tirsdag 27. desember 2016

Fire minutter lengre dag - vårtegnene viser seg

Våririsene sprenger seg vei gjennom det visne løvet
Snøklokkene kommer opp ved foten av prydkirsebærtreet
Etter en lang og våt høst, kunne jeg endelig den 21. desember klokken 11.44 juble for vintersolverv og solsnu! Dette er alltid et viktig punkt i mitt hageår, endelig kan jeg se framover mot en ny vår og forhåpentligvis fantastisk sommer, og jeg kan definitivt gjøre meg ferdig med det ofregående år. Sommeren 2016 ble ikke helt slik jeg hadde håpet på, men det som har vært kan man ikke gjøre noe med, så hvorfor dvele for mye ved det? I formiddag tok jeg en liten runde i hagen for å se etter tidlige vårtegn, og jammen fant jeg en del løkblomster som allerede var begynt å vise spirene sine. Det er jo selvfølgelig alt for tidlig, så jeg får dekke dem godt til med vissent løv. Det vil forhåpentligvis beskytte dem mot eventuell sprengfrost i de neste par månedene. Noen bilder fikk jeg tatt med mobilen, og da var det på sin plass å skrive noen ord på hagebloggen med det samme. Det forferdelige uværet "Urd" hadde ikke gjort noen skade hos meg, så det var ikke noe å rydde opp i, heldigvis. Hadde det vært litt mildere kunne jeg ha luket bort ugress i hagegangene, men med temperatur rundt to plussgrader var det i kaldeste laget.

Heldigvis har jeg fri i romjulen, så kanskje jeg skal få sådd noen staudefrø jeg har liggende. Jeg tror også kanskje jeg skal skaffe meg et vekswtlys som jeg kan ha i kjøkkenvinduet. Da kan jeg kanskje så noen chilifrø også. Det er deilig når hageideene begynner å strømme på, så nå blir det nok mange flere kommentarer på hagebloggene fra meg. Har nesten ikke lest en eneste en denne høsten, det har vært for mye motbør i egen hage.

Klosterklokkene er de som blomstrer først hos meg
En Helleborus Niger ble plantet i potte foran inngangsdøren her i adventstiden. Med et bunndekke av einekvister og en liten steinnisse ønsker den gjestene velkommen i julen. Med den takker jeg for alle fine kommentarer på bloggen min i året som har gått. Jeg setter stor pris på hver eneste en av dem! Til slutt ønsker jeg dere alle en riktig god jul videre.

Klem fra Anne-KristinOver hele hagen er det tidlige vårtegn
Krokusene vil heller ikke vente
Helleborus Niger -
 Julerose klarer seg fint ute selv om det er vinter.16 kommentarer:

 1. Utrolig å se løkplanter titte frem i desember! Bergen har jo et veldig mildt klima, så det er sikkert helt vanlig på dine kanter.
  Nå ser vi frem til et nytt hageår!
  Ha en fin romjul, Anne-Kristin.

  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Det er ganske vanlig at løkene spirer tidlig, men snøklokkene pleier å være litt senere enn desember. Men de tåler det nok!

   Slett
 2. Vilken tur att ovädret inte ställde till en massa tokigheter och visst kan man känna av förväntningarna när man ser de första gröna knopparna tittar fram. Än blir det vinter men snart så..och minuterna tickar på till ljusets fördel.

  Allt gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vinteren kommer nok, men så lenge det går rette veien kommer virkelysten!

   Slett
 3. Hei Anne-Kristin

  Godt at se dig tage hul på en ny sæson!
  Og i er jo betydeligt længere fremme end os hernede:)

  Her er vi også sluppet nådigt fra Urd - m en varslet var jo også godt og tidligt ude!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint å komme i gang med ny sesong, Noe av det første jeg må i gang med er å forhøye gjerdet rundt hagen så det blir vanskeligere for hjorten å komme seg inn.

   Slett
 4. Häftigt med vårtecken redan innan nyår, man gläds och håller tummarna att de gröna spirorna klarar sig. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Charlotta! Det blir sjelden sprengkulde i Bergen, så det går nok fint. Det er helst blomstene som tar skade av frosten, bladene tåler mye.

   Slett
 5. Hei. Du har et mildt klima, men utrolig i slutten av desember. Kan ikke se noe enda her sør. Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Klosterklokkene er alltid oppe på denne tiden, men snøklokkene er vanligvis noe senere. Det går nok bra med dem, de tåler en del kulde.

   Slett
 6. Urd har tack o lov inte gjort någon skada hos oss heller :) Vad härligt att se alla lökar som nu kommer upp över allt, det lovar en härlig vår med mycket blomster :) Ha det gott/Monne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Monne. Selv om det ennå er lenge til vårblomstringen, er det kjekt å se at det går rette veien. Da kommer inspirasjonen for fullt!

   Slett
 7. Hei; Noen ganger blir ikke hagesesongen helt som vi har tenkt, men det er godt at man kan glede seg til å starte igjen. Det er ikke lenge til jeg starter heller nå. :-)
  Hilsen Marianne på Heimstaden

  SvarSlett
 8. Hei Marianne. Vi hagegale er nok ganske like når det gjelder tidlig start! Ha en fin romjulskveld!

  SvarSlett
 9. Ja er det ikke deilig å kjenne hagegleden strømme på!? Jeg har det på samme måte. Sommeren 2016 ble ikke som jeg ønsket heller, men nå gleder jeg meg til en ny vår og sommer:)
  Blir spennende å følge deg fremover:)

  SvarSlett
 10. Hei, du trenger ikke være engstelig for at spirene blir ødelagt av frost. De inneholder ett stoff som beskytter de. En innebygget frostveske kan du si. Ha ett godt nytt år :)

  SvarSlett