lørdag 11. februar 2017

I år skal jeg...

Denne måtte bare få være med i dag
Det er så lett å lage lange lister med alt en skal få gjort i løpet av en periode. Jeg er veldig flink til å skrive lister, og det er sjelden jeg kommer igjennom alt på tilmålt tid. Når tema på Blommig fredag er i år ska jag... da er det først og fremst hageplanene som skal legges fram. Da jeg begynte å skrive hageblogg, var det mye fordi jeg trengte et spark bak for å bruke mer tid på det jeg liker aller best. Det var alltid så mange andre ting jeg burde gjøre, og hagekosen ble satt på vent. Nå har jeg klart å flytte hagen høyt opp på prioriteringslisten, så det blir litt framgang hvert år. Jeg håper jeg skal komme så langt etter hvert at jeg føler jeg kan åpne hagen for andre enn familie og venner, så i år planlegger jeg å få orden på mer av det som allerede er i hagen.

Her skal jeg begynne å gjøre gjerdet høyere.
 Naboen sitt er en halvmeter høyere enn mitt,
så jeg tenker noe i samme høyde kan være bra.
Sensommeren og høsten i fjor ble ødelagt av at hjorten kom og spiste opp det meste av blomstene mine. Derfor er forhøyning av gjerdet rundt hagen en svært viktig investering. Den vil alltid finne en vei inn i hagen, for innkjørselen vil nok forbli åpen. Men jo vanskeligere det er for den å komme inn, jo mer tror jeg den vil vegre seg. Da jeg var ute i solen i formiddag oppdaget jeg en god samling møkk på en liten inneklemt plass mellom et pæretre og gjerdet. Akkurat det gjerdet på nordøstsiden av hagen tenker jeg å gjøre høyere i vinterferien om to uker.

Hjortemøkk...
Det første staudebedet jeg laget i hagen har vært kraftig forsømt, selv om jeg renser opp et lite område i det hvert år. Jeg har håpet på at noen stauder jeg hadde plantet der tidligere plutselig skulle finne på å komme tilbake. Men jeg får vel innse at de ikke finnes mer mellom alt ugresset, og heller spa opp alt og begynne på nytt. Bergeniaen og Bispeluen har jeg delt og plantet på andre steder i hagen. Jeg syntes de tok for mye av den solrike plassen, og vil heller ha andre planter akkurat der.

Lyktebedet, som jeg begynte på for halvannet år siden, skal få en kraftig utvidelse i år. Det er fint å kunne planlegge helt nye beplantinger, og selv om jeg ikke har alle planene klare så vet jeg at det blir plass til noen peoner og riddersporer. Inntil nå har disse fått stå i fred for hjorten, og det håper jeg fortsetter.

Dette staudebedet må jeg grave helt opp og så plante til igjen
De siste to årene har jeg fått ordnet det meste av min lille grønnsakshage inn i pallekarmer, og i år skal også aspargesen få nye vekstforhold. Jeg har også tenkt å utvide med en eller to nye karmer, og disse skal jeg skaffe gode lokk oppå, så ikke hjorten kommer til.

Dette bedet har sol fra morgen til kveld
Det jeg har jobbet mest med de to siste somrene er området med fjellhagen og berget. Mellom disse ligger kirsebærstuen, og det området trenger å få mer oppmerksomhet. Både bordet og benken har begynt å forfalle, så jeg får se om det er mulig å reparere dem. Jer har plantet en del dagliljer i bakkant av benken, men jeg har ennå ikke fått området til å bli så bra som jeg ønsker. Dette håper jeg å finne ut av i år. Kanskje jeg skaffer noen flere gode steinheller og legger et solid steingulv under møblene? Den første store hellen ligger allerede på plass, men jeg trenger flere av noenlunde samme kvalitet.

Planene for hva jeg skal gjøre i hagen i år er altså mange, og jeg håper du vil følge med på utviklingen i løpet av året! Nå skal jeg lese på Blommig fredag om hvilke planer andre har for hva de skal gjøre i år.

Ha en fin lørdagskveld!

