torsdag 14. april 2016

Ut med krokus og våriris - inn med påskeliljer og kuleprimula

Først lengter man i lange tider på at våren skal komme, og når den først kommer går det nesten alt for fort. Nå er så å si alle krokusene og våririsene avblomstret, bare noen få står igjen på de mest skyggefulle stedene i hagen. Heldigvis står nye sorter i kø for å vise sine vakre blomster, og når solen plutselig skinner fra skyfri himmel og temperaturen stiger mot nesten femten grader er det mye nytt å ta bilder av i hagen.

Den første julerosen jeg kjøpte i fjor vinter har nå store knopper, så selv om de ikke har sprunget helt ut måtte jeg ta noen bilder av den. Helleborus "Lucky Black" ser ut til å være et godt kjøp, og det er alltid kjekt når planter trives. Den andre julestjernen jeg kjøpte, Helleborus Niger har sett litt lite fornøyd ut, men i går så jeg at det var begynt å komme nye skudd på den også.

Helleborus Lucky Black

Snøstjerne plantet jeg et par av i plenen for flere år siden, og nå ser det ut som om den endelig har begynt å spre seg litt. De blå stjerneformede blomstrene gir liv til en kjedelig vårplen.

Den første påskeliljen har sprunget ut, og flere står for tur. Jeg skulle absolutt hatt flere av sorten, for jeg har egentlig ikke mange nok til å klippe inn i vase. Det får stå høyt på innkjøpslisten i høst, for det er ikke akkurat en kostbar affære å anskaffe seg. Staudebedet langs innkjørselen har mange vårblomster, og nå når krokusene er på hell er det spesielt kuleprimula som tar over. Jeg har to ulike lilla/fiolette varianter i tillegg til hvit. Disse er karakteristiske for aprilhagen, og etter hvert som de blir større blir de delt og plassert på nye steder i hagen.

Bredbladet perleblomst "Muscari Latifolium" stortrives i bedet og sprer seg villig. Tulipanene i samme bedet har derimot litt færre knopper i år, så det er mulig noen av dem har et hvileår. De har blomstret stort alle årene vi har bodd her, så det er nok en sort som trives godt akkurat her. I samme bedet er også den tidligste av peonene mine godt i gang, og den første knoppen har allerede begynt å rødme.

Dagliljene ble plantet i går
Det blir lite hagejobbing og mye sying de siste fem ukene fram mot konfirmasjonen, men noen av staudene jeg fikk av kusinen min er kommet i jorden. Jeg har ikke sett spor etter brunsnegl på dem, så da er det bare å plante. To dagliljer plantet jeg i forlengelsen av de to jeg allerede har i kirsebærstuen. De nye er en enkel rødoransje; Sammy Russell og en dobbel gul; Double River Wye.
Til helgen er det meldt greit hagevær, og disponerer jeg dagen bra blir det nok et par hageøkter så jeg får plantet resten av staudene.

Ha en fin aprilkveld!

Klem fra Anne-Kristin

Pinseliljer i knopp

Nye sorter tar over blomstringen i staudebedet.
Påskeliljeknopper 


19 kommentarer:

 1. Selvom vi stadigvæk har forår, giver jeg dig ret i, at haven er gået ind i en ny periode, hvad planter angår. Du har fundet mange fotogene motiver.

  SvarSlett
 2. Så mange vakre blomster du viser! Det er kommet så langt hos deg allerede :)
  Her er det ikke antydning til påskeliljer enda, men vi kommer etter til slutt!
  Ha en fin vårkveld, Anne-Kristin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Det beste er å nyte det som blomstrer for øyeblikket, uansett når det skjer! Ha en fin helg!

   Slett
 3. Hei Anne-Kristin

  Nu er vi på vej med de senere forårsplanter. Og du er da rigtig godt med:)
  I er ved at indhente os!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Ja, nå kommer den ene sort etter den andre, og plutselig er det sommer... Det viktigste nå er å nyte hver ny sort som kommer i blomstring! God helg til deg.

   Slett
 4. Sammy Russell er fantastisk. Den kan du glede deg til! Bilder kan ikke beskrive hvor fin den fargen er.

  Er ikke det utrolig tidlig for en peon? Veldig fine bilder. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre! Jo, det er tidlig med peon, men den står i en varm krok mot sør, så den har gode kår.

   Slett
 5. Fine vårbilder fra hagen! God helg :-))

  SvarSlett
 6. Fine vårbilder fra hagen ! Det går utrolig raskt om dagen selv om det fortsatt er kaldt på nettene.
  Lykke til med både søm og hage:-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, nå må man nyte hver dag, for nå går det raskt framover! God helg!

   Slett
 7. Herlig vårblomstring! Krokusen er på vei ut her også, men påskeliljene blomstrer og perleblomstene kommer snart. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjelder å nyte akkurat det som blomstrer for øyeblikket! Krokusen er jo fantastisk! God helg til deg også!

   Slett
 8. Men oj vad våren kommit långt hos dig. Jag har fuskat och köpt några vivor som blommar, pärlhyacinterna väntar jag på. Pionknopp redan, din trädgård är långt före. Så vackert.
  Trevlig helg / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har ikke kommet like langt over alt, det er kommet lengst i det luneste bedet mot sør! Men det går litt i rykk og napp! Fin helg tilbake!

   Slett
 9. Flotte vårbilder! Her har vi ikke kommet så langt, men det er da antydning til liv både her og der, så vi får bare smøre oss med tålmodighet. Imens kan jeg nyte dine flotte vårblomster ;-)
  Ha en fin våruke :-)

  SvarSlett
 10. Så mycket fint som tittar upp hos dig, visst är det väl härligt att det äntligen är på gång!

  SvarSlett
 11. Det er flott med både påskeliljer og kuleprimula. Jeg har heller ikke nok til at jeg ser meg råd til å klippe og ta inn, men jeg tenker kjøpe litt mer hvert år, så jeg ikke snauer hele bedet om jeg høster inn noe. Ha en fin helg. Rita

  SvarSlett