lørdag 14. april 2018

og plutselig var det sommer...

Iris reticulata Katherine Hodkin
Vinteren har vært uvanlig lang i år, og selv om det ikke har vært de store mengdene snø i Bergen, har det likevel vært uvanlig vinterlig i mars og begynnelsen av april. Men denne uken skjedde det en omveltning, frost og temperaturer knapt over 5 grader i løpet av dagene ble til høytrykk og sommervarme. I går leste jeg 20,4 grader i skyggen hos meg, og hagearbeidet ble utført i shorts og bare skuldre.

Chinodoxa
Når sommerværet kommer så plutselig merkes det at mye skulle vært gjort i hagen, og prioriteringene må gjøres. Nå hadde jeg allerede fjernet det meste av vissent løv og planterester fra bedene, så det var mer "kjedelige" oppgaver som sto for tur. Plenen var full av mose, for den våte og kalde sommeren i fjor fikk moseveksten til å ta av. Dermed var det raking som ble prioritert, og store lass ble etter hvert tømt på komposthaugen. Likevel har jeg ikke kommet så langt, jobben er tung og jeg er plaget med vonde skuldre. Men det som er gjort er bra, og plenen ser betydelig bedre ut.

Primula denticulata
Litt beskjæring av roser har jeg fått gjort, og flere av dem har fått et godt lag kompost i vårgave. Også aspargesen har fått et lag kompost, og i dag blir det flere som får tilført ekstra energi. Drivhuset skulle vært rengjort, og både benk og bord i kirsebærstuen skulle ha vært reparert. Nå håper jeg på mye penvær framover, så blir nok flere av oppgavene gjennomført. Altanmøblene er ferdig pusset, vasket og oljet, så de ser ut som om de er nykjøpte.

Pulsatilla vulgaris Rote Glocke
En god del av blomstene i hagen har gått inn i kategorien "øyeblikksgleder".  Akkurat nå er det krokus og våriris som kommer innunder den. Ene dagen kan de nytes for fullt, men neste morgen er de borte, og jeg vet godt hvem som har spist dem. Det blir ikke innkjøp av annet enn "hjortesikre" planter, før eventuelt det blir en klar endring i hjortens vaner.

Helleborus Lucky Black
Bildene fra denne tiden skulle vært fulle av krokus, noe de altså ikke er. Men noe blomstring er det likevel i hagen, og på nordsiden av huset, der det er mer krevende for hjorten å komme til, blomstrer Iris reticulata, "Katharine Hodkin" for fullt. Snøstjerne, Chinodoxa, har begynt å blomstre i plenen, og Kuleprimula, Primula denticulata har begnyt å åpne de små blomstene øverst i kulene sine. Akkurat nå har de ingen blomsterstengler, men etterhvert vokser de seg høye, 15-25 cm kan de gjerne bli. I fjor kjøpte jeg min første Kubjelle, Pulsatilla vulgaris "Rote Glocke", og den har overlevd vinteren og ser ut til å komme med flere blomster om ikke lenge. Får denne stå i fred kan det lett bli flere av sorten. Julerosen min, Helleborus "Lucky black" har også fine knopper, og det ser ut som om det kommer noen frøplanter rundt den i år. Jeg har forsøkt å så frø av den, men har ennå ikke fått det til, så om dette går bra blir jeg veldig fornøyd.

Nå er det snart på tide å begynne dagen, det ser ut til å bli en perfekt hagedag i dag også.

Jeg deler innlegget på TrädgårdsFägring

Ha en fin søndag.

Klem fra Anne-Kristin

Mange knopper på påskeliljene
 
 
 

11 kommentarer:

 1. Hei Anne-Kristin

  Irriterende når hjorten får smag for haveplanter! Forstår godt hvis du overvejer at hegne haven ind.
  Du viser meget superflot alligevel, din sorte Helleborus Lucky Black ser lækker ud!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
 2. Hei Anne-Kristin!

  Herlige bilder! Det er jo bare så godt å være ute fremover nå. 20 grader høres deilig ut!

  Ha en fin søndag!
  Klem, Marit

  SvarSlett
 3. Hej Anne-Kristin!
  Det verkar som att du fått sommar och vi gläds över att våren är här. Mycket fint som blommar hos dig. Härligt med pulsatilla och en fin helleborus. Så tråkigt med hjortarna, hoppas att de hittar annat att äta, så dina växter får vara ifred.
  Ha en fin söndag /Kram Marika

  SvarSlett
 4. Herlige dager vi har hatt her i Vest :-)) leit at du er så plaget med hjorten. Her er det de brune slimete som alt er i god gang med å gnafse i seg tidlige stauder og løkplanter :-(( Men vi får være flinke å plukke på våren så blir det mindre på sommer og høst :-)) Fin søndag!

  SvarSlett
 5. Så deilig med sommervarme! Jeg går fortsatt med stillongs og boblejakke når jeg er ute, men det er nok litt for at jeg er en frysepinn også. Men vi bor rett ved havet og da er det stadig en kald trekk som gjør at det er godt å ha litt ekstra klær på.
  Huff, så leit med hjorten! Jeg kjennner til det så altfor godt, her er de også. Hos meg har Kubjellene som oftest fått stå i fred, men man vet jo aldri selvsagt.
  Ha en fin søndag i hagen!
  Klem Nora

  SvarSlett
 6. Hei Anne Kristin.
  Så heldige dere er. Her sør har vi ikke hatt mange varmegrader, og det har vært en kald vind. Temperaturen skal stige, men vi som bor ved havet skal visstnok få en del tåke. Flotte bilder. fin søndag til deg.

  SvarSlett
 7. Smukke billeder! Vores plæne er også fuld af mos i år, men hverken min mand eller jeg har ret meget lyst til at gå i gang med riven, selvom det utvivlsomt ville være godt.

  SvarSlett
 8. Hei!
  Det er så fint å se flotte vårbilder fra hagen din.Dette er god-tid.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 9. Så långt våren hunnit hos dig! Massor med fina vårbilder du bjuder på!

  SvarSlett
 10. På hösten rör jag inte växterna av flera anledningar; Först och främst för jag tror att det är bättre med nedvissnande växtdelar som skydd, men också för att jag inte gillar att jobba ute i trädgården i november! så nu har man jobb!!
  KRAM/Susie

  SvarSlett
 11. Så härliga blombilder :) Var glad att rådjuren missat dina irisar - hos mig kan de kaläta de på sekunder. Men i år fick sprayat Tricogarden innan de hann smaka.

  Ha en fortsatt fin vårvecka! Carina

  SvarSlett