lørdag 4. mars 2017

Prosjekt "Hold hjorten ute av hagen" er i gang!


Inn mot tomtegrensen står drivhuset,
til høyre pallekarmene til grønnsaksdyrking
Nå har jeg brukt mange timer på å ergre meg over at hjorten spiser opp og tråkker ned blomster og nyttevekster i hagen. Det er lett å snakke om å sette opp et høyt gjerde, men å komme i gang med et såpass stort prosjekt krever en del. Ikke vet jeg hvor man får fatt i et viltgjerde, og ikke vet jeg hvordan jeg lettest skal få det satt opp. For et par uker siden satte jeg opp en liste over kortsiktige prosjekter i hagen. Blant dem var å få høyere gjerde på nordøstsiden av tomten. Denne siden av hagen vender ut mot skogen, og tomtegrensen er kanskje 20 meter lang. Dette stykket skulle jeg kunne klare å forhøye med minst en halv meter, uten de store utgiftene. I den nesten falleferdige garasjen vår ligger det mye rart, som sikkert skulle kunne brukes til noe en eller annen gang. Jeg visste at det blant annet lå en stabel stålstenger der, som sikkert kunne brukes til gjerdestolper. En rull hønsenetting med en bredde på o,5 meter hadde jeg også sett, så i går var jeg ute og fikk kjøpt en rull med kraftig gjerdesnor og en rull tynnere metallsnor, begge dekket av grønn plast.

Først ble metallstolpene festet til de gamle gjerdestolpene
Det var ingen problem med å gå i gang med jobben i dag, endelig kom solen fram i Bergen, og gradestokken krøp oppover mot titallet. Metallstengene ble festet til de gamle gjerdestolpene med dobbel tykk metalltråd. Deretter trædde jeg en ny tykk streng gjennom overkanten på hønsenettingen, og festet denne i stolpene. Til slutt brukte jeg den tynne tråden til å sy sammen det gamle gjerdet med det nye. Helt ferdig ble jeg ikke, og hønsenettingen rakk bare til halve lengden. Men jobben som ble gjort ser bra ut, så får jeg bare håpe stengselet virker som det skal. De fleste stolpene er enda en halv meter høyere enn gjerdet, så jegtenker å strekke enda en lengde med tykk gjerdestreng mellom disse.

Naboen har allerede laget høyere gjerde,
 så mitt blir en forlengelse av dette.
Problemet med hjorten vil ikke forsvinne fordi om jeg har gjort litt av gjerdet høyere. Den kan bare gå noen meter og hoppe over gjerdet på en av de andre sidene. Men jeg tenker at alle stengsler som gjør tilkomsten for hjorten vanskeligere, vil kanskje redusere skadene den gjør med noen prosent. Når nordøstsiden er ferdig kan jeg fortsette med nordvestsiden, og da har jeg kanskje "reddet" fjellhagen og frukttrærne.

Nå håper jeg på like fint hagevær i morgen også, så skal jeg bli ferdig med i hvertfall den delen jeg hadde netting til. Og kanskje jeg skal fortsette med prosjekt bli kvitt skvallerkålen...

Noen fine blomsterbilder fra hagen må til helt på tampen.

Ha en fin lørdagskveld!

Klem fra Anne-Kristin
Utenfor gjerdet er det skog, myr og fjell
Her har hjorten landet på gjerdet noen ganger.
Hønsenettingen er strukket og festet godt.
En rad eller to med ekstra gjerdetråd mellom
de høyeste stolpene vil gjøre stengselet enda bedre.
Tilkomsten til grønnsakshagen blir vanskeligere.
Snøklokker i fjellhagen
Vakre i solskinnet.
Guloransje krokus i formiddagssol
Fluene koser seg i vårsolen
Finner du noe?Endelig kom solen!


23 kommentarer:

 1. Så flott med sol i Bergen! Dine krokus ser virkelig flotte ut.

  Jeg er sikker på at det du har gjort med gjerdet vil uansett hjelpe mot hjorten. Jeg så til min forskrekkelse her om dagen at det var masse rådyrspor nederst i hagen. Det er mye vi hageeiere skal slite med..

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Huffda, Marit, vi får håpe det var en engangshendelse med rådyrene! Nå er jeg i hvert fall i gang med utestengelsen, så er det lettere å fortsette.

