torsdag 21. juni 2018

Tilbake til normalsommer

Sarah Bernhardt
Varmebølgen og tørken holdt i tre uker i Bergen, men så kom regnet og normalsommertemperaturene tilbake. Det betyr at vannkrisen heldigvis er over for nå, men også at det ikke har blitt mye hagesysler på meg. Litt luking har det blitt, ettersom regnværet fikk vekket liv i alt som lå og ventet på det. Det varme været hadde også fått mye av blomstene til å blomstre av på rekordtid, og dermed var det ikke mye å fotografere i hagen heller. Nå har imidlertid både rosebusker og stauder fått fornyet energi, så fotorunden i dag var en glede.

I skyggen under morelltreet blomstrer denne peonen
Kan dette være "Bowl of beauty"?
Et par av peonene fikk så lite vann i den varme perioden at blomsterknoppene ikke fikk utviklet seg. Det førte til at blant annet "Festiva Maxima" og "Karl Rosenfield" ikke ser ut til å blomstre i år. "Sarah Bernhardt" derimot har mange blomster på begge plantene i hagen. En annen peon, navnløs fra bestefarshagen, har en blomst der den står på en heller dårlig plass under det store morelltreet i "Kirsebærhagen". Den burde nok ha fått en solrik plass på solsiden av huset, og kanskje jeg flytter i hvert fall noe av den dit senere på året. Den peonen jeg er aller mest spent på i år, er en annen avlegger fra bestefar sin hage. Den har ikke blomstret i bestefarshagen på mange år, så jeg er usikker på om jeg husker rett. Jeg tror kanskje det er en "Bowl of beauty", og jeg ser virkelig fram til blomsten åpner seg. Foreløpig er den mørk rosafarget, og det kan i hvertfall stemme, så får vi se om den har den rette lysegule fargen inni.

Jeg tror jeg kjøpte denne som potteblomst til en krukke en gang
Den vanlige oransje liljen blomstrer for fullt nå, jeg har ikke navnet på den, men den blir vel kalt brannlilje ellert tigerlilje, tror jeg. Riddersporen "King Arthur" har også sprunget ut en av de siste dagene, og selv om blitzen på kameraet gjorde fargegjengivelsen alt for lilla sammenlignet med den dype himmelblå blomsterfargen, legger jeg ved et bilde av den også.

Heidelbergrosen svikter aldri
For tre år siden sådde jeg frø av busknellik, en plante jeg elsket i min barndomshage. Planten nevnes som toårig, men jeg husker at den kom igjen og igjen som en staude da jeg var liten. Nå blomstrer min for andre år på rad, og de er akkurat så nydelige som jeg husket dem. Jeg plantet dem i tre- fire ulike bed i hagen, men det er bare denne ene plassen den har fått blomster. Denne var også en hjortefavoritt, så det forsvant en del topper på dem i fjor. Jeg håper og tror de andre vil blomstre senere, om ikke i år så i alle fall til neste sommer.

Drivhuset fikk jeg til femtiårsdagen.
 Da hadde jeg ønsket meg det i mange år.
Fire av rosene mine blomstrer også nå, klatrerosene Heidelberg og Sympathie og de to stilkrosene uten navn. Det fine tørre været har ført til at blomstene er store og flotte, selv ikke de kraftige regnbygene den siste uken har ødelagt dem. New Dawn har dessverre vært utsatt for hjort, men jeg håper det kommer nye knopper på den raskt.

I drivhuset har godværet gjort underverker, og selv om jeg har måttet kjøre og hente vann for å ha til vanningen, har det vært verd det. De første fire agurkene er høstet, smaken er fantastisk og de vokser så raskt at jeg kan dele med familien. Tomatene vokser seg større for hver dag, men ingen av dem har begynt å rødme ennå. I år satte jeg basilikumen i store potter i drivhuset istedenfor i kjøkkenvinduet, og det var virkelig lurt, for bladene på den er tre ganger størrelsen jeg pleier å få inne.

