torsdag 21. juli 2016

Endelig en skikkelig sommerdag

Etter flere uker med regn, regn og atter regn, kom det endelig en skikkelig sommerdag til Bergen. En gjennomvåt hage kunne endelig taes i bruk, og jeg var klar med gressklipper, kantsaks og lukebøtte så snart gressmatten var noenlunde tørr i går. Bare plenen blir klippet, så ser hagen allerede mye bedre ut, så det var det første jeg gjorde. Men som jeg skrev i siste innlegg, så er det ikke mye som blomstrer i hagen min etter all nedbøren, så det var ikke mye vakkert å ta bilder av akkurat. Det er likevel utrolig hva en skikkelig sommerdag kan gjøre, så i dag har jeg vært en runde og gått tett innpå noe av det som viser seg fra sin beste side akkurat nå. Den beste oppdagelsen i dag var at første rose på New Dawn, som jeg plantet i fjor vår, er sprunget ut. Riktignok ikke fullstendig, men nok til at jeg vil dele det med dere. Også min lille navnløse røde rose blomstrer nå, så den får også være med i dag. Jeg hadde to av sorten, men den andre ville ikke mer og står nå bare som en vissen "stubbe".
New Dawn fikk jeg til femtiårsdagen i fjor

Den hvite Moskuskattosten koser seg godt i solen, den har frøsådd seg over det meste av hagen, så jeg må stadig vekk fjerne den der den holder på å overta all plass. Blomstene på denne er så sarte og vakre, og noen skikkelige innsektsmagneter. Det er også kjekt å kunne plukke store buketter av den og sette i vase inne. Første blomst på kjempekragen har også sprunget ut, og flere hundre knopper står klare til å åpne seg de neste dagene og ukene.


En staude som blomstrer fint nå er den rosa mjødurten som jeg fikk for lenge siden fra hyttehagen til en barndomsvenninne. Da jeg fikk den hadde jeg ikke hage selv, men plantet den hos foreldrene mine. Senere hentet jeg halvparten og plantet i mitt første staudebed i hagen min. Mjødurtblomsten ligner litt på Astilben med sine perlelignende knopper og buskete blomster, men Mjødurtens blomst er ikke formet som like flotte spir som Astilbens.

Nå er det overskyet og over 23 grader her, og i følge meteorologene skal det bli tordenvær på ettermiddagen. Jeg håper inderlig vi kan få en periode med penere sommervær nå, slik at rosene kan danne nye knopper og vise seg fra en bedre side enn de har gjort til nå.

Husk at jeg deler flere bilder fra hagen min på Instagram og på hagesiden min på facebook. På Facebook er adressen det samme som navnet på bloggen, mens på Instagram kan du søke på @annekristinnaurstad

Ha en riktig fin sommerettermiddag alle sammen!

Klem fra Anne-Kristin
Flere knopper på New Dawn er snart klare til å springe ut

Mjødurt med strå
Knoppene er som små perler
Når perlene springer ut får blomsten sitt buskete utseende


Rød navnløs rose


Første blomst på Kjempekragen har sprunget ut
Innsektene har allerede funnet fram

Moskuskattosten er en skikkelig innsektsmagnet
Full i blomsterstøv

Astilbe i Kirsebærtuen
Denne vokser fint ved siden av Hostaen
tirsdag 19. juli 2016

Sommeren regner bort

Nå må jeg si at jeg er skikkelig lei! Det er helt greit at jeg ønsket regnvær ettersom brønnen gikk tom for vann i slutten av juni, men nå får det være nok! Det surkler i plenen når jeg går over den, det meste av blomster er ødelagt eller kraftig skjemmet av regnet, og som om ikke det var nok har hjorten vært og forsynt seg av toppene på de fleste høstfloksene mine. De få stundene med oppholdsvær innimellom er ikke nok til å få tørket opp, så plenen vokser seg høyere og høyere. Egentlig er det ingenting å blogge om, i hvertfall er det ingen blomster som er verd å ta bilder av. Det eneste lysglimtet er tre hvitløk som ble stående igjen i grønnsaksbedet i fjor, de var klare til å høstes nå, og de så riktig fine ut. Den største av dem har normal "butikkstørrelse" så da er jeg godt fornøyd. Det blir en stund før årets avling er klar, de jeg satte i høst kom ikke opp, så jeg måtte sette nye i vår. De er vel klare for høsting litt utpå høsten, vil jeg tro.

Jeg håper virkelig du har bedre vær enn vi i Bergen, i følge avisen har det ikke vært en eneste sommerdag (over 20 grader) siden sankthans. Så elendig har det ikke vært siden 1928! Eneste trøst er at vi faktisk hadde nydelig vær i mai og juni, så på lengre sikt har det vært adskillig bedre enn i fjor, da sommeren ikke kom skikkelig før i midten av august.

Ha en fin tirsdag, uansett vær!

Klem fra Anne-Kristin


onsdag 13. juli 2016

Mens vi venter på sensommerstaudene

Gullkorgen er bortimot avblomstret, men et par blomster står ennå igjen.
Når det har regnet så mye som det har gjort i Bergen i det siste, og en i tillegg har vært en uke borte, er det mye å ta fatt på i hagen når det endelig blir oppholdsvær. I går fikk jeg klippet bort det meste av de avblomstrede blomstene, og i tillegg klippet jeg ned gresset mellom steinhellene et par tre steder i hagen. Turen rundt i hagen var ikke så veldig oppløftende, de fleste tidligblomstrende sommerstaudene var visnet, eller et par enkle blomster sto igjen. Bladverket på disse staudene blir ofte litt stygt etter blomstring, så det er fint når annet tar over oppmerksomheten. Hosta og Atilber er akkurat så vidt begynt å gå fra knoppstadiet til blomstring, men ennå er det et stykke igjen til de viser seg i all sin prakt. Dermed er det egentlig lite som vitner om at her bor en ivrig hageblogger...

Dagens tungarbeid er unnagjort og en halv sekk røttter og ugress er fjernet.
Bispelue ble flyttet fra solsiden til skyggesiden.
Det hjalp å få tatt en runde med saks, krafse og bøtte - mye vissent havnet i bøtten sammen med en del ugress. Plenen fikk jeg ikke prioritert, når jeg får tatt den blir nok inntrykket bedre. Det jeg prioriterte i dag var å få renset videre i ugresset på oversiden av berget. Der er ca to kvadratmeter som er et sammensurium av ramsløk, peppermynte, syrinskudd, skyggesildre og skvallerkål. Jeg fikk tatt omkring halvparten i dag, det er tungt arbeid på grunn av at det er så mye røtter som må slites løs.

Da vi flyttet hit laget jeg ganske tidlig et staudebed mot gjerdet på sørvestsiden av hagen. Stauder ble hentet, spesielt fra bestefarshagen, og plantet uten noen spesielle planer. Noen av disse staudene har bredt seg mye, i tillegg til at de ikke nødvendigvis trenger den solrike plassen. Blant disse er Bergenia og Bispelue, og sistnevnte flyttet jeg en stor tue av i dag. Den fikk plass inn mot hagegjerdet bak berget, en plass jeg håper den vil trives. Jeg ser fram til at hele området med Fjellhagen, Kirsebærstuen og Berget skal bli ferdig. Noen flere planter som trives i skygge må jeg skaffe meg, og så må møblene i Kirsebærstuen få en oppgradering. Det mangler i hvert fall ikke på planer, selv om det tar litt tid å få dem gjennomført.

Det ble en runde med macrolinse i hagen i dag, for blomstene kommer så fint fram på bildene med den linsen. Samtidig "forsvinner" alt som er uinteressant i motivet, og blomsten vises i all sin skjønnhet. Et bilde av staudebedet, som har finest blomstring akkurat nå, ble også tatt. Jeg satser på flottere oversiktsbilder når vi får finere vær!

Ha en fin sommerkveld!

Klem fra Anne-Kristin
Hostaen har så vidt begynt å blomstre
Nydelig i knoppstadiet
Humlen har allerede inntatt blomsten
Jeg har ikke noe navn på Hostaene mine


Det er like før Astilbene blomstrer
Gullkorgen var full av bittesmå fluer
En annen Hosta uten navn

Moskuskattosten sprer seg over hele hagen
Den er flott i blomsterbuketten

Riddersporen står vakkert nå
Humlen ser ut som en del av blomsten
I dette staudebedet er det full blomstring
Duftskjærsminen får stor plass i dette innlegget
Denne fikk jeg som avskjedsgave etter to år i vikarlærerjobb


Navnet på denne husker jeg ikke,
men den er spesielt nydelig med sine fylte blomster


Har du sett noe så nydelig?


mandag 11. juli 2016

Hjem til et gjennomvått Bergen

Min første drivhusdyrkede paprika måtte taes før tiden,
men smakte utmerket
Etter en ukes ferietur på østlandet kom jeg sent i går kveld hjem til Bergen. Det lille jeg fikk med meg med mine hageøyne fra bilen og inn, var heller sørgelig. Derfor ventet jeg med å ta hagerunden til utpå dagen i dag, da regnet hadde et lite opphold. Besøket i drivhuset var ikke særlig oppløftende, der hadde muggsoppen spredt seg på de fleste plantene, så det var bare å ta fram saks og prøve å få reddet noen av plantene. Som førsteårs drivhusdyrker er jeg forberedt på at jeg vil få noen utfordringer, og jeg hadde allerede konstatert at jeg sannsynligvis hadde for mange planter i drivhuset. Jeg fikk kastet ut den styggeste agurkplanten, en paprika- og en chiliplante. Paprikaplanten hadde en stor råtnet paprika og en mindre som var helt fin. Den fikk komme inn på kjøkkenet og havnet i middagen, som forøvrig fikk et løft av den uventede forsterkningen.  Jeg tror chiliplanten kan komme seg, jeg får sette den under tak og se hvordan det utvikler seg. Nå får jeg bare følge godt med på plantene framover og fjerne alle blader og plantedeler som viser tegn til sykdom.
Det ble mye avklipp som til slutt landet i kaldkomposten

Hjorten har ikke vært spesielt plagsom i år, tulipaner og frukttrær har fått stå i fred. Men i lyktebedet har den likevel satt sine spor, både bokstavlig talt og som avspiste plantedeler. New Dawn-rosen har fått spist av mange knopper og kraftige skudd, men heldigvis er det flere knopper igjen. Nå gleder jeg meg virkelig til blomstringen begynner. Også busknellik og høstfloks har fått gjennomgå, men bare i den halvdelen av bedet som er nærmest porten.

Med færre blader blir det mer luftig
Selv om både roser og stauder bærer preg av å ha fått for mange regnskurer på seg i det siste, er det skjønnhet å finne innimellom. Den gule ukjente rosen har kommet med sin første blomst, litt skjemmet på noen av kronbladene, men ellers virkelig vakker. Riddersporen står med flotte blomster, og to av peonene står fremdeles med flotte blomster. Jeg håper værmeldingen stemmer, i så fall får vi oppholdsvær og delvis sol framover. Da skal det snart bli bedring i bedene, tenker jeg.

Ha en fin julikveld!

Klem fra Anne-Kristin
En slags muggsopp hadde spredd seg på de fleste plantene
Kanskje disse chiliene kan reddes?
Hjorten har tatt for seg av de nye skuddene
Heldigvis står det flere knopper igjen
En av høstfloksene som skal vokse seg større
blir bremset av at hjorten spiser av den
Skogskjegg som synes det ble for tungt å holde seg oppreist
Karl Rosenfield blomstrer fremdeles
Lysegul med et snev av rosa i kantene
Noen av kronbladene er litt stygge

Denne rosen blir ikke høyere enn 30-40 cm

Utrolig at peonene kan så bra ut etter alt det regnet som har vært 
Riddersporene lener seg mot gjerdet
Det er ikke mye mer som blomstrer i bedet akkurat nå
Klaser med roser på Heidelberg.
De fleste er betydelig skjemmet av alt regnværet
Moskuskattosten er i full blomstring mange steder i hagen.