   Slett
 2. Så bra det blev! Du har ju i alla fall gjort det betydligt svårare för hjortarna att ta sig in i din trädgård från det hållet :) Lycka till med resten :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Jeg er godt fornøyd med endelig å ha kommet i gang med det!

   Slett
 3. Hei. Jeg er helt sikker på at dette kommer til å hjelpe. Vi har også rådyr nederst i hagen, så vi må finne på noe vi også. Sol. Så heldig. her går vi og venter på snøen som skal lave ned.Ønsker deg en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan ikke bli verre i vert fall! Håper vårvarmen kommer til deg også nå!

   Slett
 4. Hei Anne-Kristin

  Flot arbejde med hegnet/gjerdet! Vi må håbe at det hjælper.
  Dejlige solbilleder af dine krokus:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Karsten. Nå når jeg endelig er i gang med jobben blir det også lettree å fortsette. All reduksjon av tilgang til hagen må være en liten hjelp, så jeg er optimist.

   Slett
 5. Vilket jobb du lagt ner för att hålla rådjuren borta. Lycka till i fortsättningen. Här får vi också besök av jus rådjur ibland. Förra året köpte jag ett ekologiskt medel att blanda ut i vatten för att sedan spreja på växter i trädgården som rådjuren var förtjusta i. Medlet heter Trico och fungerade mycket bra. Behövde bara spreja i trädgården 2 ggr på hela säsongen och fick ha tulpaner och rosor i fred.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset! Jeg tenker at jeg må hjelpe til med andre midler også, så alle tips lagres for utprøving!

   Slett
 6. Det ser rigtig godt ud med dit hegnsprojekt, og heldigt du havde så mange nyttige ting i garagen, at du kunne komme i gang mens vejret var godt.
  Jeg har fået ny have som rådyrene også render rundt i, så jeg overvejer forskellige måder at lave hegn på. Her skal nemlig plantes træer og smukke buske de næste par år, og jeg ville blive ked af at de blev rådyr-mad fra starten.
  Tak for din inspiration og dejlige forårsbilleder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla. Kjekt å kunne være til inspirasjon for andre!

   Slett
 7. Härligt soliga bilder av krokusar och annat :) Det är synd det är så f-baskat dyrt att hägna in när man bor så klövdjuren kommer in. Har samma problem här.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant! I dag var den ene gruppen med mørkegule krokus tråkket i stykker, hjorten har herjet i løpet av natten. Jeg må bare fortsette med jobben, for hver meter jeg forhøyer gjerdet vil det bli vanskeligere for den å komme inn.

   Slett
 8. Nu har våren definitivt kommit till dig, blommande krokusar och insekterna har vaknat, jättefint!

  Bra jobbat med stängslet!

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde bare blomstene fått stå i fred! I natt har den spist/ødelagt både krokus, våriris og tulipanspirer! Det betyr bare at jeg må få fortgang i forlengelsen av det høye gjerde!

   Slett
 9. Litt av en jobb du har gjort, håper du fikk slappet litt av i solen etterpå. Ha en fin søndag, her regner/snøer og blåser det, så foreløpig er jeg inne. Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Ingeborg. Her har det blåst og vært ganske surt i dag, men ikke noe nedbør, heldigvis. Det ble bare en halvtimes jobb i hagen i dag.

   Slett
 10. Hej Anne-Kristin!
  Hoppas att du lyckas hålla dina inkräktare på andra sidan stängslet. Så fina vårblommor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika. Jeg tenker at for hver meter jeg får laget høyere gjerde så minker hjorteplagen litt. Foreløpig er det lite forskjell, men en av favorittpassasjene er i hvertfall borte, så får resten komme etter hvert.

   Slett
 11. Åhh hvor er det svært at holde dem væk! Jeg håber du får ordnet det så du kan have din have for dig selv 💚

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper virkelig jeg også! Nå er jeg virkelig trett av å stadig oppdage blomster den har spist eller ødelagd på andre måter.

   Slett
 12. Så bra jobba! Tror de har ganske tradisjonelle "tråkk", så det er bra å bryte sporet de er vant med! Nå må de jo finne frem til hagen på andre måter, og det forvirrer dem forhåpentligvis maksimalt! :)

  SvarSlett