Det varme fine været har ført med seg enda en stor overraskelse i hagen. Pæretrærne, som i løpet av de seksten årene jeg har hatt dem ikke har hatt mer enn et par pærer i året, er i år overlesset av små pærer. Jeg var overbevist om at mangelen på innsekter var prekær, men de må ha vært aktive når jeg ikke har vært til stede. Nå ser jeg fram til hermetiske pærer på glass og fulle fruktskåler i stuen litt ut på høsten.

Det går mot sommerferie for meg, i dag var siste dag for skolebarna og i morgen skal vi begynne å planlegge neste skoleår. Jeg håper og tror det skal komme flere blogginnlegg fra meg når jeg har fri, jeg har mange planer og små prosjekter på gang.

Ha en fin uke videre, alle sammen.

Klem fra Anne-Kristin
King Arthur er egentlig kraftig himmelblå,
 men jeg måtte likevel vise at den er i blomst.


Denne blomsten hadde lagt seg til å hvile på marken
Heidelberg
SympathieBusknellik - plukk en og du har en hel bukett.


Fullt av pærekart på det ene pæretreet
Agurk Johanna
De største tomatene
Fra samme frøposen kommer svarte og grønne chili.
Begge modnes til røde...
Det kan bli en flott avling i år.


11 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin. Det har blitt normale tilstander når det gjelder vær her østpå også. Faktisk litt deilig - vanskelig å drive med hage i den kraftige varmen.
  Det er sikkert helt nydelig hos deg nå med alle de fine rosene, pioner, busknellik og sikkert mye annet. Grønsakene dine er kommet langt, mine er ikke på langt nær så langt kommet.

  Spennende å se om det er Bowl of Beauty du venter på. Jeg har den blomstrende så flott nå, kjøpte den i fjor.
  Ha en riktig fin helg Anne-Kristin.

  Midtsommerhilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid, jeg er enig i ar det kan bli for varmt for hagejobbing, men nå er det egentlig nesten for kjølig. Den ukjente peonen har begynt å åpne seg, og jeg er mer usikker på hvilken det er. Kan se ut som om den er lysere rosa inni, så det blir spennende å se når den er helt åpen. Ha en fin helg.

   Slett
 2. Hej Anne-Kristin!
  Värmen har försvunnit och det har regnat hela dagen. Det behövdes för det var riktigt torrt. Mycket fint som blommar, borstnejlikan är en favorit, den fanns hos min farmor, och har alltid tyckt om den, den kommer varje år hos mig med. Bowl of beauty har inte blommat hos mig i år, den är fin.
  Önskar dig en riktigt fin Midsommar!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika. Jeg er fremdeles svært usikker på hvilken peon det er, det kommer kanskje et eget peoninnlegg fra meg om dette. Ha en fin midtsommer.

   Slett
 3. Hei Anne-Kristin!
  Ja, det samme har skjedd her, men varmen kommer tilbake i neste uke. Flotte blomster hos deg!
  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Det blir deilig om varmen kommer tilbake, i dag startet ferien min, så jeg har mye tid til å kose meg med hagesysler. Ha en fin st.hans.

   Slett
 4. Takk for gleden du deler med oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemeldingen. Kjekt at du liker bloggen min.

   Slett
 5. Hei Anne-Kristin

  Også her er det "normal" sommer disse dage.
  Men de lover højsommer varme igen fra søndag.
  Din have ser superflot ud!

  Ha en dejlig sankt Hans

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Det er godt jeg kan ta nærbilder, det meste av hagen er heller trist, men heldigvis er det mange flotte lyspunkter i bedene. Kommer det sommervarme igjen tenker jeg det snart skal bli flott. Ha en fin st.hans du også.

   Slett
 6. Thanks for sharing these wonderful photos.
  Have a nice Sunday.
  Greetings from Portugal.
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlett