en fin uke!

  SvarSlett