Klem fra Anne-Kristin

Jeg tror ikke lenger de gamle staudene plutselig skal dukke opp igjen her.
I lyktebedet er det fritt for ugress, så her er det lett å holde orden.
En ekstra meter utvidelse rundt hele tror jeg kan bli bra.
Flere pallekarmer vil gjøre seg i grønnsakshagen,
 og så skal jeg ha netting over til beskyttelse.
Kirsebærstuen er fin på varme dager.
Her kan vi sitte i fin skygge under det enorme morelltreet.
En stor steinhelle ligger under bordet og holder ugresset borte,
men jeg skulle gjerne hatt stein på et litt større område.
Bordet skal være greit å reparere,
og kanskje kan benken også få en oppgradering.
Siste uken har det vært skikkelig barfrost,
og den har tatt knekken på den første våririsen.
Nå har jeg dekket til de andre som var kommet fram.
Jeg avslutter som jeg begynte med krokusen.
Jeg hadde trodd det ville komme flere i løpet av uken, men det har nok vært for kaldt. 
Cream Beauty


17 kommentarer:

 1. Ett nödvändigt ont att behöva lägga pengar på viltstängsel men annars är det ju knappast kul att odla. Jag har samma problem med i huvudsak älg, rådjur och harar. Äter de inte så trampar de ner...

  Trevlig helg! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har nok rett! Jeg må bare komme i gang så fort som mulig!

   Slett
 2. Ja, et sånt høyt gjerde er nok verdt å invistere i når en er plaget med hjort. Koselig å se krokus alt nå!

  Ha en fin kveld.

  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig med tidlig blomstring, men nå har jeg lært at våririsen må dekkes til om det blir barfrost. Av erfaring blir man klok!

   Slett
 3. Høyere gjerde er nok tingen i forhold til hjort. Vi har greid å stenge rådyra ute fra hagen ved inngjerding. Men dyra er smarte og finner raskt smutthull :-)
  Lykke til med "prosjektene" i hagen.
  Ha en fortsatt fin kveld.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok ikke jeg klarer å bli helt kvitt hjorteskadene, men får jeg redusert dem skal jeg bli glad!

   Slett
 4. Hej Anne-Kristin!
  När jag ser ditt stängsel, tänker jag att jag borde göra något för att hålla rådjuren borta. Hoppas du lyckas hålla dem utanför trädgården. Att se krokus redan, är helt otroligt. Vi har haft lite kallare väder nu, men de lovar varmare igen. Men krokusen låter nog vänta på sig ett tag till.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Krokusen tåler heldigvis litt kulde, jeg er mer redd for våririsen. I går fikk jeg dekket til de andre som er på vei ut med blomstene sine, så får jeg håpe det redder dem.

   Slett
 5. Hei Anne-Kristin

  Godt med planer for året.
  Fantastisk Crocus!
  Og nu lover de jo også vår hernede fra midten af næste uge.

  Vi får se ja!

  Has en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får håpe du snart får vårlige vinder til deg så krokusen får fart på seg. Ha en fin søndag!

   Slett
 6. Hei. Det er ikke bare med disse dyra. Må nok gjerde til. Har også hørt at de skyr gule planter. Om det stemmer vet jeg ikke. Ha en god søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet at de unngår narcisser, så det kjøper jeg stadig flere av. Om det er på grunn av gulfargen er usikkert... Gul er jo en giftfarge i mange natursammenhenger, så det kan jo være grunnen. Jeg får satse på gule roser, da!

   Slett
 7. En trädgård blir aldrig klar, levande material som vi handskas med förändras med tiden och så är det dags att göra om igen men du har fina ambitioner. Du kommer säkert att fixa det men glöm inte att ha roligt också.

  Vi har ingärdat sedan många år tillbaka och det känns så bra att få sova gott om nätterna. Vi har fått komplettera ett stort område med fyra trådar el stängsel eftersom vi har fullt av vildsvin här. Vi får öppna och stänga vägen varje kväll men man vänjer sig, hellre det än att få hela trädgården uppbökad.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla! Jeg pleier å være flink til å kose meg i hagen, så overarbeidet blir jeg nok ikke. Det er viktigere å nyte enn at alt skal være perfekt! (Jeg er forresten ikke så glad i "perfekt" hage) jeg er virkelig glad for at jeg ikke har villsvin her, og dessuten har jeg så å si ikke snegl, så litt heldig er jeg oppi det hele!

   Slett
 8. Så mye spennende planer du har, jeg gleder meg til å lese om fortsettelsen.
  Hjorter i hagen er ikke noe moro, det er jeg den første tilå skrive under på. Vi har både hjort og rådyr hos oss. Vi har høye gjerder bortsett fra ved inngangen. Det betyr at dyrene fortsatt kommer inn, men ikke i samme utstrekning som de gjorde før. Lykke til med alle planene!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å høre at du fikk redusert plagen din! Det håper jeg skal skje hos meg også. Jeg må bare komme i gang med jobben! Ha en fin ny februaruke!

   Slett
 9. Jag har ett viltstaket mot skogen och har sluppit rådjur och älg sedan dess. En lite dyr, men bra investering.

  Lycka till med all dina trädgårdsprojekt!
  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvarSlett